Στ.Θεοδωράκης:Στο συνέδριο του Ποταμιού οι αποφάσεις για συνεργασίες

theoΣτο Συνέδριο του Ποταμιού στο τέλος Φεβρουαρίου παρέπεμψε ο Σταύρος Θεοδωράκης για τις τελικές αποφάσεις σχετικά με τη φυσιογνωμία και τη στρατηγική του κόμματος. Μιλώντας στην εκπομπή Ανατροπή  ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι ακούγονται πολλές προτάσεις αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Συνέδριο.

Στις διαφορετικές προτάσεις των βουλευτών του, στο θέμα των συνεργασιών, είπε ότι “το Ποτάμι δεν είναι φυλακή και δεν υπάρχει ποινολόγιο”. Επεσήμανε όμως ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα έναν χρόνο τώρα, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας είναι μια γροθιά και όλοι οι βουλευτές υπερασπίζονται τις αποφάσεις των οργάνων και του επικεφαλής.

“Το ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το πώς πρέπει να κινηθούμε, για μένα δεν είναι πρόβλημα” υποστήριξε, προσθέτοντας πως “το γεγονός ότι κάποιοι βουλευτές, για την ανάγκη της στιγμής ή παρασυρμένοι από έναν τηλεοπτικό διάλογο, λένε δύο κουβέντες παραπάνω, δε με ενδιαφέρει. Όλα θα τα πούμε και θα τα αποφασίσουμε στο συνέδριο”.

“Έχουμε μια κακή κυβέρνηση, αλλά δεν πρέπει να έχουμε εκλογές” είπε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε: “πρέπει ο κ. Τσίπρας να αντιληφθεί τις ευθύνες του και να ζητήσει νέα κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή. Με τη συμμετοχή και της ΝΔ. Να κάνουμε μια συμφωνία κυρίων και να πούμε ότι σε 2 χρόνια θα λύσουμε δέκα προβλήματα. Μόνο έτσι θα σταματήσει η παρακμή”.

Σε ερώτηση για την πρόταση της κυρίας Γεννηματά και άλλες ανάλογες προτάσεις περί συμπόρευσης, απάντησε ότι αυτά που προτείνονται είναι διαδικαστικά και όχι πολιτικά.

“Δεν έχουμε καμιά αγωνία για τη διάσωση των παλιών μηχανισμών. Το θέμα δεν είναι αν θα σωθεί ο Σταύρος Θεοδωράκης ή οι βουλευτές του. Δεν με ενδιαφέρει να αγκαλιαστώ για να αισθανθούμε πολλοί. Αυτό που απαιτείται είναι συνεννόηση για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Το βαθύ κομματικό κράτος, η εξαγωγική πολιτική και η επιχειρηματικότητα, ένα νέο Σύνταγμα που θα απελευθερώσει δυνάμεις, χωρισμός κράτους εκκλησίας… Το ερώτημα λοιπόν είναι με ποια πολιτική και όχι με ποιο πρόσωπο θα πας. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα μεταρρυθμιστικό, εκσυγχρονιστικό, επαναστατικό πρόγραμμα. Για να ισορροπήσει το πολιτικό σύστημα χρειάζονται τρεις πόλοι – τρία πόδια. Δεν αρκεί μια συντηρητική παράταξη. Δεν αρκεί ένα λαϊκίστικο κόμμα. Χρειάζεται μια τρίτη δύναμη, όχι απλά μια κεντροαριστερά – κάτι που μοιάζει σαν ξαναζεσταμένο φαγητό – αλλά ένας μεταρρυθμιστικός εκσυγχρονιστικός πόλος”.

Στην επίμονη ερώτηση “με τη Φώφη ή τον Κυριάκο”, είπε: “σκεφτόμαστε να το παίξουμε κορώνα – γράμματα” για να προσθέσει χαμογελώντας ότι ένα στέλεχος τού υπέδειξε μια καλύτερη λύση: “Ποτάμι ακούμπα στην πλάτη του Κουτσούμπα”.

Στην επισήμανση αν αισθάνεται να τον χωρίζει άβυσσος με τον κ. Μητσοτάκη, όπως την κ. Γεννηματά, είπε ότι “είναι αστείο πριν μερικούς μήνες να κάθεσαι στο ίδιο υπουργικό τραπέζι με τον κ. Μητσοτάκη και μετά να ανακαλύπτεις ότι σε χωρίζει άβυσσος”.

Στο μείζον θέμα του κομματικού κράτους ο Σταύρος Θεοδωράκης επανήλθε με μια νέα πρόταση: “τα πολιτικά γραφεία των υπουργών να πάψουν να είναι δημόσιες υπηρεσίες”, επισημαίνοντας ότι τα πολιτικά γραφεία εντάχθηκαν στο δημόσιο το 1985, επί ‘Ακη Τσοχατζόπουλου. Θα καταθέσουμε νομοθετική πρόταση για κατάργηση των πολιτικών γραφείων και θα δούμε τι θα πει ο κ. Μητσοτάκης, η κ. Γεννηματά. Υπάρχουν πολλοί υπουργοί που απ΄ ότι φαίνεται έχουν τα λεφτά να έχουν μεγάλα πολιτικά γραφεία. Το δημόσιο όμως να πληρώνει μόνο μια γραμματέα και έναν σύμβουλο, όπως συμβαίνει στην Κύπρο. Όλοι οι άλλοι να είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Ξέρετε τι θα κερδίσουμε; 2000 μετακλητοί υπάλληλοι σημαίνουν 100 εκατομμύρια ετησίως”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα