Αλ.Τσίπρας:«Παλεύουμε να μην κόψουμε συντάξεις και να προστατεύσουμε το εισόδημα των αδύναμων»

tsiprΑνοιχτό το ενδεχόμενο για βελτιώσεις στο σχέδιο για το ασφαλιστικό άφησε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, υπογραμμίζοντας πάντως ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο διάλογος.

Απευθυνόμενος στους αγρότες, ο πρωθυπουργός τούς κάλεσε να προσέλθουν σε διάλογο, επί του σχεδίου Κατρούγκαλου, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις και πως «χωρίς διάλογο δεν προκύπτουν λύσεις». Προειδοποίησε, δε, ότι «κάνουν λάθος αν υπολογίζουν σε αυτούς που τώρα κάνουν ότι τους υποστηρίζουν, αλλά τα προηγούμενα χρόνια τους λοιδορούσαν».

Παράλληλα, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν προτάσεις, ενώ κατήγγειλε τη στάση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, λέγοντας πως πρέπει να σταματήσουν το παιχνίδι της μικροπολιτικής και του λαϊκισμού εκείνοι που τα προηγούμενα χρόνια έβαλαν φωτιά στο Ασφαλιστικό.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως το σχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, «μετά την καταστροφή των τελευταίων χρόνων στα ασφαλιστικά Ταμεία», και γι’ αυτό είναι αυτονόητο ότι θα γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς.

Ο πρωθυπουργός  υπογράμμισε ότι η “δίκαιη κατανομή δικαιωμάτων και προστασία των αδύνατων στρωμμάτων αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προτείνει η κυβέρνηση”.

Η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό τηρεί το γράμμα της συμφωνίας επεσήμανε ο πρωθυπουργός  και σημείωσε ότι γι΄αυτό είναι αυτονόητο ότι θα γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς. “Η πρόταση γράφτηκε από την κυβέρνηση στα ελληνικά και δεν μας δόθηκε από τους θεσμούς όπως γινόταν στο παρελθόν” είπε ο Αλ.Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η πρόταση αυτή εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος, και τόνισε ότι το κρίσιμο ερώτημα που καλούμαστε όπως είπε να απαντήσουμε είναι αν θα δίνουμε συντάξεις, ή όχι.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η πρόταση αυτή εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος, επισήμανε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφορά εμάς για να προσθέσει ότι η πρόταση αυτή που προστατεύει τους ασθενέστερους και κάνει δίκαιη κατανομή δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, είναι ανοιχτή σε βελτιώσεις.

«Παλεύουμε να μην κόψουμε συντάξεις, να προστατεύσουμε το εισόδημα των αδύναμων και αγροτών, εξασφαλίζοντάς τους μια αξιοπρεπή σύνταξη» είπε., καταλογίζοντας στη ΝΔ «ρεσιτάλ ανευθυνότητας και αδιαφορίας» για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και για το πότε θα επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη.

Τηλεοπτικές άδειες

«Ο καιρός της υπομονής της κυβέρνησης στην αντιπολίτευση για την απαραίτητη συναίνεση για τη σύσταση του ΕΣΡ έλαβε τέλος. Η άρνηση τους αποτελεί «θεσμική εκτροπή». Η συναίνεση δεν είναι προαιρετική αλλά επιβάλλεται από το Σύνταγμα της χώρας. Προφανής ο στόχος να βραχυκυκλώσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ψηφίζουμε διάταξη που θα ορίζει ότι ο αριθμός που θα δοθεί για τις άδειες είναι 4. Θα αποφύγουμε τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος. Το διαγωνισμό για τις άδειες θα εκτελέσει η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας τηρώντας ότι το Σύνταγμα ορίζει.

Προσφυγικό 

Το κύμα της κρίσης του προσφυγικού σκάει πάνω στα νησιά μας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.

Η πλειονότητα του λαού μας δίνει παραδείγματα ανθρωπιάς σε ολόκληρο τον κόσμο. Και σε μια Ευρώπη που δείχνει αμήχανη και σαστισμένη, πρόσθεσε.

Η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη πολλαπλών και παράλληλων κρίσεων, τόνισε ο κ. Τσίπρας και για να ανταπεξέλθει η χώρα, όπως είπε, χρειάζεται διαρκής εγρήγορση, επιμονή και υπομονή.

Η Ελλάδα, έως την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τη δημιουργία των κέντρων υποδοχής. Περιμένουμε από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο, διότι οι συμφωνίες δεν μπορεί να είναι “αλά καρτ”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η χώρα μας παρά τις οικονομικές δυσκολίες μετατρέπεται σε αυτό που όφειλε πάντα να είναι εξαιτίας τις γεωγραφικής της θέσης, σε μια χώρα γέφυρα μεταξύ Δύσης και ανατολής, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις σχέσεις με την Παλαιστίνη, την επίσκεψη στο Ιράν για την οποία τόνισε ότι έγιναν σημαντικά βήματα για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Κυπριακό

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, επανέλαβε ότι στρατηγικός στόχος είναι η επίτευξη λύσης του Κυπριακού ζητήματος στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και τόνισε ότι η κυβέρνηση παλεύει για μια δίκαιη λύση που θα ξεκινάει από την απομάκρυνση των στρατευμάτων κατοχής στη νήσο.

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα