Γιούνκερ:«Η μετανάστευση, η τρομοκρατία,η νομισματική ένωση και η Μ.Βρετανία,αντικατοπτρίζουν μια Ευρώπη σε πολλαπλές κρίσεις»

Luxembourg's Prime Minister and Eurogroup Chairman Jean-Claude Juncker addresses a news conference at the end of a European Union finance ministers meeting at the European Union Council in Brussels November 28, 2010. European Union finance ministers agreed an 85-billion euro ($115 billion dollar) financial rescue for Ireland on Sunday, EU sources said.   REUTERS/Thierry Roge   (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS)

O πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνοψίζοντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα θέματα που απασχολούν σήμερα την ΕΕ,επανέλαβε τη θέση του ότι το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία Σώματος Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

«Η μετανάστευση, η τρομοκρατία, η οικονομική νομισματική ένωση και η Μεγάλη Βρετανία, αντικατοπτρίζουν μια Ευρώπη σε πολλαπλές κρίσεις» ανέφερε ο Γιούνκερ.

«Σαφέστατα βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, και καλό θα είναι να ξεπεράσουμε την εθνική οπτική γωνία και να ξαναβρούμε το πνεύμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, που είναι η αλληλεγγύη» πρόσθεσε και τόνισε: «Μπορούμε να το κάνουμε εάν το επιθυμούμε».

Σχετικά με την προσφυγική κρίση, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι όσα λέγονται για το ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή απάντηση στο προσφυγικό «είναι αλήθεια και ψέματα ταυτόχρονα» και εξήγησε:

«Είναι ψέματα, διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται μαζί με το Ευρωκοινοβούλιο για να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, και είναι αλήθεια, γιατί όλα αυτά θα γίνουν πραγματικότητα όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αφήσει τα λόγια και περάσει στις πράξεις».

«Κοινά σύνορα, κοινή διαχείριση» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Συνθήκης Σένγκεν.

Σχετικά με τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι το η Ευρώπη θα πρέπει να δει το θέμα και από την πλευρά των μη ευρωπαίων γειτόνων. Αναφέρθηκε στην Τουρκία, λέγοντας ότι η χώρα έκανε τα πρώτα θετικά βήματα για ένα κοινό πρόγραμμα δράσης. Για παράδειγμα, θέσπισε την υποχρέωση θεώρησης εισόδου για τους μετανάστες, είπε. Πρόσθεσε ωστόσο πως απομένουν πολλά να γίνουν προκειμένου να μειωθεί η ροή προσφύγων.

Σχετικά με τις συζητήσεις με τη βρετανική κυβέρνηση για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει «μια έντιμη συμφωνία».

«Η Μεγάλη Βρετανία είναι ισχυρότερη εντός της ΕΕ και η ΕΕ ισχυρότερη με τη Μεγάλη Βρετανία. Γι’ αυτό επιθυμούμε μια συμφωνία που να είναι δίκαιη και για την ΕΕ» κατέληξε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα