Αλ.Τσίπρας-Νετανιάχου:Οι πληγές πρέπει να κλείσουν με διάλογο,όχι με συγκρούσεις

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπανιαμίν Νετανιάχου .

Οι δύο πρωθυπουργοί υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών  σε μια σειρά από τομείς όπως την ενέργεια, τις θαλάσσιες μεταφορές, την καινοτομία, τις υδάτινες τεχνολογίες- περιβαλλοντική προστασία, τις μεταφορές, τον τουρισμό, την ασφάλεια και τις εμπορικές συνεργασίες.Resizer

«Μιλήσαμε για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, για την αστάθεια στην γειτονιά μας, για το μέτωπο της τρομοκρατίας.Πρέπει να κλείσουν αυτές οι πληγές, με διάλογο και όχι με συγκρούσεις. Μιλήσαμε για την προσφυγική κρίση που βαραίνει την Ελλάδα» είπε ο κ.Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας «χρήσιμη, σημαντική και εποικοδομητική» την συνάντηση τους.

Παράλληλα, ευχαρίστησε ιδιαίτερα την κυβέρνηση και τις ενώσεις του Ισραήλ για την πολύ σημαντική φαρμακευτική βοήθεια που παρείχαν για τους πρόσφυγες που έφτασαν στην χώρα μας.

Οι δύο πρωθυπουργοί μίλησαν επίσης για το Κυπριακό και το Παλαιστινιακό. Όπως είπε ο κ.Τσίπρας, «για το Κυπριακό συμφωνήσαμε να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Και για το Παλαιστινιακό εκφράσαμε την ανάγκη να υπάρξει ειρηνική λύση βασισμένη στον διάλογο και όχι στις συγκρούσεις».

Ο κ.Τσίπρας, αφού χαρακτήρισε «φίλο» του τον κ.Νετανιάχου, του εξέφρασε  την έντονη «ανησυχία μας για την αύξηση βίαιων επιθέσεων κατά ισραηλινών πολιτών», εκτιμώντας πάντως ότι «δεν θα υπάρξει γρήγορη επανέναρξη του διαλόγου για το παλαιστινιακό».

Ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι χώρα φίλη του Ισραήλ και των παλαιστινίων», επισημαίνοντας ότι η χώρα μας θέλει να προωθήσει την ειρήνη.

Αναφερόμενος ειδικά “στα του οίκου” μας, ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα κάνει σημαντικές προσπάθειες τόσο στην οικονομική, όσο και στην προσφυγική κρίση, αλλά και στην εξωτερική πολιτική.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν έμεινε ποτέ αμέτοχη στις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας, πάντοτε η χώρα μας έπαιρνε μέρος να υπερασπιστεί το δίκιο. Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε μηδενική ανοχή στον ναζισμό και τον ρατσισμό και να κρατάμε ζωντανές τις μνήμες από την ναζιστική κατοχή για να δίνουμε διδάγματα στους νέους».

Μάλιστα, κάλεσε τον κ. Νετανιάχου, να επισκεφτούν οι δυο τους την Θεσσαλονίκη για να «τιμήσουμε τα θύματα που χάθηκαν».

Ο κ.Νετανιάχου από την πλευρά του αναφέρθηκε στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει πως είναι ενάντια στον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό. Χαρακτήρισε μάλιστα τη χώρα μας «αληθινό φίλο».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα