O Ομπάμα χαιρετίζει την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν εν μέσω νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ

obamaΟ Μπαρακ Ομπάμα λίγες ώρες μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν στο πλαίσιο της ιστορικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας,χαιρέτισε την ιστορική στιγμή αναφερόμενος στις  νίκες της «έξυπνης» διπλωματίας και διαβεβαιώνοντας πως οι παγκόσμιες δυνάμεις απέκοψαν κάθε μονοπάτι που είχε η Τεχεράνη προς την απόκτηση πυρηνικής βόμβας.
«Σήμερα είνα μία καλή μέρα γιατί για άλλη μια φορά βλέπουμε τι είναι δυνατό μέσω ισχυρής αμερικανικής διπλωματίας» δήλωσε ο από τον Λευκό Οίκο, τονίζοντας ότι «τα πράγματα αυτά μας υπενθυμίζουν τι μπορούμε να επιτύχουμε όταν ηγούμαστε με δύναμη και σοφία».

«Όταν Αμερικανοί απελευθερώνονται και επιστρέφουν στις οικογένειές τους, τότε αυτό είναι κάτι που μπορούμε όλοι να γιορτάσουμε» είπε ο Ομπάμα, ο οποίος δήλωσε ότι δεν ήθελε να μιλήσει στον Τύπο έως ότου είναι σίγουρος ότι το αεροπλάνο με τους Αμερικανούς που απελευθερώθηκαν έχει απογειωθεί από την Τεχεράνη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως ελπίζει ότι τα γεγονότα αποτελούν ευκαιρία για το Ιράν να εργαστεί με μεγαλύτερο πνεύμα συνεργασίας με τον υπόλοιπο κόσμο, και απευθυνόμενος στον ιρανικό λαό υπογράμμισε πως ακολουθώντας την συμφωνία έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν νέο κεφάλαιο σχέσεων με τη διεθνή κοινότητα.


Ο Ομπάμα υπογράμμισε παράλληλα ότι οι ΗΠΑ έχουν ακόμη βαθιές διαφορές με το Ιράν και θα συνεχίσουν να επιβάλλουν κυρώσεις στο ιρανικό πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων:

Οι οικονομικές κυρώσεις εμποδίζουν την πρόσβαση στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα σε 11 εταιρείες και μεμονωμένο πρόσωπα που συνδέονται με το βαλλιστικό πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, πέντε Ιρανοί πολίτες και ένα δίκτυο επιχειρήσεων που έχει την έδρα του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Κίνα προστέθηκαν στην «μαύρη λίστα» με τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Βάσει της απόφασης αυτής θα παγώσουν ό,τι περιουσιακά στοιχεία έχουν ενδεχομένως στις ΗΠΑ.

Οι έντεκα αυτές οντότητες -οι εταιρείες που ανήκουν στο δίκτυο αυτό και οι Ιρανοί πολίτες- κατηγορούνται ότι ευνόησαν την παροχή εξαρτημάτων βαλλιστικών πυραύλων στο Ιράν «αποκρύπτοντας» τον τελικό τους προορισμό μέσω ενός δικτύου εταιρειών-βιτρίνα, διευκρινίζει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Τη συμφωνία είχε χαιρετίσει νωρίτερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί τονίζοντας «είχαν άδικο όλοι» όσοι ήταν επιφυλακτικοί απέναντι στη συμφωνία μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων, η οποία τόνισε πως μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για την επίλυση περιφερειακών ζητημάτων.

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, ο Χασάν Ροχανί ανέφερε ότι «μόνο ερικές ώρες μετά την ισχύ της συμφωνίας, περισσότερες από 1.000 γραμμές πιστώσεων άνοιξαν από διάφορες [ξένες] τράπεζες. Αυτό δείχνει ότι αυτοί που ήταν επιφυλακτικοί είχαν όλοι άδικο».

Το Ιράν «δεν έχει και δεν θα έχει σημαντικές οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ», αλλά προτίθεται να αποδεχθεί «κάθε επένδυση από την πλευρά αμερικανικών εταιρειών» αν αυτές καταφέρουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που υπάρχουν στις ΗΠΑ ακόμη και για να έρθουν στο Ιράν, πρόσθεσε, καθώς οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1980.

Ο ίδιος αναμένει ότι η οικονομία του Ιράν θα σημειώσει άνοδο κατά 5% το ερχόμενο οικονομικό έτος για το Ιράν, το οποίο αρχίζει το Μάρτιο, και σημείωσε ότι η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον δεν θα αποκαταστήσουν πλήρως τους οικονομικούς τους δεσμούς μετά τη συμφωνία αυτή που επετεύχθη με τις μεγάλες δυνάμεις.

Ο Ιρανός πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για την επίλυση περιφερειακών ζητημάτων, ενώ επέκρινε επίσης για άλλη μια φορά τη Σαουδική Αραβία για την περιφερειακή της πολιτική, όπως και την αντίθεση του Ριάντ στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Η Σαουδική Αραβία σφαγιάζει μουσουλμάνους στην Υεμένη και καταστρέφει τη χώρα αυτή. Η εκτέλεση ενός θρησκευτικού αξιωματούχου που υποστηριζόταν από ένα σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης είναι απαράδεκτη» σημείωσε ο Ροχανί.

Το Ιράν υποστηρίζει τους σιίτες αντάρτες Χούτι τους οποίους πολεμούν οι κυβερνητικές δυνάμεις στην Υεμένη με την υποστήριξη αραβικού συνασπισμού του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία. Η Τεχεράνη καταδίκασε την εκτέλεση στις αρχές του μήνα από το Ριάντ του διακεκριμένου σιίτη ιερωμένου, σεΐχη Νιμρ αλ Νιμρ, ενώ το Ριάντ διέκοψε τις σχέσεις του με το Ιράν έπειτα από επίθεση στην πρεσβεία του στην Τεχεράνη.

Η Σαουδική Αραβία ήταν εξάλλου αντίθετη στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την οποία και επέκρινε επανειλημμένως.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα