Επεισόδια με αγρότες στη Θεσσαλονίκη-«Προβοκατόρικες ομάδες της δεξιάς και ακροδεξιάς» βλέπει ο υπουργός(Βιντεο)

ksagrmpΔεν πραγματοποιήθηκαν, για λόγους ασφαλείας, και προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου.

Ήταν λίγο πριν τις 16.00 το μεσημέρι που οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση-συλλαλητήριο, δεδομένου ότι ήταν “φραγμένη” με περισσότερα από πέντε λεωφορεία των ΜΑΤ η είσοδος στο συνεδριακό κέντρο επί της Λεωφόρου Στρατού, εισήλθαν στους χώρους της Agrotica και πρώτα επιχείρησαν να εισέλθουν στο χώρο από την πλαϊνή είσοδο, δίπλα στον Πύργο του ΟΤΕ και στη συνέχεια, λόγω της αστυνομικής δύναμης που δεν τους το επέτρεπε, κατευθύνθηκαν λίγο πιο πάνω, για να μπουν στο Ιωάννης Βελλίδης από την πίσω είσοδο .

Επικράτησε ένταση, ορισμένοι πέταξαν πίσω από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, κροτίδες λάμψης και αφού ζητήθηκε από συμμετέχοντες στην κινητοποίηση να “ηρεμήσουν τα πνεύματα”, ξεκίνησε ένας διάλογος με την αστυνομία.

Την ίδια ώρα, κατά τις 17.00 το απόγευμα, άλλοι που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο “έσπασαν” το αστυνομικό φράγμα που περιφρουρούσε την κεντρική είσοδο στο Ιωάννης Βελλίδης επί της Λεωφόρου Στρατού και με ένταση επιχείρησαν να εισέλθουν στο χώρο.

Ήταν η στιγμή που έπεσαν χημικά, δακρυγόνα και επικράτησε ολιγόλεπτη, διάρκειας όχι μεγαλύτερης των 15 λεπτών, ένταση.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ, άλλοι ένστολοι, άλλοι με πολιτικά, περιφρούρησαν την κεντρική είσοδο και αφού επικράτησε ένταση, τελικά λίγα λεπτά πριν τις 19.00 το βράδυ, και αφού έγινε σαφές ότι αναβλήθηκαν τα εγκαίνια, η κινητοποίηση-συλλαλητήριο έληξε.

Στο σημείο επικράτησε ένταση και οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών, προκειμένου να απωθήσουν τους αγρότες-διαδηλωτές.

«Προβοκατόρικες ομάδες της δεξιάς και ακροδεξιάς» βλέπει ο υπουργός

Την πεποίθησή του ότι η ένταση, τα επεισόδια, αλλά και η παρεμπόδιση των εγκαινίων της 26ης Agrotica, «δεν εκφράζει τη μεγάλη μάζα των αγροτών», εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, με δηλώσεις του στην κάμερα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Οι αγρότες είναι άνθρωποι δουλειάς και προκοπής, όχι της τυφλής και αδιέξοδης σύγκρουσης στην οποία φαίνεται να πρωτοστατούν ή να υποκινούν προβοκατόρικες δυνάμεις της δεξιάς και ακροδεξιάς», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Ευ. Αποστόλου, καλώντας εκ νέου τους αγρότες σε διάλογο, κάτι που επανειλημμένα έχει ζητήσει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι μονόδρομος και καλούμε και πάλι τους αγρότες να προσέλθουν για να αναζητήσουμε λύσεις. Όχι μόνο για τα ζητήματα που θέτουν με τις κινητοποιήσεις τους, αλλά και λύσεις για την επόμενη ημέρα της αγροτικής δραστηριότητας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Μπλόκα και αποκλεισμοί δρόμων

Στη διάρκεια της μέρας, οι αγρότες προχώρησαν σε αποκλεισμούς δρόμων σε ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της χώρας.

Το μπλόκο της Νίκαιας, ήδη έχει αποφασίσει από την Τετάρτη για σήμερα Παρασκευή μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή κοινωνικών και παραγωγικών φορέων στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας, ενώ προετοιμάζονται για συμμετοχή στη γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου.

Σε επ’ αόριστον αποκλεισμό το τελωνείο Προμαχώνα, όπου δημιουργούνται ουρές φορτηγών, ενώ το τελωνείο των Κήπων έκλεισε δύο φορές την Πέμπτη, από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 έως τις 9 το βράδυ. Οι αγρότες των Κήπων εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν τις ώρες αποκλεισμού.

Επίσης, σκοπεύουν να ζητήσουν από την Κυριακή τη συμμετοχή αγροτών από την περιοχή του Διδυμοτείχου και τη Ροδόπη προκειμένου να επιτευχθεί σε 24ωρη βάση διακοπή λειτουργίας του τελωνείου.

Μπλόκο και στη Βάρης-Κορωπίου

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι αγρότες της Αττικής, καθώς από το βράδυ της Τετάρτης πάνω από 200 αγροτικά μηχανήματα έχουν παραταχθεί δεξιά και αριστερά της λεωφόρου Βάρης-Κορωπίου και στη διασταύρωσή της με την Αττική Οδό που οδηγεί στο αεροδρόμιο.

Οι αγρότες των Μεσογείων προχωρούν στον πρώτο συμβολικό αποκλεισμό της λεωφόρου Μαρκοπούλου (12:00-13:00) σήμερα Παρασκευή, αποκλείοντας την πρόσβαση προς το αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος».

Ο δρόμος στα Τέμπη κλείνει από τις 12:00 ως τις 18:00. Οι αγρότες καλούν σε πανελλαδική παναγροτική συνάντηση στα Τέμπη το Σάββατο για να συντονίσουν εκ νέου τις ενέργειές τους.

Στο Κάστρο Βοιωτίας ο δρόμος είναι κλειστός από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι και 7 το απόγευμα με 9 το βράδυ.

Κλειστή παραμένει από αγρότες η νέα Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος του Ισθμού.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα