Κολομβία:Σχέδιο απόφασης από τον ΟΗΕ για την αποστολή παρατηρητών

ohe

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να υιοθετήσει μέσα στην εβδομάδα μια Απόφαση για τη δημιουργία μιας “πολιτικής αποστολής” των ΗΕ με σκοπό την επίβλεψη της εφαρμογής της οριστικής συμφωνίας τερματισμού του πολέμου ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τους αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

Όπως μεταδίδει ο ΑΠΕ-ΜΠΕ,το προσχέδιο του κειμένου, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, υπεβλήθη στα 15 κράτη μέλη του ΣΑ από τη Βρετανία, η οποία είχε αναλάβει να το καταρτίσει.

Η πολιτική αποστολή αυτή θα αναπτυχθεί στην Κολομβία “για μια περίοδο δώδεκα μηνών” σε πρώτη φάση, με δυνατότητα παράτασης της εντολής της, για να “επιβλέπει και να επιτηρεί την οριστική διμερή κατάπαυση του πυρός, την διακοπή των εχθροπραξιών και την παράδοση των όπλων”.

Της αποστολής θα ηγείται ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν.

Μέσα σε μια περίοδο τριάντα ημερών από την υπογραφή της συμφωνίας αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός, ο Μπαν καλείται να υποβάλει στο ΣΑ για έγκριση λεπτομερείς προτάσεις “για το μέγεθος, τις επιχειρησιακές διαστάσεις και την εντολή” της αποστολής αυτής, η οποία θα συγκροτηθεί από “άοπλους διεθνείς παρατηρητές”.

Αυτοί αναμένεται να προέλθουν από χώρες της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC).

Ένας ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ αρμόδιος για τις πολιτικές υποθέσεις, ο Τζέφρι Φέλτμαν, μεταβαίνει αύριο Δευτέρα στο Κίτο για να συμμετάσχει στη σύνοδο της CELAC και να συζητήσει για τον ρόλο αυτού του περιφερειακού οργανισμού στην πρωτοβουλία, ανακοίνωσαν προχθές Παρασκευή τα Ηνωμένα Έθνη. Το προσχέδιο απόφασης “χαιρετίζει τη βούληση των κρατών-μελών της CELAC να συνεισφέρουν στην αποστολή” αυτή.

Η εντολή και οι επιχειρησιακές διαστάσεις της αποστολής των παρατηρητών αναμένεται να προσδιοριστούν με μια δεύτερη Απόφαση, σύμφωνα με διπλωμάτες. Αυτό πιθανόν να γίνει τον Φεβρουάριο, μήνα κατά τον οποίο την κυλιόμενη προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ασκεί η Βενεζουέλα. Η Ουρουγουάη προεδρεύει τον Ιανουάριο.

A priori, η υιοθέτηση της πρώτης Απόφασης δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα κι αναμένεται να γίνει εντός της εβδομάδας, δήλωσε διπλωματική πηγή προσκείμενη στο Συμβούλιο.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι αντάρτες της οργάνωσης FARC πολεμούν επί μισό αιώνα και πλέον. Αντιπρόσωποι των δύο πλευρών ανακοίνωσαν ωστόσο την περασμένη εβδομάδα από την Αβάνα, όπου διεξάγουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ότι συμφώνησαν να ζητήσουν από τα Ηνωμένα Έθνη να αναπτυχθεί διεθνής αποστολή παρατηρητών για να επιβλέψει την εφαρμογή της αναμενόμενης οριστικής συμφωνίας για τον τερματισμό της σύρραξης, που προβλέπουν ότι θα υπογραφεί τους αμέσως προσεχείς μήνες.

Οι δύο πλευρές έλαβαν μια σειρά αποφάσεων με σκοπό να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις τους, οι οποίες διαρκούν από το 2012, όπως ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση την Παρασκευή. Απομένουν πλέον δύο κεφάλαια από τα έξι που βρίσκονταν αρχικά στο τραπέζι για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Κολομβία, η πλέον πολυετής ένοπλη σύρραξη στη Λατινική Αμερική, έχει στοιχίσει ως σήμερα τη ζωή σε τουλάχιστον 220.000 ανθρώπους, δεκάδες χιλιάδες ακόμη παραμένουν αγνοούμενοι, ενώ έξι εκατομμύρια έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η άλλη οργάνωση ανταρτών της Κολομβίας, ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) πραγματοποιεί επίσης από τον Ιανουάριο του 2014 “διερευνητικό διάλογο” με την Μπογοτά, με στόχο την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα