Γ.Μουζάλας:«Το τελευταίο διάστημα η Τουρκία δέχθηκε πίσω 123 μετανάστες,ενώ έστειλε 60.000»

A Syrian refugee holds a baby in a refug...A Syrian refugee holdΣε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ την Τετάρτη, ο Γιάννης Μουζάλας σημείωσε ότι θα δημιουργηθούν δύο χώροι για την φιλοξενία προσφύγων, ένας στην Αθήνα και ένας στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα πρόκειται για ένα χώρο, δυναμικότητας 1.000 έως 1.500 ατόμων κοντά στον κοινωνικό ιστό. «Έχει βρεθεί χώρος, δεν εμπίπτει στο δικό μου υπουργείο. Έχει βρεθεί χώρος εντός Αττικής, κοντά σε κοινωνικό ιστό, όχι μέσα σε κοινωνικό ιστό. Κάτι αντίστοιχο θα δημιουργηθεί και στη Θεσσαλονίκη» είπε.

Σε ό,τι αφορά τις πιέσεις, δεν απέκλεισε, παρά την επίσημη ευρωπαϊκή θέση, να υπάρξουν μονομερείς ενέργειες, όπως κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα, μια εξέλιξη την οποία χαρακτήρισε εξαιρετικά δυσμενή.

Επικαλέστηκε, δε, σχετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, «αν κλείσει η Ειδομένη, υπάρχουν χιλιάδες χιλιόμετρα σύνορα και δεν κλείνουν τα σύνορα», για να σημειώσει ότι «αντί να ενισχύσουμε τη νόμιμη μετανάστευση ενισχύουν την παράνομη, βοηθάμε τους τρομοκράτες και δίνουμε δουλειά στους δουλεμπόρους».

Ο Γιάννης Μουζάλας επέκρινε τη στάση της Αγκυρας, λέγοντας ότι «το τελευταίο διάστημα η Τουρκία δέχθηκε πίσω 123 μετανάστες, ενώ έστειλε 60.000».

«Το συμπέρασμα της συνόδου της Δευτέρας ήταν ότι η Τουρκία είναι το κλειδί των ροών, δεν έχει ανταποκριθεί στις ευθύνες που ανέλαβε. Προτείναμε όταν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες φτάνουν στις ελληνικές ακτές με τις βάρκες να καταμετρούνται, να πηγαίνουν στο hotspot, να ξεχωρίζουν μετανάστες από πρόσφυγες, και την επομένη να γυρίζουν στην Τουρκία» επισήμανε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, αυτό που χρειάζεται είναι «γενναία μετεγκατάσταση από την Τουρκία, πρέπει να υπάρχει μόνιμος νόμιμος διάδρομος, όχι αυτός των δουλεμπόρων, αυτό το λέει και η Συνθήκη της Γενεύης. […] Αυτή είναι η επίσημη θέση μας και αυτή την παλεύουμε» εξήγησε.

Ο ίδιος επέκρινε τη στάση του βέλγου υπουργού, ο οποίος «είπε να πνίξουμε τους μετανάστες με το push back· είναι ποινικό αδίκημα αυτό».

Επιπλέον, μίλησε για δημιουργία κλίματος εις βάρος της Αθήνας από ορισμένους που «παίζουν το παιχνίδι της ενοχοποίησης της Ελλάδας για τις προσφυγικές ροές».

«Με εξαίρεση τον Βέλγο, που τον διέψευσε η κυβέρνηση του, ουδείς έθεσε θέμα Σένγκεν, ούτε ο Αβραμόπουλος, ούτε ο Τιμερμανς, όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήταν σαφείς, αλλά φτιάχνεται κλίμα από διαρροές» υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τα περί δημιουργίας στρατοπέδου για 400.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα, επικαλέστηκε τον ιταλό υπουργό εσωτερικών ο οποίος ανέφερε ότι μια τέτοια πρόταση δεν είναι σοβαρή και σε τεχνικό επίπεδο, καθώς για κάτι τέτοιο χρειάζονται 132.000 αστυνομικοί για την επιτήρηση και 20 εκατ. ευρώ την ημέρα για σίτιση. «Είναι προτάσεις για εσωτερική κατανάλωση» σχολίασε ο κ. Μουζάλας.

Ερωτηθείς για τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, ο κ. Μουζάλας απέρριψε τις πληροφορίες ότι θα συζητηθεί το θέμα της ζώνης Σένγκεν, λέγοντας ότι στην ατζέντα είναι η έκθεση προόδου των hot spot στην Ελλάδα, που είχε καταρτιστεί τον Νοέμβριο.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τα hot spot και επανέλαβε ότι θα είναι έτοιμα έως τα τέλη Φεβρουαρίου και θα λειτουργήσουν στις αρχές Μαρτίου.

«Η Frontex δηλώνει ότι η Ελλάδα κάνει εξαιρετική δουλειά, αλλά η Ευρώπη είναι διασπασμένη στο προσφυγικό […] Εμείς φτιάχνουμε συμμαχίες για να προωθήσουμε τις θέσεις μας» κατέληξε ο Γιάννης Μουζάλας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα