Σημαντική απειλή για τη Ρωσία οι ΗΠΑ

usrussiaΣύμφωνα με το Reuters και βάσει μια νέας εκτίμησης που επικαλείται,οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής συμπεριλαμβάνονται στις απειλές της εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας για πρώτη φορά –μια εξέλιξη που αποτυπώνει πόσο έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

Ο λόγος για το έγγραφο που φέρει τον τίτλο “Για τη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας”, το οποίο υπεγράφη από τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin την Πρωτοχρονιά. Πρόκειται για μια νεότερη έκδοση που ήρθε να αντικαταστήσει την έκδοση του 2009, την οποία είχε υπογράψει ο τότε πρόεδρος Dmitry Medvedev -που είναι ο νυν Ρώσος πρωθυπουργός-, και στην οποία δεν αναφέρονταν ούτε οι ΗΠΑ ούτε το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την έκθεση λοιπόν για τη στρατηγική της εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας, οι σχέσεις με τη Δύση έχουν επιδεινωθεί επειδή, με πρωτοβουλίες του Putin, η χώρα κατάφερε να επιλύσει σημαντικά παγκόσμια προβλήματα αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο που την έφερε σε ευθεία αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.

“Η ενδυνάμωση της Ρωσίας διαδραματίστηκε στο πλαίσιο των νέων απειλών κατά της εθνικής της ασφάλειας, η οποία έχει σύνθετη και αλληλένδετη φύση”, αναφέρει το έγγραφο.

Η διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης πολιτικής, “τόσο διεθνώς όσο και εγχωρίως” έχει προκαλέσει “την αντίδραση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, οι οποίες προσπαθούν να διατηρήσουν την κυριαρχία τους στις παγκόσμιες υποθέσεις”.

Αυτό με τη σειρά του είναι πιθανό να οδηγήσει σε “πολιτική, οικονομική, στρατιωτική πίεση” στη Ρωσία, συμπληρώνεται στο έγγραφο.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης έφτασαν στο ναδίρ μετά από την επέμβαση των ρωσικών δυνάμεων στη χερσόνησο της Κριμαίας και την προσάρτησή της από την Ουκρανία τον Μάρτιο 2014. Είχαν προηγηθεί διαμαρτυρίες στην Ουκρανία που ανάγκασαν τον φιλορώσο πρόεδρό της να διαφύγει στη Ρωσία.

Από τότε, η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία ότι υποβοηθά τους εξεγερμένους στην ανατολική Ουκρανία, με τη Μόσχα να αρνείται ότι συνδράμει τους αντάρτες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων εναντίον Ρώσων ιδιωτών και επιχειρήσεων, ενώ η Μόσχα αντέδρασε με τον περιορισμό των τροφίμων και άλλων αγαθών από την ΕΕ.

Το έγγραφο συνεχίζει αναφέροντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ έχουν υποστηρίξει ένα “αντισυνταγματικό πραξικόπημα στην Ουκρανία”, το οποίο οδήγησε σε βαθύ χάσμα την ουκρανική κοινωνία και σε μια εμφύλια σύγκρουση.

Επίσης, κατονομάζεται η επέκταση του ΝΑΤΟ ως απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας και υπογραμμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επεκτείνει το δίκτυο εργαστηρίων στρατιωτικοβιολογικών μελετών σε γειτονικές χώρες της Ρωσίας.

Το έγγραφο, το οποίο χρησιμεύει ως βάση για τον σχεδιασμό της στρατηγικής που σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια από διάφορους κρατικούς φορείς, δεν αναφέρει τη Συρία. Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Σεπτεμβρίου η Ρωσία ξεκίνησε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον αντικυβερνητικών ανταρτών που αντιτίθενται στην κυβέρνηση του προέδρου της Συρίας Bashar al-Assad, που πρόσκειται φιλικά στη Ρωσία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα