Ήττα για τον Τραμπ στην Αϊόβα

dtΤέλος στην υπεροψία του δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ, που διεκδικεί το χρίσμα του υποψηφίου για την προεδρία, έβαλαν οι πολίτες της Αϊοβα, δίνοντας την πρωτιά στον -επίσης υπερσυντηρητικό- Τεντ Κρουζ. Στο μέτωπο των Δημοκρατικών, ο «σοσιαλιστής» Μπέρνι Σάντερς κατάφερε να πάρει το 50% των ψήφων, όσο και η Χίλαρι Κλίντον που θεωρείται η «συστημική» υποψήφια.

Οι πρώτες εκλογές σε πολιτεία των ΗΠΑ για την ανάδειξη των υποψηφίων των δύο κομμάτων, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στην Αϊοβα, στις βόρειες μεσοδυτικές πολιτείες της Αμερικής. Αν και με τα 3 εκατ. πολίτες της δεν είναι το πλέον χαρακτηριστικό δείγμα για τις διαθέσεις του συνόλου των Αμερικανών με δικαίωμα ψήφου, το μήνυμα που έστειλαν οι κάλπες θα… βοηθήσει να μετριαστούν οι λαϊκιστικές κορώνες του Τραμπ προς κάθε κατεύθυνση, ενώ στο άλλο στρατόπεδο κατέστηκε οριστικά τον λιγότερο συστημικό Σάντερς σοβαρό παίκτη στη μάχη για την υποψηφιότητα. Ο συντηρητικός γερουσιαστής από το Τέξας κατάφερε τελικά να αντιμετωπίσει με επιτυχία το επικοινωνιακό μπαράζ του Τραμπ και να πάρει την πρωτιά, αν και τα ποσοστά δείχνουν ότι η μάχη για τον υποψήφιο των συντηρητικών θα είναι σκληρή.

Ο Τεντ Κρουζ πήρε 28%, ο Ντόναλντ Τραμπ 24%, ενώ μία ανάσα πίσω, ακολουθεί ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο με 23%. Δεδομένου ότι ο τελευταίος είναι και ο μόνος «συστημικός» ρεπουμπλικανός στην τριάδα, οι επόμενες μάχες αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στην μάχη για το χρίσμα των δημοκρατικών, αντίστοιχα, το ερώτημα ήταν εάν η επικοινωνιακή ισχύς της πρώην ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον θα υπερισχύσει της λαοφιλίας του γερουσιαστή του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς – και κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Σε μία σπάνια ισορροπία, οι δύο υποψήφιοι πήραν από 50% με καταμετρημένο το 95%. Σήμερα είναι ημέρα νίκης για τους γενναίους συντηρητικούς της Αϊοβα, είπε ο Κρουζ στην επινίκια ομιλία του, σημειώνοντας ότι ο υποψήφιος δεν θα επιλεγεί από τα ΜΜΕ, την Ουάσιγκτον ή τα λόμπι. Ο Τραμπ στη δική του δήλωση συνεχάρη τον Κρουζ αλλά επέμεινε ότι θα κερδίσει ο ίδιος την κούρσα, ποντάροντας στην επόμενη αναμέτρηση του Νιου Χαμσάιρ, όπου δημοσκοπικά προηγείται.

Η Κλίντον διπλωματικά απέφυγε τις σαφείς τοποθετήσεις, στην πολιτεία όπου είχε ηττηθεί από τον Μπαράκ Ομπάμα στην ίδια διαδικασία το 2008. «Είναι σπάνιο το γεγονός ότι έχουμε την ευκαιρία για μία πραγματική μάχη ιδεών», όπως σχολίασε. Από την πλευρά του ο Σάντερς δεν απέφυγε να παρουσιάσει την ισοπαλία ως νίκη: «Εννέα μήνες πριν ήρθαμε εδώ χωρίς πολιτική οργάνωση, χωρίς χρήματα, χωρίς αναγνώριση, αντιμετωπίζοντας την ισχυρότερη πολιτική δομή στις ΗΠΑ», όπως σημείωσε…

Πηγή:Στο κόκκινο

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα