Ποδαρικό κάνει το κουαρτέτο στον πιο καυτό μήνα για την κυβέρνηση

kaytosΚαλό μήνα και καλή εβδομάδα θα πουν σήμερα στις 17:00 ώρα Ελλάδος οι ελληνικές αρχές με το κουαρτέτο.Το πόσο καλός μήνας θα είναι θα το ξέρουμε σε 29 ημέρες όταν και καλωσορίζοντας τον Μάρτιο η κυβέρνηση θα κάνει τον απολογισμό του Φεβρουαρίου.

Το μόνο που γνωρίζουμε εμείς σε αυτή τη φάση είναι ότι μετά απο μια μακρά περίοδο “διαρροών” ήρθε η στιγμή όπου οι δανειστές θα τοποθετηθούν συγκεκριμένα για ζητήματα όπως το ασφαλιστικό.Το ασφαλιστικό,άλλωστε  είναι το βασικότερο εκ των θεμάτων, με το φορολογικό να ακολουθεί,ενώ η  μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα και η κατάρτιση ενός μεσοπρόθεσμού δημοσιονομικού πλαισίου για τα επόμενα έτη βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του κουαρτέτου.

Στο Ασφαλιστικό τώρα σε πρώτη φάση, οι δύο πλευρές-σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων- καλούνται να συμφωνήσουν ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη θα περιοριστεί κατά 1% του ΑΕΠ το 2016 (1,8 δισ. ευρώ), κατά 1,5% έως το τέλος του 2019 (2,7 δισ. ευρώ με βάση το σημερινό ύψος του ΑΕΠ) και ταυτόχρονα πώς θα εξελιχθεί έως το 2060.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει  ότι η δαπάνη για συντάξεις και ΕΚΑΣ το 2009 ήταν 13,5% του ΑΕΠ και ότι με την προωθούμενη μεταρρύθμιση δεν θα υπερβαίνει το 16% του ΑΕΠ έως το 2060.Απο  την άλλη όμως το ΔΝΤ φέρεται να  επιμένει η δαπάνη να μην υπερβαίνει το 11% του ΑΕΠ.

Ουσιαστικά,εισηγείται σταδιακές μειώσεις στις συντάξεις κατά 9 δισ. ευρώ και απαιτεί άμεσες μεσοσταθμικές μειώσεις και στις κύριες συντάξεις κατά 15%, ή κλιμακωτές μειώσεις ανάλογα με το ύψος των καταβαλλόμενων συντάξεων.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, το ΔΝΤ προσφέρει ένα μενού περικοπών ώστε να βγουν τα νούμερα ύψους 1,8 δισ. ευρώ: Περικοπή όλων των υφιστάμενων συντάξεων κατά 6% από το πρώτο ευρώ, περικοπή 15%-20% για τις συντάξεις άνω των 800 ευρώ, «ψαλίδι» 30% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση φυσικά ως τώρα έχει αποκρούσει και τις τρεις προτάσεις καταθέτοντας τις δικές της προτάσεις, οι οποίες δεν ακουμπούν καθόλου τις υφιστάμενες συντάξεις.

Όλα αυτά τη στιγμή που οι αγρότες σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση και παράλληλα στις 4 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί πανελλαδική 24ωρη απεργία η οποία όπως όλα δείχνουν θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση των τελευταίων ετών.

Εκείνη την ημέρα ο Αλέξης Τσίπρας  θα βρεθεί στο Λονδίνο, στη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για το Προσφυγικό.Ο πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να συναντηθεί με αρκετούς ηγέτες, όλα όμως δείχνουν ότι η σημαντικότερη συνάντηση θα είναι αυτή με την γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία δέχεται πολλές πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας της προκειμένου να τροποποιήσει σε αυστηρότερη κατεύθυνση την πολιτική της στο μεταναστευτικό.

Στη συνάντηση, πέραν του προσφυγικού, είναι σαφές ότι θα συζητηθεί και η πορεία της αξιολόγησης, καθώς εκ των πραγμάτων τα δύο θέματα στον έναν ή τον άλλο βαθμό συνδέονται.

Η άλλη πλευρά του νομίσματος

Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι κόντρα στο πολεμικό κλίμα που θα υπάρξει μεταξύ κυβέρνησης δανειστών,υπάρχει μια διάσταση η οποία πιθανά και να καθορίσει τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων.

Την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκαν την Ελλάδα διεθνείς ξένοι μέτοχοι των τραπεζών οι οποίοι και είχαν κρίσιμες συναντήσεις στις 29 Ιανουαρίου του 2016. Οι διεθνείς επενδυτές έπειτα απο τις συναντήσεις που είχαν στην Ελλάδα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι βάσει των διαβεβαιώσεων που πήραν απο τον Τσίπρα, μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και η αξιολόγηση.

Παράλληλα,είναι πεπεισμένοι ότι μετά την αξιολόγηση θα υπάρξει αντιστροφή του κλίματος  κάτι όπου θα δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία,και ειδικά στο χρηματιστήριο και στα ομόλογα.

Προβλέπουν ότι απο τον Απρίλιο και μετά  θα σημειωθεί ισχυρή ανάκαμψη καθώς οι προοπτικές πλέον της Ελλάδος θα βελτιώνονται προς το καλύτερο και θα φέρουν και την πιστοποίηση της Τρόικα και της ΕΚΤ(μετά την αξιολόγηση),ενώ ταυτόχρονα η ΕΚΤ θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης,με τα ελληνικά ομόλογα και άλλα assets να γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ ως εγγύηση.Αυτό θεωρούν ότι αυτόματα θα αναβαθμίσει την οικονομία  από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Σύμφωνα με το bankingnews, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε στην ομάδα των διεθνών επενδυτών ότι η διαπραγμάτευση και αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί μέσα Μαρτίου ή το αργότερο τέλη Μαρτίου.
Ταυτόχρονα τόνισε ότι το αγροτικό θα μεταφερθεί για το Καλοκαίρι του 2016 καθώς δεν αποτελεί μέρος της πρώτης αξιολόγησης.

Ο Τσίπρας τόνισε ότι σύντομα η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα και προέβλεψε περίπου στο μηδέν μεταξύ -0,3% με -0,2% ύφεση για το 2015.

Οι διεθνείς επενδυτές και βασικοί μέτοχοι των τραπεζών διαπίστωσαν ότι ο Τσίπρας έχει πλήρως αλλάξει στρατηγική σε σχέση με το παρελθόν, είναι πλέον καθαρά προσηλωμένος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδος.

Πολύ θετική εντύπωση άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος διαβεβαίωσε τους διεθνείς επενδυτές ότι δεν θα προκαλέσει εκλογές.Θα αφήσει την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της, θα στελεχωθεί η ΝΔ με νέα στελέχη κυρίως τεχνοκράτες και σε επόμενη φάση θα επιδιώξει την εξουσία.

Θετική εντύπωση άφησε στους διεθνείς επενδυτές – βασικούς μετόχους των τραπεζών το πρόγραμμα 11δισεκ. που αφορούν ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ.

Η ομάδα των διεθνών επενδυτών είχε συναντήσεις και με ομάδα επιχειρηματιών μεταξύ των οποίων ο Βασιλάκης της Aegean, ο Κωνσταντακόπουλος με την μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στην Μεσσηνία, ο Στασινόπουλος, η διοίκηση της Grivalia ενώ απουσίαζε ο Ε. Μυτιληναίος λόγω υποχρεώσεων στο εξωτερικό.
Οι επιχειρηματίες παρουσίασαν τις προϋποθέσεις για προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ενδιαφέρον είχε και η συνάντηση της ομάδας των διεθνών επενδυτών με τον Τρυφ. Αλεξιάδη ο οποίος παρουσίασε την πορεία των εσόδων περνώντας το μήνυμα ότι το 2016 θα υπάρξει περαιτέρω βελτίωση. Συνάντηση είχε η ομάδα των διεθνών επενδυτών και με τον Γιάννη Στουρνάρα τον διοικητή της ΤτΕ ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι το 2015 η οικονομία θα κλείσει γύρω στο μηδέν και το 2016 αν όλα υλοποιηθούν εντός χρονοδιαγραμμάτων ίσως υπάρξει και θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ ειδικά από το β΄6μηνο του 2016.

Υπενθυμίζουμε ότι οι επενδυτική ομάδα που επισκέφτηκε τη χώρα αποτελείτο,μεταξύ άλλων, απο εκρποσώπους των Fairfax, Ross, Capital, Paulson.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα