Ασφαλιστικό 2016:«Ποδαρικό σύγκρουσης» για κυβέρνηση-δανειστές

geiΣυγρουσιακό αναμένεται το “ποδαρικό”  στις σχέσεις κυβέρνησης-δανειστών,καθώς οι δύο πλευρές φαίνεται μέχρι τώρα να μην υπαναχωρούν απο τις θέσεις τους.Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το ασφαλιστικό πρόκειται να είναι έτοιμη τα πρώτα εικοσιτετράωρα του νέου έτους.

Οι προτάσεις τις κυβέρνησης έχουν σαν βασικό στόχο να μην υπάρξουν περικοπές στις κύριες συντάξεις ,ενώ παράλληλα  προτείνει  εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησής του ασφαλιστικού συστήματος με κυρίαρχη πρόταση αυτή της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών κατά 1% και την αύξηση των εργατικών κατά 0,5%.

Σύμφωνα με το υπουργείο αυτές οι αυξήσεις αρκούν για να καλυφθεί το ποσό των 600 εκατομμυρίων ευρώ που απομένει για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης.

Ωστόσο,αντίθετους σε αυτή την πρόταση βρίσκει τους εργοδοτικούς φορείς,τους δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ που φέρεται να επιμένει σε περαιτέρω περικοπές.

Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις, η μείωσή τους δεν αποκλείεται, με την κυβέρνηση πάντως να διαβεβαιώνει  πως αυτή δεν θα γίνει με οριζόντιο τρόπο, επιδιώκοντας τα κατώτερα κλιμάκια να μην πληγούν.Πιο συγκεκριμένα μάλιστα η κυβέρνηση επιδιώκει να μην υπάρξει μείωση στις επικουρικές συντάξεις μέχρι τα 170 ευρώ.

Στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να μην υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις και ότι στόχος της μεταρρύθμισης είναι το ασφαλιστικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο και με ενισχυμένη κοινωνική δικαιοσύνη.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα