Το σχέδιο δράσης που θα υπογράψει η Ελλάδα με το Ιράν

irangreeceΣημαντικό θεωρείται το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ιράν,καθώς πέραν της διπλωματικής και εθιμοτυπικής διάστασης,οι συμφωνίες που αναμένεται να φέρει μαζί του ο Αλέξης Τσίπρας από την Τεχεράνη αγγίζουν γεωοικονομικά θέματα.

Έτσι,σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο χώρες  αναμένεται να καταλήξουν σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης μακράς πνοής που θα τροφοδοτήσει την πολύπλευρη ανάπτυξη των ελληνοϊρανικών σχέσεων. Την ίδια στιγμή, οι περίπου 60 Έλληνες επιχειρηματίες, που βρίσκονται στην Τεχεράνη για επαφές με παράγοντες της ιρανικής οικονομίας, συμπληρώνουν μέσω των δράσεων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, την επιδίωξη της Ελλάδας να αξιοποιήσει στο έπακρο το νέο σκηνικό που δημιουργείται με την επιστροφή του Ιράν στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό προσκήνιο.

Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν είναι:

1. Μνημόνιο για πολιτικές διαβουλεύσεις

Εντονότερος διάλογος σε διμερή και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος. (Μέσω της Ελλάδας το Ιράν προσεγγίζει έτσι περισσότερο και την ΕΕ)

2. Συμφωνία για την απαλλαγή θεωρήσεων στα διπλωματικά διαβατήρια.

3. Οδικός χάρτης για την βελτίωση της διμερούς συνεργασίας.

Εντατικοποίηση διμερών επαφών για την συνεργασίασε όλους τους τομείς.

Γενικότερη πληροφόρηση

Τομείς συνεργασίας:

α. Εμπόριο:

Μεγάλες δυνατότητες για αύξηση του όγκου των διμερών επαφών.

Τομείς ελληνικού ενδιαφέροντος: τυποποιημένα τρόφιμα, φαρμακευτικά προΪόντα, ιατρικός εξοπλισμός, καλυντικά, αγροτικός εξοπλισμός, δομικά υλικά και εξοπλισμός κατασκευών, χημικά προΪοντα, λογισμικό, ανάπτυξη λιανεμπορικών αλυσσίδων, αλυσσίδες εστίασης.

β. Υπηρεσίες:

Κατασκευαστικός τομέας, θαλάσσιες μεταφορές (πετρέλαιο, πετροχημικά), διύληση ιρανικού πετρελαίου σε ελληνικά διυληστήρια, ιατρικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, τουριστικές ρόες απο Ιράν προς Ελλάδα, κτηματομεσιτικές υπηρεσίες (ενδιαφερον για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα) οδικές μεταφορές (διέλευση ελληνικών φορτηγών απο ιρανικό έδαφος)

γ. Γεωργικός τομέας:

Ιχθυοκαλλιέργειες, υδατοακαλλιέργειες.

δ. Ενέργεια:

Πετρέλαιο (προμήθεια, επεξεργασία και αποθήκευση στην Ελλάδα).

Φυσικό Αέριο: Μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου μεσω της Ελλάδας

Ανανεώσιμες πηγές – φωτοβολταΪκά.

ε. Υψηλή Τεχνολογία:

Περιβαλλοντική διαχείριση, διαχείριση υδάτινων πόρων

στ. Τομείς ιρανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος (στο Ιράν υπάρχει συσσώρευση διαθέσιμων κεφαλαίων, που αναζητούν επενδυτικές διεξόδους):

Κτηματομεσιτικός τομέας, Τουρισμός, Φαρμακοβιομηχανίες

ζ. Πολιτισμός:

Μορφωτικές συμφωνίες, πολιτιστικές ανταλλαγές.

η. Αμοιβαία υποστήριξη υποψηφιοτήτων και ενίσχυση συνεργασίας σε διμερείς οργανισμούς.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα