Κλυδωνίζεται το τραπεζικό σύστημα-Κατρακυλά ο γερμανικός κολοσσός Deutsche Bank

dauchebankΤα μάτια των επενδυτών(και όχι μόνο) βρίσκονται στραμμένα στην πορεία που καταγράφει ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός της Γερμανίας, Deutsche Bank,όπου οι μετοχές της γερμανικής εταιρίας τις  προηγούμενες μέρες έπεσαν και κάτω από τα επίπεδα του 2009.

Τόσο ο Γερμανός υπουργός  Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και ο διευθύνων σύμβουλος τηςDeutsche Bank έσπευσαν να κατευνάσουν τους επενδυτές, λέγοντας πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον γερμανικό τραπεζικό κολοσσό.

Η γερμανική τράπεζα τόνισε πως η «ικανότητα πληρωμής» της για το 2016 ανέρχεται στο ένα δισ. ευρώ, το οποίο επεσήμανε πως είναι αρκετό για να καλύψει τις πληρωμές των κουπονιών του λεγόμενου Additional Tier 1 που λήγουν στις 30 Απριλίου, αξίας 350 εκατ. ευρώ.

Πρόσθεσε πως για το 2017, η ικανότητα πληρωμής της αναμένεται να είναι 4,3 δισ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της οποιοδήποτε κέρδος ή ζημία εμφανίσει φέτος. Το ποσό για το 2017 περιλαμβάνει μια τόνωση 1,6 δισ. ευρώ που η Deutsche αναμένει να λάβει από την πώληση του μεριδίου 19,99% που κατέχει στην κινεζική τράπεζα Huaxia.

Την Τρίτη το απόγευμα η μετοχή της γερμανικής τράπεζας βρισκόταν στο -5%, ενώ τη Δευτέρα είχε σημειώσει ελεύθερη πτώση σημειώνοντας απώλειες της τάξης του 9,5%.

Παράλληλα,όσο και αν και το ξεπούλημα των μετοχών της Deutsche Bank οφείλεται εν μέρει στις ανησυχίες γενικότερα για την κατάσταση του τραπεζικού τομέα στο σύνολο του,σύμφωνα με τους  Financial Times, οι επενδυτές ανησυχούν έντονα για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης αλλά και τις οικονομικές συνέπειες των δικαστικών υποθέσεων στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται η γερμανική τράπεζα.

Ο γερμανικός τραπεζικός γίγαντας ήδη έχει καταβάλει  2,5 δισ. δολάρια στις βρετανικές και στις αμερικανικές αρχές για να «ρυθμίσει» την διαβόητη υπόθεση της χειραγώγησης του επιτοκίου Libor και έχει βάλει στην άκρη άλλα 5,5 δισ. για πιθανές νέες νομικές περιπέτειες.

Αργά χθες το βράδυ γνωστοποιήθηκε ότι η τράπεζακαταρτίζει σχέδιο επαναγοράς ομολόγων αξίας δεκάδων δισ. ευρώ καθώς επιχειρεί να ανασχέσει τη ραγδαία πτώση της τιμής των χρεογράφων της. Το σχέδιο αφορά πάντως κύρια ομόλογα και όχι τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης και ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές (Cocos) στα οποία εκδηλώθηκαν οι μεγαλύτερες πιέσεις.

Πάντως,ο Marc Hellingrath από τη Union Investment, ένας από τους 20 κορυφαίους μετόχους της Deutsche Bank, ανέφερε ότι οι επενδυτές τόσο στις μετοχές της τράπεζας όσο και στα ομόλογά της αντιδρούν στις ανησυχίες για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και τον αντίκτυπό της στις τράπεζες.

«Και οι δύο αγορές αντιδρούν στο ίδιο γεγονός, το οποίο είναι ότι αντιμετωπίζουμε την προοπτική μιας απότομης οικονομικής πτώσης (…) και της ισοπέδωσης της καμπύλης επιτοκίων, που καθιστά δυσκολότερο για τις τράπεζες να βγάλουν χρήματα δανειζόμενες πιο φθηνά βραχυπρόθεσμα και δανείζοντας πιο ακριβά μακροπρόθεσμα», υπογράμμισε.

«Το σημερινό (σ.σ. χθεσινό) ήταν ένα πλήρες sell-off για όλους. Οι μέτοχοι βλέπουν πως και οι επενδυτές στην πίστωση ανησυχούν. Είναι κάτι σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία».

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα