Γ.Μουζάλας:Δεν υπάρχει πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν

segenΟ Γιάννης Μουζάλας αναφερόμενος στα αποτελέσματα και το κλίμα της πρόσφατης Συνόδου για το προσφυγικό, τόνισε ότι σε επίπεδο προεδρίας και στις μεγάλες χώρες της ΕΕ, δεν υπάρχουν διατυπώσεις που να σχετίζονται με την ανατροπή του σημερινού καθεστώτος της Ζώνης Σένγκεν αλλά αντίθετα η διάθεση της ενίσχυσής της.

Οι επιλογές εθνικών κυβερνήσεων να κλείσουν τα σύνορά τους καταδικάστηκαν, τόσο από τους θεσμούς όσο και από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και άλλες χώρες. Ωστόσο, όπως είπε, ταυτόχρονα στις δηλώσεις που έγιναν δόθηκε για πρώτη φορά μία «δικαιολογία» για αυτές τις μονομερείς ενέργειες. «Πρέπει να το προσέξουμε αυτό, είναι ένα παραθυράκι που πρέπει να το κλείσουμε», υπογράμμισε ο υπουργός. Οι θεσμοί της ΕΕ δεν έχουν νομικά τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις μονομερείς ενέργειες χωρών, διευκρίνισε.

Η Ευρώπη είναι φοβισμένη, όπως υπογράμμισε ο κ.Μουζάλας, καθώς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το κύμα των μεταναστών. Οι ροές όχι απλά δεν έχουν μειωθεί αλλά δείχνουν σημεία έντασης, καθώς οι πρόσφυγες κινητοποιούνται μπροστά στον πανικό του πιθανού κλεισίματος των συνόρων. Ο ρόλος της Τουρκίας είναι το «κλειδί» για την ανακοπή των προσφυγικών ροών, σημείωσε επίσης ο κ.Μουζάλας. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία σκληρή διαπραγμάτευση της ΕΕ με την Τουρκία, η οποία έχει τις ροές ως όπλο.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν συζητήθηκε σε κανένα σημείο πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, αποδίδοντας την σχετική παραφιλολογία αποκλειστικά σε δημοσιεύματα. Εμείς από την πλευρά μας πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα τις δικές μας υποχρεώσεις, όπως τα hotspot, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι παρά τις καθυστερήσεις οι εταίροι μας έχουν ομολογήσει ότι έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο.

Σε κάθε περίπτωση, κατά τον ίδιο, θα πρέπει να μην ενισχύουμε μεμονωμένες φωνές πολιτικών στην Ευρώπη που ανήκουν σε ακροδεξιά και συναφείς χώρους. Ανέφερε ως παράδειγμα τις δηλώσεις Βέλγου πολιτικού που ανήκει σε σχηματισμό που θυμίζει το ΛΑΟΣ του Γ.Καρατζαφέρη. Δεν μπορεί να γράφει κάποιος ότι θα μας διώξουν από την Σένγκεν όταν όλοιοι άλλοι δεν λένε αυτό, πρέπει να διαλέξει με ποιους είναι, δεν έχει να κάνει με το ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ο κ.Μουζάλας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα