Συμφωνίες-Διαφωνίες-Εκβιασμοί και Διαπραγματεύσεις για το Ασφαλιστικό

maxΗ πρώτη θετική αντίδραση στο ασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, από την μέρα  δημοσιοποίησης των κυβερνητικών σχεδίων την περασμένη Δευτέρα,ήρθε από τους εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων,οι οποίοι  στη συνάντηση  που είχαν με τον Πρωθυπουργό  συμφώνησαν  σε μια «ήπια» αύξηση των εισφορών για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Οι εργοδότες απ’ότι φαίνεται-βάσει των πρώτων πληροφοριών-αποδέχτηκαν κατ’ αρχήν μια λελογισμένη αύξηση των εισφορών με σημείο αφετηρίας το 1% και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.Απο την άλλη πλευρά ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι θα προωθήσει μέτρα που θα αντισταθμίσουν εν μέρει το κόστος και θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Στην κοινή δήλωση που πραγματοποίησαν οι πρόεδροι των τεσσάρων εργοδοτικών φορέων της χώρας (ΣΕΒ-ΣΕΤΕ-ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ), δήλωσαν ότι «δεν τοποθετούνται αρνητικά σε μια μικρή, προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών», αμέσως μετά τη συνάντηση των προέδρων τους κ.κ. Θεόδωρου Φέσσα (ΣΕΒ), Ανδρέα Ανδρεάδη (ΣΕΤΕ), Βασίλη Κορκίδη (ΕΣΕΕ) και Γιώργο Καββαθά (ΓΣΕΒΕΕ) με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Το Μαξίμου χαρακτηρίζει θετική αυτή την εξέλιξη, η οποία όπως αναφέρει θα  ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό απέναντι στην αρνητική στάση των Ευρωπαίων εταίρων και έρχεται την κατάλληλη στιγμή, καθώς  οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας κ.κ. Ευκλ. Τσακαλώτος και Γ. Κατρούγκαλος θα ξεκινήσουν “περιοδεία” στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ώστε να ενημερώσουν τους Ευρωπαίους ομολόγους τους.

Ειδικότερα,η Αθήνα προσβλέπει σε μια συμμαχία του Νότου, σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε κατευθύνεται και η  συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τον Ιταλό ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Παντοάν.Αυτή τη λογική ενισχύει άλλωστε και η διαφοροποίηση του  Ιταλού Πρωθυπουργού κ. Ματέο Ρέντσι ο οποίος πλέον δηλώνει αντίθετος με την πολιτική της λιτότητας.

Στο ίδιο μήκος κύματος θεωρούν ότι θα κινηθεί και η Πορτογαλία η οποία προέρχεται απο την πρόσφατη αλλαγή σκηνικού με την άνοδο της σοσιαλιστικής κατεύθυνσης κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα, ο οποίος υποσχέθηκε περιορισμό της λιτότητας και ψήφισε την αύξηση των κατώτερων μισθών.
Τέλος το Μαξίμου σε ότι αφορά την Γαλλία , ευελπιστεί ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου κ. Φρανσουά Ολάντ και οι δεσμεύσεις που υπήρξαν απο την γαλλική πλευρά, θα συγκροτήσουν ένα ισχυρό μπλοκ απέναντι στην πολιτική λιτότητας που προωθείται απο κύκλους του Βερολίνου.

Όλα αυτά συμβαίνουν μόλις μια μέρα μετά την πρώτη επίσημη αντίδραση απο την πλευρά των δανειστών και πιο συγκεκριμένα του Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος αναφερόμενος στην πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος προέβλεψε ότι αυτή θα κρατήσει μήνες και όχι εβδομάδες.

Στη συνέχεια αναλύοντας τους λόγους για τη προβλεπόμενη  αργοπορία εξήγησε ότι για να κλείσει η αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, η συμφωνία για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και για όλα τα ανοιχτά δημοσιονομικά ζητήματα.

Αυτή η διατύπωση προφανώς και συνδέει όλα τα ανοιχτά μέτωπα με την αξιολόγηση και πολλοί είναι αυτοί που εκλαμβάνουν αυτή τη δήλωση ως μια μορφή “εκβιαστικής” θέσης απο την πλευρά,τουλάχιστον, του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Επιστρέφοντας στο εσωτερικό της χώρας, θα μπορούσε κανείς να πει ότι το κλίμα εθνικής συνεννόησης που φαίνεται ότι  επιδιώκει η κυβέρνηση βρίσκεται αρκετά μακριά απο την παρούσα πραγματικότητα.Παράλληλα,ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος αναμένεται να προχωρήσει σήμερα το πρωί στην αποσαφήνιση των διατάξεων του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό.

 

Στη Συνέντευξη τύπου που παραχώρησε νωρίτερα ο κ.Κατρούγκαλος  για το ασφαλιστικό  μίλησε και πάλι για παραπληροφόρηση στο θέμα των αλλαγών, λέγοντας ότι πλέον θα εφαρμόζονται ενιαίοι κανόνες για όλους.

Το σημαντικότερο πράγμα για το Ασφαλιστικό είναι η ελπίδα και η εμπιστοσύνη,υπογράμμισε αναφερόμενος καταρχήν στην εθνική σύνταξη και στο γεγονός ότι θα υπάρχουν ίδιοι κανόνες για όλους.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα