Σάντερς και Τράμπ «έδειξε» το Νιου Χάμσαϊρ

trump-sandersΜε μεγάλη διαφορά επικράτησε ο Μπέρνι Σάντερς στους Δημοκρατικούς και ο Ντόναλντ Τραμπ στους Ρεπουμπλικανούς στις προκριματικές εκλογές για τα χρίσματα των δύο κομμάτων στο Νιου Χάμσαϊρ.

Ο Μπέρνι Σάντερς πήρε το 58% των ψήφων στην έως τώρα καταμέτρηση περίπου 29% εκλογικών κέντρων, με μεγάλη διαφορά από την πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία κέρδισε το 40% των καταμετρημένων ψήφων, σύμφωνα με το CNN.

«Να είστε σίγουροι ότι η νίκη μας απόψε θα εξασφαλίσει την απελπισμένη αντίδραση των χρηματοοικονομικών ελίτ της χώρας και του πολιτικού κατεστημένου οι οποίοι θέλουν να σταματήσουν την καμπάνια μας να αλλάξουμε την Αμερική», είπε ο Σάντερς σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς τους υποστηρικτές του.

Σε μήνυμά της, η οργανωτική ομάδα της καμπάνιας της Κλίντον ομολόγησε ότι είχε χάσει τις προκριματικές εκλογές στη πολιτεία. Ο επικεφαλής της καμπάνιας Ρόμπι Μουκ ανέφερε σε υπηρεσιακό σημείωμα ότι οι δύο υποψήφιοι των Δημοκρατικών είχαν μοιραστεί μεταξύ τους τις δύο πρώτες προκριματικές εκλογές – καθώς η Κλίντον κέρδισε τις εκλογές στην Άιοβα, την πρώτη πολιτεία που διεξήγαγε προκριματικές, την περασμένη εβδομάδα – και πρόσθεσε ότι το χρίσμα του κόμματος «πολύ πιθανόν» να αποφασιστεί τον Μάρτιο. Είπε επίσης ότι η υποστήριξη από μαύρους και ισπανόφωνους ψηφοφόρους θα παίξει κεντρικό ρόλο στο μέλλον.

«Θα είναι πάρα πολύ δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, για έναν Δημοκρατικό να κερδίσει το χρίσμα χωρίς ψηλά επίπεδα υποστήριξης από Αφρο-Αμερικανούς και Ισπανόφωνους ψηφοφόρους», είπε ο Μουκ στο έγγραφό του, ενώ εξέφρασε τη γνώμη ότι η Κλίντον είναι σε θέση να χτίσει μια πλειοψηφία εκλογικών αντιπροσώπων τον επόμενο μήνα.

Σε ομιλία στους υποστηρικτές της, η Κλίντον συνεχάρη τον Σάντερς και υποσχέθηκε να γίνει η υποψήφια που λύνει προβλήματα αντί απλώς να τα δηλώνει, ενώ παραδέχθηκε ότι είχε δρόμο να διανύσει προτού κερδίσει την ψήφο των νέων σε ηλικία ψηφοφόρων.

Οι επόμενες αναμετρήσεις είναι στη Νεβάντα (δυτικές πολιτείες) και τη Νότια Καρολίνα (νοτιοανατολικά) στο τέλος του μήνα.

Τώρα,όσον αφορά τον Τραμπ,η νίκη  εδραιώνει το προβάδισμά του στους Ρεπουμπλικανούς υποψήφιους για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Το εμφανές προβάδισμα του Τραμπ φάνηκε 40 λεπτά περίπου μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων με 34%, ενώ ο κυβερνήτης του Οχάιο Τζον Κάσιτς ήρθε δεύτερος μεταξύ των Ρεπουμπλικανών με 16%, σύμφωνα με το CNN, βάσει της καταμέτρησης περίπου 12% των καταμετρημένων ψήφων.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών συνωστίσθηκαν στη τρίτη θέση – ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα Τζεμπ Μπους (γιός και αδερφός πρώην προέδρων) με 12%, ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ (ο οποίος κέρδισε τις προκριματικές της Άϊοβα) με 11%, και ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο με 12%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα