Ξεκινάει ο «αγώνας»-Θα ματώσουν φανέλες

kourtgovΤο ζέσταμα κυβέρνησης-δανειστών την προηγούμενη περίοδο προμήνυε έναν σκληρό αγώνα ο οποίος μόλις ξεκίνησε και πράγματι διαφαίνεται ότι θα ματώσει πολλές φανέλες.Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε σε συνέντευξή του στο Star, ότι «η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή».

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος επανέλαβε,ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις,κάτι που απ’αυτά που γνωρίζουμε βρίσκει αντίθετο το Ταμείο.

Tόνισε δε,ότι «τα αδιέξοδα στο ασφαλιστικό τα κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», ενώ προσέθεσε ότι «αυτός ο ασφαλιστικός νόμος δεν ήρθε μεταφρασμένος από το εξωτερικό, είναι δικός μας νόμος».

«Το νέο σύστημα βασίζεται σε δύο πολύ απλές αρχές. Ίδιοι κανόνες για όλους για τις εισφορές. 20% του πραγματικού μας εισοδήματος θα δίνουμε για να χρηματοδοτούμε την κύρια σύνταξη. Και αντίστοιχα όμοιοι κανόνες για την απονομή των συντάξεων» εξήγησε, προσθέτοντας ότι «το νομοσχέδιο υπακούει στις δύο βασικές αρχές της αριστεράς, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη γιατί φροντίζει τους πιο αδύναμους».

Ο κ.Κατρούγκαλος διαχώρισε τη θέση του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι το Ταμείο έχει μία συντηρητική λογική,σημειώνοντας ότι οι ευρωπαίοι εταίροι αποδέχονται την αρχιτεκτονική της πρότασης της κυβέρνησης.

Αγρότες:

O κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πως «η επιβάρυνση για τους αγρότες που ανήκουν στην τρίτη ασφαλιστική κλάση, που είναι και η πλειοψηφία, θα είναι το 2017 λιγότερο από 0,50 ευρώ την ημέρα», σημειώνοντας ότι το 88% των αγροτών δηλώνουν εισόδημα κάτω των 2.500 ευρώ, επομένως θα πάνε στη χαμηλότερη ασφαλιστική κλίμακα, άρα θα πληρώνουν ασφάλιστρα για εισόδημα 468 ευρώ.

Εθνική Σύνταξη:

O υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί εισοδηματικά κριτήρια, ενώ χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» και τα 15 χρόνια που προτείνει η κυβέρνηση ως ελάχιστο χρόνο για τη χορήγηση εθνικής σύνταξης.

Ενοποίηση ταμείων:

O υπουργός Εργασίας είπε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν μη ελλειμματικά ταμεία, λόγω της κρίσης και της θηριώδους ανεργίας και γι’ αυτό εντάσσουμε όλα τα ταμεία σε ένα, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε αυτά τα ελλείμματα».

Εργοδοτικές εισφορές:

O κ.Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στην πρόταση της κυβέρνησης για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και  τον αντίκτυπο που θα έχει στους μισθωτούς η αυτή  η αύξηση, ο υπουργός έκανε λόγο για «αναγκαίο κακό», καθώς «θα ήταν μεγαλύτερο σοκ η περικοπή των συντάξεων».

Τέλος, τόνισε για ακόμη μια φορά πως κύρια επιδίωξη  της κυβέρνησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι να «ελαφρυνθούν» αυτοί που δεν μπορούν να πληρώνουν και διευκρίνισε ότι «κάποιος που είναι σε αναστολή επαγγέλματος δεν είναι δίκαιο να πληρώνει και δεν θα πληρώνει. Αυτό είναι μία από τις βελτιώσεις στην πρόταση μας».

Σήμερα θα παραδοθεί στους θεσμούς το σχέδιο αναδιάρθρωσης του φορολογικού, με στόχο “σε τέσσερις εβδομάδες” να κλείσουν όλα τα θέματα: ασφαλιστικό, φορολογικό, κόκκινα δάνεια και δημοσιονομικό.

Στο φορολογικό περιλαμβάνονται η φορολογία των αγροτών και η αναδιάρθρωση των συντελεστών για φυσικά πρόσωπα. Εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει παράταση των προθεσμιών (15.2) για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη και προστασία της πρώτης κατοικίας.

Οι συναντήσεις σήμερα:

Στις 11:00 θα συζητηθεί το συνταξιοδοτικό καθώς θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ενώ στις 19:00 θα ξεκινήσει νέα συζήτηση με τους θεσμούς με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη με θέμα τα χρηματοπιστωτικά (κόκκινα δάνεια, κλπ).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα