Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής η κυβερνητική τροπολογία που προβλέπει τη διενέργεια διαγωνισμού για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Στην ονομαστική ψηφοφορία συμμετείχαν 270 βουλευτές,«Ναι» ψήφισαν 154 βουλευτές, «όχι» 102 βουλευτές. «Παρών» δήλωσαν 14 βουλευτές. Απόντες ήταν 30 βουλευτές.

 

tileoptikes_adeies

 

 

 

 

 

Προηγήθηκε θυελλώδης συζήτηση στην Ολομέλεια, με την κυβέρνηση να δηλώνει πως πρόθεσή της είναι να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την αντιπολίτευση να καταγγέλλει συνταγματική εκτροπή.

Ακολουθούν κάποιες από τις τοποθετήσεις

Τσίπρας
O Αλ. Τσίπρας κατά τη συζήτηση στη Βουλή της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες τόνισε «Αποκαλύπτεται ποιοι θέλουν να μην αντιμετωπιστεί η ανομία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο». Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τα «κατορθώματα» της διαπλοκής τα τελευταία 25 χρόνια: Μέσα Ενημέρωσης που έχουν μόνο ζημιές συντηρούνται από τράπεζες με στόχο να στηρίζουν πολιτικά και χρεωκοπημένα κόμματα με αντάλλαγμα παράλληλες επιχειρηματικές δράσεις των ιδιοκτητών. «Όσοι έστησαν στο σύστημα της διαπλοκής νόμιζαν ότι θα διαρκέσει για πάντα. Συνέβη όμως τα 2 κόμματα εξουσίας που διέσωζαν αυτό το σύστημα να χάσουν την εξουσία».
Ο λαός έδωσε σαφή εντολή σε μια νέα κυβέρνηση να συγκρουστεί με αυτό το κατεστημένο» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας. Ο Αλ. Τσίπρας έκανε αναφορά στα υπερκέρδη αυτού του κατεστημένου, στα θαλασσοδάνεια και την προστασία τους από τις προηγούμενες κυβερνήσεις (όπως το «χώσιμο» των διαφόρων λιστών σε συρτάρια). «Τώρα, όλοι αυτοί που παρασιτούσαν θα περάσουν από το ταμείο, θα δώσουν εξηγήσεις», ανέφερε. Θα έχουμε 110 , όχι μόνο 10 Παπαστάυρου, το σαφές μήνυμα του πρωθυπουργού με παράφραση της γνωστής «ατάκας» του Α. Σαμαρά. «Ήρθε ή ώρα να πληρώσουν όσοι έχουν βγάλει τα χρήματα τους στο εξωτερικό αφορολόγητα» υπογράμμισε και αναφέρθηκε στην ανάγκη να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. «Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος στη διαπλοκή και στη διαφθορά, είτε το θέλετε είτε όχι», η αποστροφή του Αλ. Τσίπρα προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Ο κ. Μητσοτάκης μόλις εκλέχτηκε «έτρεξε» να παρακωλύσει την εκλογή του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης» υπενθύμισε ο Αλ. Τσίπρας και επανέλαβε τα περί «συνταγματικής εκτροπής» για τη μη συναίνεση στην εκλογή του ΕΣΡ ενώ έκανε αναφορά στην αναξιοπιστία των ΜΜΕ και των καναλαρχών που έχουν συνηθίσει να εκβιάζουν την πολιτική εξουσία. «Εμείς όμως δεν θα κάνουμε πίσω, έχουμε έρθει στην εξουσία για να αλλάξουμε τις δομές σας και να τελειώσουμε το πάρτι της διαπλοκής» επισήμανε. «Ελέγχουμε τις λίστες των φοροφυγάδων, δίνουμε μάχη κατά του λαθρεμπορίου, βάζουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο» πρόσθεσε ενώ τόνισε ότι «αν κάναμε διαγωνισμό με απεριόριστο αριθμό αδειών θα ήταν όλες οι προσπάθειες άγονες». «Μας λέγατε ότι θέλετε να «μένουμε Ευρώπη».

Ξέρετε τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός που αναφέρθηκε στα ευρωπαϊκά πρότυπα που δεν έχουν καμία σχέση με το καθεστώς «μπανανίας» που είχαν καθιερώσει οι υπέρμαχοι του νεοφιλελευθερισμού και της διαπλοκής στην Ελλάδα. «Επικαλείστε το Σύνταγμα, εσείς που το έχετε παρακάμψει. Σύμφωνα με το Σύνταγμα το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι υπό το κράτος και όχι υπό το ΕΣΡ» συμπλήρωσε ο Αλ. Τσίπρας.
«Δεν έχετε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Εαν δεν ζητήσετε εσείς θα ζητήσουμε εμείς για να μάθει ο ελληνικός λαός» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

 

Μητσοτάκης

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες καταλόγισε στον πρωθυπουργό άσκηση αποπροσανατολισμού «Εσείς είστε η διαπλοκή, πιο παλιοί και από το παλιό.
«Κατάχρηση των ΠΝΠ, κομματικοποίηση του κράτους, παρέμβαση στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Αυτό σημαίνει διαπλοκή», συμπλήρωσε.
Το Σύνταγμα παραβιάζεται κατάφορα, υπογράμμισε εν συνεχεία και απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, είπε ότι «δεν μπορείτε να βγείτε έξω στην κοινωνία».
Αναφερόμενος στις τηλεοπτικές άδειες, σημείωσε ότι η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι ξεκάθαρη. Όπως είπε, η Ν.Δ. θα υπερασπίζεται την ελευθέρη ενημέρωση του λαού, πάντα υπό τον έλεγχο της ανεξάρτητης αρχής.
«Κανείς δεν διαφωνεί με το να υπάρχει διαφάνεια. Ό,τι ισχύει για όλους τους επιχειρηματίες, πρέπει να ισχύει και για τους καναλάρχες» ανέφερε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τη σημερινή τροπολογία «θέλετε να καταστήσετε κυρίαρχο των ΜΜΕ των υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά».
Τόνισε επίσης ότι ο περιορισμός των αδειών «οδηγεί στην διαπλοκή, όχι στη διαφάνεια».
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απομακρύνει την Ελλάδα από τις αξίες της Ε.Ε. και έκανε λόγο για «θεσμικό Grexit».
Θεοδωράκης
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες,ανέφερε «Φτιάχνετε ένα καθεστώς δική σας διαπλοκής. Το δίλημμα είναι “διαπλοκή παλαιού τύπου ή διαπλοκή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ”»
«Στην πρώτη μου ομιλία ως βουλευτής, πέρυσι, πρότεινα να προσπαθήσουμε από κοινού να διαλύσουμε την τριγωνική σχέση τραπεζών – MEDIA και πολιτικής. Μια σχέση που νοθεύει την ενημέρωση, που προσπαθεί να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις και επιβαρύνει και τα δημόσια ταμεία.
Αυτές τις λέξεις χρησιμοποίησα τότε – Φεβρουάριος του 2015. Αυτή ήταν και είναι η πρώτη προτεραιότητα στο χώρο των ΜΜΕ. Να κόψουμε την τροφοδοσία των ΜΜΕ με πολιτικό χρήμα. Και όταν λέω πολιτικό χρήμα εννοώ τα δάνεια – όχι τα νόμιμα δάνεια που μπορεί να πάρει οποιαδήποτε επιχείρηση – αλλά τα δάνεια που δίνονται με πολιτικές εντολές» ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε:
«Πάμε να δούμε όμως τι κάνετε εσείς. Λέτε: “θέλω να κλείσω τέσσερα κανάλια και να δώσω άδεια σε άλλα τέσσερα”. Γιατί όμως μόνο 4 κανάλια; Τώρα εκπέμπουν 8 κανάλια εθνικής εμβέλειας. Γελάνε οι τεχνικοί της τηλεόρασης με τον ισχυρισμό σας ότι στο ψηφιακό φάσμα που έχει εκχωρηθεί στην Ελλάδα χωρούν μόνο 4 κανάλια. Και τώρα πώς εκπέμπουν 8 κανάλια;
Είναι σαν να λέτε απειλώ τους 8 ότι θα γίνουν 4, με προφανή σκοπό να μπουν σε παζάρια μαζί μου. Ταυτόχρονα υπόσχομαι και σε ένα Τούρκο– άρα το παιγνίδι γίνεται ακόμη πιο δύσκολο καθότι οι 8 μπορεί να γίνουν 3 και πάει λέγοντας. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι ρυθμίσεις σας δεν βάζουν τάξη στο χάος. Αλλά παζάρια με τους καναλάρχες, με τον υπουργό να κρατά την σπάθα και να αποφασίζει ποιος θα επιβιώσει. Προφανώς θα επιβιώσει ο πιο υπάκουος.»
«Φτιάχνετε ένα καθεστώς δική σας διαπλοκής. Το δίλημμα που σήμερα θέτεται είναι ‘διαπλοκή παλαιού τύπου ή διαπλοκή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ . Εσείς έχετε αλλεργία στις ανεξάρτητες αρχές» υπογράμμισε και συνέχισε:
«Η Ευρώπη, που είναι το πρότυπό μας – ελπίζω και το δικό σας – λέει ότι ο κίνδυνος είναι η συγκέντρωση της εξουσίας των ΜΜΕ σε λίγα πρόσωπα. Αυτό που ακριβώς προωθείτε Το λέει και η ΕΣΗΕΑ. Είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε απόπειρα συγκέντρωσης των ΜΜΕ, είτε προέρχεται από πολιτικούς είτε από επιχειρηματίες
Ακούστε λοιπόν την Ευρώπη. Ακούστε τους δημοσιογράφους. Ακούστε τους εργαζόμενους. Και ξεκολλήστε από τον ρόλο του μεγάλου καναλάρχη».
«”Η καταρρέουσα κυβέρνηση για να στηριχτεί στήνει τη δική της διαπλοκή. Η κυβέρνηση παζαρεύει με τους καναλάρχες. Προσπαθεί να βάλει στη θέση των παλιών καναλαρχών νέους πιο συνεργάσιμους με το Μαξίμου”. Υπογραφή Παναγιώτης Λαφαζάνης. Εκτός αν μου πείτε ότι ο Παναγιώτης είναι πια όργανο των ολιγαρχών» σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού και κατέληξε:
«Η μόνη σας έγνοια είναι να φτιάξετε άλλο ένα ελεγχόμενο καθεστώς. Όπως κάνετε παντού. Όπως κάνετε στο Κράτος. Ζηλέψατε τη δόξα των προκατόχων σας. Αυτοί έκλεισαν την ΕΡΤ εσείς ετοιμάζεστε για πρώτη φορά σε δυτική χώρα να ρίξετε μαύρο σε ιδιωτικούς σταθμούς.
Παραφράζοντας τους ποιητές θα έλεγα: Είστε το παλιό – Που σέρνεται πάνω σε καινούργια δεκανίκια. Αλλά αυτό δεν σας κάνει νέο!”».

 

Γεννηματά
Τη βεβαιότητά της ότι ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των αδειών δεν θα διεξαχθεί ποτέ εξέφρασε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι το μόνο που θα πετύχει τελικά είναι μια «τρύπα στο νερό» που θα εκθέσει τη χώρα.

«Δεν θα προχωρήσει η διαδικασία για τις άδειες. Θα σταματήσει από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» προεξόφλησε η κυρία Γεννημάτα και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι ο διαγωνισμός θα ακυρωθεί με αποτέλεσμα να εκτεθεί η χώρα. Περιέγραψε, μάλιστα, την ρύθμιση ως «νομικό εξάμβλωμα» το οποίο όπως ανέφερε θα προκαλέσει «νομικές περιπλοκές» και εντός της χώρας. Μίλησε, μάλιστα, για σαφώς αντισυνταγματική διάταξη υποστηρίζοντας ότι η αρμοδιότητα για τις άδειες ανήκει στο ΕΣΡ. «Η τροπολογία πάσχει πολλαπλά. Πάτε να παρακάμψετε σαφή συνταγματική διάταξη με το έτσι-θέλω και με πρωτοφανή τσαμπουκά» συμπλήρωσε στρεφόμενη προς την κυβέρνηση.
Η κυρία Γεννηματά κατηγόρησε, μάλιστα, την κυβέρνηση ότι επιχειρεί με ακραία αντιδημοκρατικό τρόπο «να στήσει βολική» για τον ΣΥΡΙΖΑ διαπλοκή. «Επιδιώκετε τον έλεγχο του τοπίου» πρόσθεσε απευθυνόμενη στα κυβερνητικά έδρανα. Κάλεσε, μάλιστα, την κυβέρνηση αν πραγματικά επιθυμεί να πατάξει τη διαπλοκή να πάρει ευθέως μέτρα εναντίον των οικονομικών συμφερόντων. «Θέλουμε να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».
Λεβέντης
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες εκτίμησε«Δεν θα κλείσετε τα κανάλια. Η ΕΡΤ θα κλείσει. Αυτήν την πρόβλεψη κάνω: δεν θα προλάβετε να κλείσετε τα κανάλια, αλλά η ΕΡΤ θα ξανακλείσει»
Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών είπε ότι «δεν είναι σωστό ο καθένας για να κερδίσει τα δικά του να έχει αντικοινωνική συμπεριφορά». Όμως, συνέχισε, ο ΣΥΡΙΖΑ επέχαιρε για τις κινητοποιήσεις των αγροτών. «Στους αγρότες πρέπει να σκύψει διαφορετικά η κυβέρνηση και τα κόμματα, να συσχετίσει τις τιμές διάθεσης με το κόστος παραγωγής», πρότεινε.
Για τα κανάλια ο κ. Λεβέντης είπε ότι πρέπει να υποχρεωθούν να πληρώνουν ένα εκατ. το χρόνο, και, αν δεν το κάνουν, να τα κλείνουν. «Λέτε είναι διαπλεκόμενοι. Εσείς τι θα φέρετε; Αγίους; Άμα ήταν διαπλεκόμενοι, γιατί είστε στα κανάλια τους; Δεν μπορώ να αντιληφθώ τι στόχους έχετε», σημείωσε προειδοποιώντας ότι θα είναι αρνητικό «αν μάθουν στην Ευρώπη ότι στην Ελλάδα κλείνουν κανάλια που λειτουργούν 30 χρόνια».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επανέφερε την πρότασή του για κυβέρνηση τεχνοκρατών, λέγοντας ότι ένας τεχνοκράτης πρωθυπουργός δεν είναι δοτός ή δικτάτορας, αλλά εκλεκτός της Βουλής.
«Είχα πει ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου θα ήταν καλή αν έμενε δύο χρόνια, αλλά τότε τον κ. Σαμαρά τον είχε πιάσει η κουζουλάδα να γίνει πρωθυπουργός και προκάλεσε εκλογές. Νόμιζε ότι θα έπαιρνε 50% και πήρε 18%», είπε ο κ. Λεβέντης.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα