Έντονες αντιδράσεις για το σχέδιο της Ρωσίας να στείλει πιθήκους στον Άρη

marsmoΈντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι η Ρωσία εκπαιδεύει πιθήκους για αποστολή στον Άρη.Σύμφωνα με το Space.com τέσσερις μακάκοι εκπαιδεύονται ήδη για το ταξίδι στο Ινστιτούτο Βιολογικών Προβλημάτων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η αποστολή προγραμματίζεται να εκτοξευτεί το 2017 και το ταξίδι μέχρι τον Άρη θα διαρκούσε έξι μήνες. Παραμένει όμως άγνωστο αν υπάρχει πρόβλεψη για επιστροφή των πειραματόζωων στη Γη.

Η PETA, γνωστή για τις ακτιβιστικές δράσεις της απειλεί με διαδηλώσεις έξω από ρωσικές πρεσβείες,ενώ παράλληλα έχει«στείλει επιστολή στον Ιγκόρ Κομάροφ, επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαστήματος, ζητώντας να ακυρωθεί η ατυχής αποστολή» δήλωσε η Χάριετ Μπάρκλεϊ, εκπρόσωπος της οργάνωσης στην Ευρώπη.

«Δεν υπάρχει λόγος να επιστρέψουμε στις μαύρες μέρες της διαστημικής εξερεύνηση, όταν σκύλοι και πρωτεύοντα θηλαστικά έβρισκαν φρικτό θάνατο» είπε.

«Η Λάικα, το ημίαιμο χάσκι που ταξίδεψε στο Διάστημα με τον Sputnik 2 της τότε Σοβιετικής Ένωσης, πέθανε από θερμοπληξία και πανικό εντός λίγων ωρών από την εκτόξευση. Άλλα ζώα που ταξίδεψαν στο Διάστημα πέθαναν από ασφυξία, πάγωσαν ή κάηκαν κατά την επιστροφή» εξήγησε.

Στην επιστολή της προς τον Κομάροφ, η PETA επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν στέλνουν πλέον ζώα στο Διάστημα, ενώ και η Κίνα εστιάζεται στις μη επανδρωμένες, ρομποτικές αποστολές.

«Θα οργανώσουμε εντυπωσιακές διαδηλώσεις σε ρωσικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο καλώντας τους υποστηρικτές μας σε όλο τον κόσμο να στείλουν το μήνυμα ότι τα ζώα δεν είναι αστροναύτες» προειδοποίησε η Μπάρκλεϊ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα