HRW:Υποχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη

hrw

Σύμφωνα με την οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW),οι φόβοι που προκάλεσαν οι ισλαμιστικές επιθέσεις στη Γαλλία και η συρροή μεταναστών είχαν ως αποτέλεσμα την υποχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη το 2015 .

Συγκεκριμένα,αν και οι προηγούμενες εκθέσεις αυτής της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικεντρώνονταν σε περιοχές όπου μαίνονταν συγκρούσεις, αυτή του 2015 εστιάζει στη μεταναστευτική κρίση και στα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ευρώπη μετά τις επιθέσεις στη Γαλλία.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,ο Κένεθ Ροθ, διευθυντής της οργάνωσης σε μια έκθεση που αριθεί περισσότερες από 650 σελίδες και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα,εκτιμά ότι “Οι φόβοι τρομοκρατικών επιθέσεων και ο ενδεχόμενος αντίκτυπος μιας συρροής προσφύγων έχουν οδηγήσει σε αισθητή μείωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές”.

Μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, οι γάλλοι βουλευτές ενέκριναν έναν νόμο που παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, διευρύνοντας το καθεστώς του περιορισμού κατ΄οίκον για οποιονδήποτε υπάρχουν σοβαροί λόγοι να σκεφθεί κανείς πως η συμπεριφορά του απειλεί την ασφάλεια και απλοποιώντας τη διαδικασία προφυλάκισης χωρίς να έχει περάσει από δικαστική αρχή.

Όμως τα μέτρα αυτά “εγείρουν ανησυχίες” όσον αφορά την ελευθερία της κυκλοφορίας, του συνέρχεσθαι και της έκφρασης, εκτιμά η HRW, η οποία ανησυχεί επίσης για τις μεθόδους της γαλλικής αστυνομίας που βασίζονται στην στοχοποίηση ατόμων με βάση την εξωτερική εμφάνιση (αδίκημα φυσιογνωμίας). “Η έλλειψη δικαστικού ελέγχου στην πραγματοποίηση αστυνομικών ελέγχων, συλλήψεων και κατ΄οίκον ερευνών, καθιστά ακόμη πιο πιθανούς τους ελέγχους νεαρών μουσουλμάνων ανδρών βάσει των εξωτειρκών τους χαρακτηριστικών”, δηλώνει ο Ροθ.

Ο διευθυντής της HRW σημειώνει ακόμη μια “κατάφωρη ισλαμοφοβία και μια αναίσχυντη δαιμονοποίηση των προσφύγων” στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ εισηγήθηκε να κλείσουν τα σύνορα για τους μουσουλμάνους, αλλά και στην Ευρώπη, όπου βουλευτές φοβούνται πως τζιχαντιστές θα εισδύσουν μεταξύ των μεταναστών που φθάνουν από τη Συρία και το Αφγανιστάν.
Νέοι “αποδιοπομπαίοι τράγοι”

“Σε μεγάλο βαθμό, η προκατάληψη της Ευρώπης να θεωρεί τους νέους πρόσφυγες ως τρομοκρατική απειλή είναι μια επικίνδυνη αφαίρεση σε σχέση με τον δικό της βίαιο εξτρεμισμό, διότι οι δράστες των επιθέσεων του Παρισιού ήταν κυρίως βέλγοι και γάλλοι πολίτες”, προστίθεται στην έκθεση, όπου διατυπώνεται η εκτίμηση πως “ο κοινωνικός αποκλεισμός” των ευρωπαϊκών προαστίων είναι μία από τις αιτίες της ριζοσπαστικοποίησης.

Όμως, καθιστώντας τους μουσουλμάνους και τους πρόσφυγες “αποδιοπομπαίους τράγους”, οι δυτικές χώρες κινδυνεύουν στην πραγματικότητα να αποξενωθούν από “πληθυσμούς που είναι αποφασιστικής σημασίας στις προσπάθειές τους κατά της τρομοκρατίας” και “να εγκαταλείψουν με κίνδυνο για τις ίδιες” τη “σοφία” από την οποία διέπεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, εκτιμά ο διευθυντής της HRW.

Η οργάνωση κάλεσε εξάλλου για μία “πιο ανθρώπινη εναλλακτική” προκειμένου να σταματήσουν οι θάνατοι μεταναστών στη Μεσόγειο και αυτό αυξάνοντας τον αριθμό των θεωρήσεων εισόδου που δίνονται στον Λίβανο και στο Πακιστάν, γειτονικών χωρών της Συρίας και του Αφγανιστάν, αντίστοιχα, απ΄όπου προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός αιτούντων άσυλο για την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Αν η HRW χαιρετίζει την απόφαση του νέου καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό να υποδεχθεί 25.000 σύρους πρόσφυγες –από τους οποίους οι 10.000 έχουν φθάσει ήδη– καλεί επίσης τη χώρα αυτή, όπως και τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τη Ρωσία και τις χώρες του Κόλπου, να κάνουν περισσότερα.
Το ουσιώδες είναι “αόρατο”

Η “αισθητή” υποχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις δυτικές χώρες ενισχύεται εξάλλου από μία σκιά, “αόρατη” αλλά πολύ πραγματική, στα απολυταρχικά καθεστώτα, υπογραμμίζει η HRW.

Η “καταστολή” των μαχητών στην Κίνα και στη Ρωσία έφθασε σε μία ένταση “που δεν είχε παρατηρηθεί για δεκαετίες”.

Στη Ρωσία, “τα μέτρα καταστολής του Κρεμλίνου κατά της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης και του διαδικτύου έλαβαν μια πιο δυσοίωνη στροφή το 2015, ενώ η κυβέρνηση ενέτεινε περαιτέρω την παρενόχληση και τη δίωξη των ανεξάρτητων κριτικών φωνών”, υπογραμμίζει η έκθεση, που μελετά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περισσότερες από 90 χώρες.
Η HRW καταγγέλλει τον γάμο των παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου ένα κορίτσι στα εννέα είναι ήδη παντρεμένο σε ηλικία 15 ετών και το ένα τρίτο από αυτά στην ηλικία των 18, μια φθίνουσα τάση σε ορισμένες περιοχές αλλά αυξανόμενη σε άλλες, κυρίως στους σύρους πρόσφυγες που είναι εγκατεστημένοι στην Ιορδανία, σύμφωνα με ομάδες της κοινωνίας των πολιτών τις οποίες επικαλείται η HRW.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα