Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης- Σημεία σύγκλισης και θέματα που παραμένουν ανοιχτά

kourtgov-300x129

Σημεία σύγκλισης και άλλα στα οποία χρειάζεται περισσότερο πρόοδος κατεγράφησαν, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, στη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών και του οικονομικού επιτελείου, σήμερα, ημέρα ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης της αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Όπως ανέφερε ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, όλες οι πλευρές κατανοούν ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε εύλογο χρόνο.

«Καταγράψαμε σημεία σύγκλισης και αυτά στα οποία χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε τεχνικό ή πολιτικό επίπεδο» σημείωσε, ενώ επισήμανε πως και στον φόρο εισοδήματος και στο ασφαλιστικό υπάρχει συμφωνία στη βασική αρχιτεκτονική.

«Έχουμε κάθε προσδοκία ότι θα επιστρέψουν περίπου στο χρονοδιάγραμμα που ξέρετε, ώστε να μπει η διαπραγμάτευση στην τελευταία φάση», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Πρόσθεσε ότι «και οι εκπρόσωποι θέλουν να συζητήσουν μεταξύ τους, αλλά παραμένει ως ορόσημο η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης στο τέλος Φεβρουαρίου».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, οι εκπρόσωποι των θεσμών «καταλαβαίνουν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να μη μειωθούν οι συντάξεις».

Αν με ρωτούσατε – είπε- «είμαι πιο ευχαριστημένος σήμερα σε σχέση με την πρώτη μέρα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα δημοσιονομικά είπε ότι θα υπάρξουν συζητήσεις και για αυτά.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα, ενώ θα τεχνικά κλιμάκια θα παραμείνουν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα μετά από διάστημα περίπου 10 ημερών.

Στο ασφαλιστικό, πάντως, τα περισσότερα θέματα – και κυρίως η πρόβλεψη εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης αλλά και η αύξηση των ελάχιστων χρόνων από τα 15 στα 20- παραμένουν ανοιχτά, όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, δεν ετέθη σε κανένα σημείο θέμα μείωσης συντάξεων ενώ τις επόμενες μέρες θα συνεχιστεί η επεξεργασία των σεναρίων με τα τεχνικά κλιμάκια.

Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα αναλυτική και σκληρή τη διαπραγμάτευση» και επεσήμανε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα του νομοσχεδίου.

Η ελληνική πλευρά ζήτησε από τους δανειστές να αποτυπώσουν εγγράφως τις απόψεις τους για όλα τα επιμέρους θέματα στα οποία υπάρχουν συγκλίσεις απόψεων. Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με στόχο, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα