Ασφαλιστικό:Φουντώνουν οι μάχες σε όλα τα μέτωπα

asmaxΤρέχει πλέον ο χρόνος για την κυβέρνηση εν όψει των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές,οι οποίες σε τυπικό επίπεδο θα μπορούσε να πει κανείς ότι ξεκινούν σήμερα με το Euro Working Group (ομάδα εργασίας των 18 εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης)  στις Βρυξέλλες και της Οικονομικής και Νομισματικής (εκπρόσωποι των 28 της ΕΕ) που συνεδριάζει αύριο.

Από τις μέχρι τώρα  συζητήσεις φαίνεται ότι τα κύρια αγκάθια της διαπραγμάτευσης αναμένεται να είναι τα ποσοστά αναπλήρωσης και η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ώστε να προστατευτούν οι επικουρικές συντάξεις.

Σε αυτό το επίπεδο και πέραν απο τις αντιρρήσεις που πιθανώς να υπάρξουν απ’έξω,η κυβέρνηση θα προσπαθήσει σε κάποιο βαθμό να κατευνάσει τις διαφωνίες που υπάρχουν στο εσωτερικό της χώρας σε επίπεδο,αρχικά,εργοδοτικών οργανώσεων.

Γι’αυτό άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα με τις ηγεσίες του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, του ΣΕΤΕ και της ΕΣΕΕ εν όψει της προώθησης στη Βουλή της μεταρρύθμισης για το ασφαλιστικό. Θα ζητηθούν οι απόψεις των εργοδοτικών φορέων για το ασφαλιστικό και το ζήτημα των εργοδοτικών εισφορών.

Παράλληλα,στο μέτωπο της πολιτικής σύγκρουσης,η κυβέρνηση μέσω  της κ.Γεροβασίλη κάλεσε την αντιπολίτευση να συνδράμει στον αγώνα της κυβέρνησης συμμετέχοντας σε έναν εποικοδομητικό και εθνικής σημασίας διάλογο για την τελική διαμόρφωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Ειδικότερα, η κ.Γεροβασίλη είπε στη συνέντευξή της στον real:«Παρατηρώ την αμηχανία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην πραγματικότητα ενός διαλυμένου, από την πενταετή διακυβέρνησή τους, ασφαλιστικού συστήματος.

Έχοντας εφαρμόσει έντεκα περικοπές μεταξύ 2010 και 2015, και ταυτόχρονα στραγγίξει τα αποθεματικά των ταμείων, με καταστροφικές πολιτικές όπως εκείνη του PSI, είναι απολύτως λογική η αμηχανία τους.

Αντιμάχονται την ασφαλιστική μεταρρύθμιση για μικροπολιτικούς και μόνο λόγους. Χωρίς αυτήν θα βρισκόμασταν μπροστά στην προοπτική μίας ακόμη οριζόντιας μείωσης, δίχως να εξασφαλίζεται βιωσιμότητα στο σύστημα. Μία επιλογή την οποία προφανώς αδυνατούν να υποστηρίξουν ανοικτά.

Έτσι λοιπόν, προτιμούν να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα επικαλούμενοι άσχετα με το ασφαλιστικό -συχνά και ψευδή- πολιτικά επιχειρήματα, αντί να μιλήσουν στην ουσία και να διατυπώσουν τις προτάσεις τους.

Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μεταρρύθμισης στους κοινωνικούς φορείς, τα πολιτικά κόμματα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Είναι λοιπόν μία χρυσή ευκαιρία για την αντιπολίτευση να συμμετέχει σε έναν εποικοδομητικό και εθνικής σημασίας διάλογο για την τελική διαμόρφωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Κυρίως όμως, με τις προτάσεις της, να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.

Αλλά ακόμη κι αν την απορρίπτει εντελώς, ας μας πει ποια εναλλακτική λύση προτείνει για τη βιωσιμότητα του συστήματος και την άρση των διογκωμένων αδικιών, από τα πρόσφατα μνημονιακά χρόνια. Αν πάλι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προτιμούν έναν αέναο κύκλο οριζόντιων μειώσεων, ας μας το πουν.

Οι οργισμένες κορώνες των υπευθύνων γι’ αυτήν την κατάσταση και δεν προσφέρουν τίποτε και προκλητικές είναι. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να τους ακούσει. Ας αρθρώσουν επιτέλους πολιτικό λόγο. Ας διατυπώσουν τις προτάσεις τους».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα