Νέο «στικάκι» με ονόματα παρέδωσε ο Φαλτσιανί

Resizer

Νέο «στικάκι» το οποίο περιέχει εκατοντάδες χιλιάδες ύποπτες διεθνείς συναλλαγές Ελλήνων πολιτών βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης και του αρμόδιου εισαγγελέα, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη χθεσινή και τελευταία για το 2015 συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι την εν λόγω λίστα παρέδωσε στον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Μιχάλη Καλογήρου ο Ερβέ Φαλτσιανί, ο άνθρωπος που έφερε στο φως την περίφημη πλέον  λίστα Λαγκάρντ, σε συνάντηση που είχαν στο εξωτερικό.

«Οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα συνεχιστούν.

Όλα άρχισαν στις 17 Δεκεμβρίου, όταν ο γ.γ. της κυβέρνησης έφυγε από Βρυξέλλες, όπου βρισκόταν με την ελληνική αποστολή για τη Σύνοδο Κορυφής και πήγε στο Παρίσι.

Εκεί συνάντησε σε προκαθορισμένο ραντεβού το πρώην στέλεχος της HSBC, Ερβε Φαλτσιανί, τον άνθρωπο, ο οποίος υπέκλεψε τη «λίστα Λαγκάρντ» από την ελβετική τράπεζα.Ο τελευταίος παρέδωσε στον γενικό γραμματέα στικάκι με εκατοντάδες χιλιάδες ύποπτες κινήσεις διεθνών συναλλαγών που εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσουν όλη την υπόθεση, καθώς αναμένεται να αποκαλυφθούν καταθέτες και διαδρομές χρημάτων και συνεπώς τα ονόματα των τροφοδοτών των λογαριασμών.

Ο πρωθυπουργός, όπως δήλωσε ο ίδιος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, έδωσε εντολή στον κ. Καλογήρου να παραδώσει άμεσα στη Δικαιοσύνη όλα τα στοιχεία, όπως και έγινε, ενώ για το ζήτημα ήταν ενήμερος και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, υπεύθυνος για θέματα διαφθοράς Δ. Παπαγγελόπουλος.

Μαζί με τη λίστα, το πρώην στέλεχος της HSBC παρέδωσε επίσης έναν ειδικό κωδικό, με τον οποίο μπορεί να ξεκλειδώσει αυτό το αρχείο. Ωστόσο, το υλικό που φέρεται να είναι τεράστιο, χρίζει επεξεργασίας και θα χρειαστεί τεχνική υποστήριξη από ειδικούς που θα τοποθετήσουν συγκεκριμένο λογισμικό προκειμένου να «ανοιχτεί».

Έτσι, στην Εισαγγελία αναμένουν να αποσαφηνιστεί αν η «αποκρυπτογράφηση» θα γίνει την περίοδο των γιορτών ή αμέσως μετά ώστε να καθοριστούν και οι επόμενες κινήσεις των εισαγγελικών αρχών.
Παράλληλα, η κυβέρνηση αναμένεται να ενεργοποιήσει άμεσα τη διυπουργική επιτροπή για την καταπολέμηση διαφθοράς με επικεφαλής τον ίδιο τον αρμόδιο υπουργό, Δ. Παπαγγελόπουλο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα