Κατρούγκαλος:Οι δανειστές έχουν δεχθεί το γενικό περίγραμμα στο ασφαλιστικό

kotz2

O υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος ,μιλώντας στο Mega από το Βερολίνο, όπου βρίσκεται,δήλωσε «Τα πρώτα νέα που έχουμε είναι σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και οι διαρροές που οι ίδιοι έχουν αφήσει στα μέσα ενημέρωσης, δηλώσεις στο Reuters».

Ο κ.Κατρούγκαλος,  έκανε λόγο για αποδοχή της “αρχιτεκτονικής” της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης από τους δανειστές, τονίζοντας ωστόσο ότι η διαπραγμάτευση για τις “λεπτομέρειες” θα είναι σκληρή.

Παράλληλα,ανέφερε«Από τις επαφές που είχαμε και πριν ξέρουμε ότι έχουν δεχθεί το γενικό περίγραμμα της μεταρρύθμισης. Έχουν δεχθεί ότι θα έχουμε μια εθνική σύνταξη σαν βάση του χτισίματος των νέων συντάξεων. Ότι αυτή η σύνταξη θα αποσκοπεί στο να αντιμετωπιστεί η φτώχεια των ηλικιωμένων”.

Επίσης,πρόσθεσε”Από εδώ και πέρα έχουμε το διάβολο που κρύβεται στις λεπτομέρειες. Θα κουβεντιάσουμε τα ποσοστά αναπλήρωσης. Θα είναι σκληρή η διαπραγμάτευση, αλλά υπάρχει μια αποδοχή της γεωμετρίας, της αρχιτεκτονικής της μεταρρύθμισης”.

Αναφορικά με τις εισφορές είπε ότι για τα “μπλοκάκια” δεν έγινε κάποια διόρθωση, αλλά εξηγήθηκαν όσα είχαν προβλεφθεί. “Είχαμε προβλέψει ότι αυτοί οι άνθρωποι, νέοι επιστήμονες συνήθως, ακριβώς επειδή τυπικά είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, στην ουσία έχουν εξαρτημένοι εργασία, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως οι μισθωτοί. Να έχουν επομένως κι αυτοί τη δυνατότητα να μην καταβάλουν το σύνολο των εισφορών τους αλλά να καταβάλουν το 6,5% και το 13,5% να το καταβάλουν οι εργοδότες τους”, δήλωσε.

Παράλληλα,ανέφερε πως την επόμενη Τετάρτη, θα υπάρξει συνάντηση μιας ομάδας εργασίας προκειμένου να εξεταστεί το θέμα των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες,χωρίς να αλλάξει ο χαρακτήρας του νόμου που είναι απόλυτη ισονομία.

Ο κ.Κατρούγκαλος,υποστήριξε “Στην πραγματικότητα δεν αυξάνουμε τις εισφορές. Οι εισφορές μένουν εκεί που ήταν. Απλώς λέμε ότι οι εισφορές θα υπολογίζονται στο πραγματικό εισόδημα”ενώ πρόσθεσε  ότι για να αποφευχθούν “ενδεχόμενες ακραίες συνέπειες” έχει να δεχθεί συζητηθούν κάποια πράγματα.

Τέλος,διευκρίνισε,  ότι το σχετικό νομοσχέδιο δεν θα εισαχθεί ούτε διαδικασία κατεπείγοντος ούτε θα είναι σε ένα άρθρο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα