Κριτική του Μπάιντεν στην Τουρκία για περιστολή ελευθεριών

tzo-mpainten

Επικριτικός αν και σε τουρκικό έδαφος, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο εκφοβισμός των μέσων ενημέρωσης, ο περιορισμός της ελευθερίας στο Ίντερνετ και οι κατηγορίες για προδοσία σε βάρος ακαδημαϊκών δεν δίνουν το καλό παράδειγμα στη Μέση Ανατολή.

“Όταν τα μέσα ενημέρωσης εκφοβίζονται ή οι δημοσιογράφοι φυλακίζονται και πάνω από 1.000 πανεπιστημιακοί κατηγορούνται για προδοσία απλώς επειδή υπέγραψαν μια διακήρυξη, δεν δίνεται το καλό παράδειγμα”, δήλωσε ο Μπάιντεν πριν αρχίσει συνομιλίες με εκπροσώπους της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών.

“Αν δεν έχεις τη δυνατότητα να εκφράσεις την άποψή σου και να επικρίνεις μια πολιτική, να προσφέρεις μια εναλλακτική επιλογή χωρίς να φοβάσαι τον εκφοβισμό και την τιμωρία, τότε η χώρα σου στερείται ευκαιριών”, συνέχισε ο αμερικανός αντιπρόεδρος ενώπιον έξι τούρκων πανεπιστημιακών και δημοσιογράφων που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση.

“Αυτές δεν είναι ιδέες νέες για τον λαό της Τουρκίας, περιλαμβάνονται στο σύνταγμά σας”, συνέχισε. “Θέλουμε η Τουρκία να δώσει σ’ όλη την περιοχή ένα ισχυρό παράδειγμα του τι σημαίνει ενεργός δημοκρατία”.

Από την περασμένη εβδομάδα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρεται με δριμύτητα εναντίον περισσοτέρων από 1.000 τούρκων διανοουμένων που υπέγραψαν μια διακήρυξη στην οποία καταγγέλλονται οι “σφαγές” που διαπράχθηκαν από τον στρατό εναντίον αμάχων στη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των κούρδων ανταρτών στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Εναντίον των διανοουμένων αυτών έχουν εξαπολυθεί δικαστικές διώξεις και πειθαρχικές έρευνες, προκαλώντας σάλο στην Τουρκία και το εξωτερικό.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα