Στη Γενεύη οι διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο με τους 300.000 νεκρούς άμαχους και 7 εκατ. πρόσφυγες

syriaΑπό χθες έχουν ξεκινήσει 29/1, οι πολυαναμενόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες στην Γενεύη, για το μέλλον της Συρίας, με την βασική ομάδα της αντιπολίτευσης, την Ανώτατη Διαπραγματευτική Επιτροπή (HNC),τελικά να μεταβαίνει στην Ελβετία,ενώ το κουρδικό κόμμα PYD να παραμένει εκτός “συνομιλιών”.

Παράλληλα,με ανακοίνωση του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι,επισημαίνει ότι η  κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αναμένει οι εκπρόσωποι της συριακής αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης της Συρίας που θα λάβουν μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες, που ξεκίνησαν χθες στη Γενεύη υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να επιδείξουν καλή πίστη και να επιτευχθεί ταχεία πρόοδος.

“Οι ΗΠΑ αναμένουν επιπλέον πως και οι δύο πλευρές θα συμμετάσχουν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις επιδεικνύοντας καλή πίστη και να πετύχουν γρήγορη και μετρήσιμη πρόοδο στις επόμενες μέρες” τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Οι συνομιλίες για την επίλυση της συριακής κρίσης ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής στη Γενεύη, με τη συνάντηση που είχε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα με την αντιπροσωπεία του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ παρότρυναν την συριακή κυβέρνηση και τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης να λάβουν μέρος στις συζητήσεις.

Η συριακή αντιπολίτευση που συνεδριάζει εδώ και τέσσερις ημέρες στο Ριάντ, αποφάσισε τελικά χθες ότι θα συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Έτσι η  αντιπροσωπεία της βασικής ομάδας της αντιπολίτευσης, της Ανώτατης Διαπραγματευτικής Επιτροπής (HNC) μεταβαίνει σήμερα στη Γενεύη. Η αντιπροσωπεία θα έχει συνομιλίες με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Σταφάν ντε Μιστούρα, αλλά -όπως δηλώνει- δεν θα συμμετάσχει στην «πολιτική διαδικασία» με τη συριακή κυβέρνηση.

Παρόλα αυτά, στέλεχος της HNC σημείωσε ότι η αντιπροσωπεία θα μεταβεί στη Γενεύη, χωρίς εντολή για διαπραγματεύσεις.

Ο ίδιος ο Ντε Μιστούρα δήλωσε αισιόδοξος ότι θα καταφέρει να συναντήσει την αντιπροσωπεία την Κυριακή, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει ξεκάθαρες ενδείξεις για το εάν η συριακή αντιπολίτευση θα συμμετάσχει τελικά στις συνομιλίες.

Εξέφρασε όμως την ελπίδα ότι τελικά η αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις: «Έχω καλούς λόγους να πιστεύω ότι πραγματικά το εξετάζουν σοβαρά, και επομένως θα είμαι σε θέση, πιθανώς την Κυριακή, να αρχίσω τη συζήτηση μαζί τους, ώσγε να προχωρήσει η διαδικασία των ενδο-Συριακών συνομιλιών» δήλωσε.

«Η Ανώτατη Διαπραγματευτική Επιτροπή (HNC) αποφάσισε να συμμετάσχει στις συνομιλίες στη Γενεύη, αφού πρώτα έλαβε εγγυήσεις από τους Αμερικανούς και τα Ηνωμένα Έθνη» ανακοίνωσε νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο al-Arabiya al-Hadath.

Μια μικρή «αντιπροσωπεία της HCN αποφάσισε να αναχωρήσει για τη Γενεύη», είπε, νωρίτερα, στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φουάντ Αλίκο, μέλος της HNC. «Θα συναντηθούν ίσως με εκπροσώπους των μεγάλων δυνάμεων, όμως όχι ως διαπραγματευτές» πρόσθεσε.

Στην αντιπροσωπεία αυτή μετέχουν οι Σάλεμ αλ Μέσλετ, Μονζέρ Μάχους και Ναασάν Αγά.

Στην Ανώτατη Διαπραγματευτική Επιτροπή (HNC) της αντιπολίτευσης μετέχουν πολλές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων και ομάδων ανταρτών που πολεμούν το καθεστώς του Άσαντ στη δυτική Συρία.

Αρχικά, ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης είχε ανακοινώσει ότι αρνείται να μετάσχει στις συνομιλίες για όσο καιρό συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί ζωνών στις οποίες ζουν άμαχοι, όπως και η πολιορκία περιοχών στη Συρία.

Εν τω μεταξύ, ο Ντε Μιστούρα είπε ότι η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης ανέφερε πώς την απασχολεί το θέμα της τρομοκρατίας, με τον ίδιο να απαντά ότι για θέματα αντιτρομοκρατικής πολιτικής ασχολείται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Φυσικά, αίσθηση έχει προκαλέσει ότι το κουρδικό κόμμα PYD δεν εκλήθη για τις συνομιλίες, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. De Mistura, ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στην Συρία, «προκαλεί προβλήματα».Η απόφαση αυτή έγινε δεκτή από τις δυτικές δυνάμεις,ωστόσο οδηγεί στην απουσία από το τραπέζι μίας δύναμης που ελέγχει έκταση αντίστοιχη με το τριπλάσιο του Λιβάνου, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από την κουρδική πλευρά.

Η Ρωσία, που υποστήριξε ότι χωρίς τους Κούρδους δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη πολιτική λύση, δεν άσκησε βέτο αλλά έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε μεταγενέστερο στάδιο των συνομιλιών.

Ο ΟΗΕ τονίζει πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα διεξαχθούν κανονικότατα, ανεξάρτητα από τους συμμετέχοντες, με την παγκόσμια κοινή γνώμη πλέον να ελπίζει σε λύση, προκειμένου να σταματήσει ο εμφύλιος ο οποίος ταλανίζει την χώρα από το 2011.

Ο πόλεμος ανταρτών – συριακής κυβέρνησης έχει αφήσει πίσω της πάνω από 300.000 νεκρούς άμαχους, ενώ έχει εκτοπίσει εκτός των συνόρων της χώρας 7 εκατ. πολίτες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα