Συνάντηση Τσίπρα-Μπάιντεν στο Νταβός :Πρέπει να αναδειχθεί η δυναμική της ελληνικής οικονομίας

Στο Νταβός της Ελβετίας αφίχθη το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μαζί με περίπου 2.500 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων 40 ηγέτες και ορισμένες διασημότητες από τον χώρο του θεάματος.

Για την ασφαλή μετάβασή του στο φόρουμ ο πρωθυπουργός ενημέρωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, όπου ανήρτησε μια φωτογραφία από το χιονισμένο τοπίο καθώς εισερχόταν στο χώρο που πραγματοποιούνται οι σχετικές εργασίες.

«Φτάσαμε στο Νταβός, όπου θα παρουσιάσουμε τα επιχειρήματά μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την ενσωμάτωση», έγραψε σχετικά συνοδεύοντας την εικόνα που αποτύπωσε με τον φακό του.

Λίγο αργότερα, ο κ. Τσίπρας ανήρτησε ακόμα μια φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ο ίδιος με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ για να ενημερώσει ότι οι επαφές του ξεκίνησαν ήδη, με πρώτο «ραντεβού» αυτό με τον Τζο Μπάιντεν.

Στη συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα, στο προσφυγικό, στην ελληνοαμερικανική συνεργασία με έμφαση στις επενδύσεις, στα ενεργειακά, στο Κυπριακό και στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο Αμερικάνος αντιπρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της σταθερότητας στην Ελλάδα για την ευρύτερη σταθερότητα στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα, προκειμένου να αναδειχθεί η δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων και την περαιτέρω προώθηση των αμερικανικών επενδύσεων στην χώρα μας.

Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο κ. Μπάιντεν χαιρέτισε τη σημαντική προσπάθεια της χώρας μας για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού, ενώ τόνισε την ανάγκη περαιτέρω δραστηριοποίησης της διεθνούς κοινότητας πάνω στο ζήτημα.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Μπάιντεν συζήτησαν επίσης για τα ενεργειακά και σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για τους αγωγούς TAP και IGB, ενώ εκτιμήθηκαν οι προοπτικές για τη μεταφορά ING μέσω της Ελλάδας. Στην κατεύθυνση αυτή σημειώθηκε η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για τις νέες διόδους μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Αναφορικά με το Κυπριακό, επισημάνθηκε η δυνατότητα να ενισχυθεί η θετική δυναμική στις συνομιλίες και υπογραμμίστηκε η ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του ζητήματος στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση για τη συνάντηση των δύο αντρών, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το αίσθημα ασφάλειας στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δεν διασφαλίζεται με αναχρονιστικά σχήματα όπως οι εγγυήσεις.

Τέλος, όσον αφορά στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, Ελλάδα και ΗΠΑ, τόνισαν τη σημασία που αποδίδουν στην συνέχιση των συνομιλιών, υπό τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς. Παράλληλα, επεσήμαναν την ανάγκη οι εκλογές στην ΠΓΔΜ να συμβάλλουν θετικά στην εξασφάλιση σταθερότητας στη χώρα, καθώς και στη δημιουργία κλίματος για αμοιβαία αποδεκτή επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προς όφελος και της ενταξιακής προοπτικής της γειτονικής χώρας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα