Ο γιος του Αλεξάντερ Λιτβινένκο για τον θάνατο του πατέρα του (Βιντεο)

LitvinenkoΟ πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είναι “πιθανότατα ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του Αλεξάντερ Λιτβινένκο πρώην πράκτορα της KGB”, αναφέρει το τελικό πόρισμα των αρχών στην υπόθεση που απασχολεί την βρετανική δικαιοσύνη εδώ και μια δεκαετία.

“Η επιχείρηση της FSB πιθανότατα εγκρίθηκε από τον κ. Πατρούτσεφ (Νικολάι Πατρούτσεφ, πρώην αρχηγό της FSB) και επίσης από τον πρόεδρο Πούτιν”, αναφέρει στα συμπεράσματα της έρευνας ο σερ Ρόμπερτ Οουεν.

Ο Αλεξάντρ Λιτβινένκο, 43 ετών, πέθανε από τις συνέπειες δηλητηρίασης με πολώνιο, στο τέλος του Νοεμβρίου 2006, τρεις εβδομάδες μετά τη συνάντησή του για τσάι στο Millenium Hotel, στο κέντρο του Λονδίνου, με δύο πρώην πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, τον Αντρέι Λουγκοβόι, σήμερα βουλευτή εθνικιστικού κόμματος, και τον Ντμίτρι Κοβτούν, σήμερα επιχειρηματία.

“Είμαι βέβαιος ότι οι κ.κ. Λουγκοβόι και Κοβτούν έβαλαν το πολώνιο-210 στην τσαγιέρα την 1η Νοεμβρίου 2006. Είμαι βέβαιος ότι το έκαναν με την πρόθεση να δηλητηριάσουν τον κ. Λιτβινένκο”, γράφει ο βρετανός δικαστής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μία πρώτη δόση πολώνιου του είχε χορηγηθεί νωρίτερα, στις 16 Οκτωβρίου, πριν από τη μοιραία δόση της 1ης Νοεμβρίου.

“Τα στοιχεία που παρουσιάζω αποδεικνύουν καθαρά την ευθύνη του ρωσικού κράτους στον θάνατο του κ. Λιτβινένκο”, αναφέρεται στην έκθεση.

Το Κρεμλίνο έχει διαψεύσει κάθε εμπλοκή στην υπόθεση.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε το αποτέλεσμα της βρετανικής δικαστικής έρευνας για τη δολοφονία του πρώην πράκτορα της KGB και αντιφρονούντα Αλεξάντρ Λιτβινιένκο ως μεροληπτικό και αδιαφανές λέγοντας ότι ο χειρισμός της υπόθεσης από το Λονδίνο έχει σκιάσει τις σχέσεις ανάμεσα στη Βρετανία και τη Ρωσία.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε τη Βρετανία ότι πολιτικοποιεί το θέμα.

“Λυπούμεθα που μία καθαρά ποινική υπόθεση πολιτικοποιήθηκε και έχει σκιάσει τη γενική ατμόσφαιρα των διμερών μας σχέσεων”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

“Η διαδικασία δεν ήταν διαφανής για τη ρωσική πλευρά και για την κοινωνία, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο εξετάσθηκε το υλικό πίσω από κλειστές πόρτες, υπό το πρόσχημα ότι ήταν απόρρητο”, είπε η εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι, κατά συνέπεια, τα συμπεράσματα είναι αποτέλεσμα μίας “πολύ αδιαφανούς, με πολιτικά κίνητρα διαδικασίας”.

Ο γιος του Αλεξάντερ Λιτβινένκο, Ανατόλι

Ο γιος του Αλεξάντερ Λιτβινένκο, Ανατόλι, ήταν μόλις 12 ετών όταν ο πατέρας του έχασε τη ζωή του από τη  ραδιενεργό δηλητηρίαση. Αποκαλύπτει τι θυμάται από τον πατέρα του και θέλει να ξέρει την αλήθεια πίσω από τη δολοφονία του πατέρα του: ” Θέλω μόνο την αλήθεια να φανερωθεί ” μιλώντας για  για το θάνατο του πατέρα του.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα