Η ΕΚΤ ζητά τα σχέδια των τραπεζών υπο τον φόβο του Brexit

brexitΗ Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ζητά τα σχέδια των τραπεζών σε ενδεχόμενο Brexit, όπως μεταδίδει το Reuters.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ ζητάει από τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες λεπτομέρειες για το πώς προετοιμάζονται σε ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πώς σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενο “σοκ” στις αγορές, αλλά και για το πώς θα συμπεριφερθούν απέναντι στις αλλαγές που θα κληθούν να δρομολογήσουν σε ό,τι αφορά στα επιχειρηματικά τους μοντέλα.

Σύμφωνα με πηγές με πληροφόρηση επί του θέματος, η ΕΚΤ, η οποία επιβλέπει 129 τράπεζες της Ευρωζώνης, απέστειλε επιστολές προς τις τράπεζες με σημαντική έκθεση στη Βρετανία.

Οι αρμόδιες αρχές της ΕΚΤ επικοινωνούν με τις εν λόγω τράπεζες, για να διασφαλίσουν πως αξιολογούν επρακώς τους κινδύνους και πως είναι προετοιμασμένες για όλα τα σενάρια, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Σημειωτέον πως η Βρετανία συνιστά την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως και τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, με πολλές τράπεζες της Ευρωζώνης να δραστηριοποιούνται σε μεγάλο βαθμό στο Λονδίνο.

Μία πηγή σε μια μεγάλη γερμανική τράπεζα σημείωσε πως η ΕΚΤ ρωτούσε σχετικά με την έκθεσή της στη στερλίνα και γενικώς στη Βρετανία. “Επίσης μας ρώτησαν για το πώς ένα Brexit θα μπορούσε να επηρεάσει το επιχειρηματικό μας μοντέλο”, ανέφερε η συγκεκριμένη πηγή.

Όπως παρατηρεί και το δημοσίευμα, η ΕΚΤ μπορεί να είναι πιο ανοιχτή στην επικοινωνία της με τις τράπεζες τώρα και σε ό,τι αφορά σε ενδεχόμενο Brexit, παρά παλαιότερα, στην περίπτωση της Ελλάδας και αναφορικά με την πιθανότητα αποχώρησής της από την Ευρωζώνη, δεδομένου πως η Βρετανία δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα