Μετωπική σύγκρουση που μόνο ένας «ηλίθιος» δεν θα μπορούσε να διακρίνει

tsipsoim«Πιστεύω ότι στην Ευρώπη αλληλεγγύη σημαίνει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κάνουμε την Ευρώπη δυνατή. Αλλά οι συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές και να τηρούνται», είπε και πρόσθεσε:«Είναι η εφαρμογή, ηλίθιε!».

Αυτή ήταν η απάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στον Έλληνα πρωθυπουργό,όταν και αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη και στο Ευρωπαϊκό πνεύμα που πρέπει να διακατέχει τις σχέσεις των μελών της Ένωσης.

Εδώ κάπου,και σε συνδυασμό με τις πρόσφατες πληροφορίες περί νέων απαιτήσεων απο τους δανειστές σε ότι αφορά το Ασφαλιστικό,αντιλαμβάνεται κανείς ότι η σύγκρουση που επίκειται πρόκειται να είναι “μετωπική”.

Σύγκρουση αναπόφευκτη διότι πλέον τα περιθώρια στενεύουν και οι απαιτήσεις αυξάνονται,ενώ παράλληλα,οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός ξεκαθάρισαν το τοπίο για το τι και ποιους πρόκειται να βρει απέναντί του.

.Άλλωστε το “είναι η εφαρμογή ηλίθιε”,αρκεί για να καταλάβει ακόμα και ένας ηλίθιος για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Αν κάποιος επιθυμεί να διακρίνει και ένα  θετικό μήνυμα από τη παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Νταβός,αυτό πιθανώς να το βρει στις συναντήσεις που είχε με πρόσωπα από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού σε σχέση με την αξιολόγηση και τη ρύθμιση του χρέους.

Ειδικότερα, στη  συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου συζητήθηκε  το κυβερνητικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, καθώς και τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας,το ποιο σημαντικό όμως στοιχείο είναι ότι  συζητήθηκε και η σταθερή θέση των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο Τζακ Λιου είπε στον πρωθυπουργό ότι «είμαστε σύμμαχοί σας στο ζήτημα του χρέους».

Με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τώρα,υπήρξε ανάλογο κλίμα και παρόμοιες διαβεβαιώσεις.Η μεταξύ τους συζήτηση επικεντρώθηκε στο ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα, στο προσφυγικό, στην ελληνοαμερικανική συνεργασία με έμφαση στις επενδύσεις, στα ενεργειακά, στο Κυπριακό και στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο κ.Μπάιντεν φέρεται να υπογράμμισε τη σημασία της σταθερότητας στην Ελλάδα για την ευρύτερη σταθερότητα στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα, προκειμένου να αναδειχθεί η δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Αυτά σε ότι αφορά το πολιτικό σκέλος των συναντήσεων,διότι προφανώς η συνάντησή του με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι αυτή που δίνει το στίγμα της οικονομικής προσέγγισης του ελληνικού προγράμματος μελλοντικά,τουλάχιστον απο την πλευρά του Ταμείου.

Ενδεχομένως  η συνάντηση Τσίπρα-Λαγκαρντ να εξέπεμψε θετικά σήματα σε ότι αφορά το χρέος και την αξιολόγηση,ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Ταμείο θεωρείτε σκληροπυρηνικό ως προς τα δημοσιονομικά.

Αλλά μιας και αναζητούμε τα αισιόδοξα μηνύματα της παρουσίας του πρωθυπουργού στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός,ας εστιάσουμε στη συνάντηση του με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Διευκρινίζοντας τη στάση του ΔΝΤ, η επικεφαλής του κ. Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε ότι υπάρχει αλληλένδετη σχέση μεταξύ της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της απομείωσης του δημόσιου χρέους,προκειμένου να υπάρξει  επιτυχία του προγράμματος και την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Ταυτόχρονα η κ.Λαγκάρντ δήλωσε ότι το Ταμείο  είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα “ισχυρών οικονομικών πολιτικών”, το οποίο θα περιλαμβάνει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς και “σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους”.

Όπως είπαμε λοιπόν,μπορεί ο πρωθυπουργός να γυρίσει και με θετικές διαβεβαιώσεις από το Νταβός,ωστόσο  προμηνύεται δύσκολο το επόμενο διάστημα, καθώς οι ισορροπίες εντός και εκτός της χώρας είναι λεπτές,με τις δυναμικές-πιέσεις που έχουν αναπτυχθεί εναντίον της παρούσας κυβέρνησης να δυσχεραίνουν τη διαπραγματευτική της ισχύ.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα