Παιδί ένας στους τέσσερις πρόσφυγες

newego_LARGE_t_420_54580183_type13031

Σύμφωνα με την UNICEF, περίπου ένας στους τέσσερις είναι παιδιά, ενώ σε ποσοστό 94% πέρασαν μέσα από την Ελλάδα και λιγότερο από το 6% από την Ιταλία. Παράλληλα,σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, περισσότερα από τα μισά παιδιά εισήλθαν στην Ευρώπη μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2015.

Το τραγικό ατύχημα στις 10 Δεκεμβρίου, όπου ένας Σύρος πατέρας έχασε τα επτά παιδιά και τη σύζυγό του στα νερά του Αιγαίου, προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη, είναι ακόμα μια υπενθύμιση για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά πρόσφυγες. Μέχρι στιγμής φέτος, περισσότερα από 210 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το ποσοστό των παιδιών που καταγράφονται στα σύνορα Ελλάδας – FYROM έχει αυξηθεί από 9% τον Ιούνιο σε 35% τις δύο πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου. Σε αυτές τις δύο εβδομάδες, κατά μέσο όρο 1.076 παιδιά παίρνουν τον δρόμο των Δυτικών Βαλκανίων κάθε μέρα. Από το τέλος του Νοεμβρίου 2015, 32.180 ασυνόδευτα παιδιά έχουν εγγραφεί για άσυλο μόνο στη Σουηδία, ποσοστό 40% υψηλότερο από το συνολικό αριθμό που υπέβαλαν αίτηση για άσυλο στο σύνολο της Ε.Ε. το 2014.

Σύμφωνα με την UNICEF, το πολύπλοκο πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη, η έλλειψη αποτελεσματικών συστημάτων διαμοιρασμού πληροφοριών για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, καθώς και νέα φυσικά εμπόδια στα σύνορα Σλοβενίας-Κροατίας και Ελλάδας-FYROM αφήνουν τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών και τις οικογένειές τους σε μεγάλη αβεβαιότητα για την κατάστασή τους. Η ανεπαρκής στέγαση και η ελλιπής θέρμανση σε πολλά κέντρα υποδοχής και διαμετακόμισης αλλά και κατά τη μεταφορά κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, έχουν επίσης δημιουργήσει εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για τα παιδιά πρόσφυγες.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα