Ο Colin Archer στο indicator για το προσφυγικό,το Ι.Κ και την κλιματική αλλαγή

ca

Ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης (ΙΡB ) που εδρεύει στη Γενεύη, βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης, Colin Archer,σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο indicator.gr  μας μίλησε για όλες τις σημαντικές Διεθνείς εξελίξεις.

Σχετικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, ο κ. Archer τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να δείξει το πρόσωπο μιας πολιτισμένης Ηπείρου  κόντρα σε πολιτικές που εφαρμόζουν  ορισμένα κράτη.

Μεταξύ άλλων επέκρινε τις αποφάσεις ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για αυξημένη επιθετικότητα  στη Συρία, τονίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο το μόνο που θα επιτευχθεί είναι η ενδυνάμωση του ‘’τέρατος ‘’που ονομάζεται Ισλαμικό Κράτος.

Τέλος, υπογράμμισε την αναγκαιότητα πραγματικής δράσης έπειτα από την συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο για το Κλίμα στο Παρίσι, ώστε να μη βιώσουν οι επόμενες γενιές  ένα ζοφερό μέλλον γεμάτο πολέμους.


Ολόκληρη η συνέντευξη του Colin Archer  στο  indicator.gr

1.Καταρχήν θα θέλαμε να μας πείτε τι είναι ακριβώς το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης και ποιος ο σκοπός του. Γνωρίζουμε ότι το 1910 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης .Ποιος ήταν ο λόγος της βράβευσης τότε ;

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν καταγράφηκε ο λόγος της βράβευσης, παρά το  γεγονός ότι πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει κάποια  ομιλία.

Όσον αφορά το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης το οποίο ιδρύθηκε το 1892 , ιστορικά την εποχή εκείνη, συντόνιζε τα διάφορα κινήματα που είχαν κύριο αίτημα την ειρήνη. Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο το Γραφείο διοργάνωνε ένα Παγκόσμιο Συνέδριο  με σκοπό το συντονισμό των εθνικών επιτροπών ειρήνης που υπήρχαν τότε σε ολόκληρη την Ευρώπη .Γνωρίζουμε ότι μεγάλο πρόβλημα της εποχής εκείνης ήταν οι πόλεμοι μεταξύ των κρατών. Για παράδειγμα νωρίτερα, το 1870 υπήρχε ο Γάλλο- Πρωσικός πόλεμος ενώ και οι μνήμες ήταν πολύ πρόσφατες από τον Κριμαϊκό πόλεμο. Οι συνθήκες από την εποχή εκείνη όμως άλλαξαν.

Το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης προωθούσε τότε δύο κυρίως ιδέες :

Η πρώτη ήταν ο αφοπλισμός διότι υπήρχαν πολλά όπλα και η δεύτερη ήταν η άσκηση διαιτησίας με το να φέρνει τις  αντιπαραθέσεις στα Δικαστήρια.

Στόχος του Γραφείου Ειρήνης  σε εκείνα τα πρώιμα στάδια ήταν να δημιουργηθεί ένα δικαστήριο διεθνούς δικαίου στη Χάγη με σκοπό να επιλαμβάνεται διαφορές μεταξύ κρατών.Η προσπάθεια αυτή είχε κάποια επιτυχία .

Στο θέμα όμως του αφοπλισμού δεν ήταν τόσο επιτυχής, καθόσον όπως αντιλαμβανόμαστε ακόμα και σήμερα υπάρχει συσσώρευση πολλών όπλων ενώ κατασκευάζονται συνεχώς  καινούργια .Για το θέμα αυτό υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά να γίνει. Έτσι λοιπόν η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει  ακόμα.

2.Πρόσφατα,τον Οκτώβριο, το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης απένειμε το βραβείο ειρήνης  Sean Mac Bride  στους κατοίκους  δύο νησιών .Στη Lampedusa της Ιταλίας και στο Jeju της Ν.Κορέας, για τη δέσμευσή τους για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Καταλαβαίνουμε γενικά ότι η απόφαση σας να δώσετε το παραπάνω βραβείο στους κατοίκους της Lampedusa υπαγορεύεται από την αναγνώριση της αλληλεγγύης που έδειξαν στους ανθρώπους που έφτασαν στο νησί τους. Θα θέλαμε να μας πείτε κάποια περισσότερα πράγματα για την βράβευση αυτή.

Αρχικά ,η βράβευση αυτή ήταν ακριβώς για της κατοίκους της Lampedusa που ήταν εκεί για να διασώσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες  που έφτασαν και δεν τους είπαν ‘’Φύγετε από δω’’.

Θα  πρέπει να ξεκαθαρίσουμε όμως ότι το βραβείο αυτό δεν είναι ένα βραβείο για τον ανθρωπισμό. Η ιδέα του βραβείου Ειρήνης είναι η βράβευση για την πρόληψη πολέμων και συγκρούσεων και όχι  γι αυτούς που εργάζονται για να ανακουφίσουν αυτούς που υποφέρουν .

Από την άλλη πλευρά, η αλληλεγγύη προς τους ανθρώπους που υποφέρουν εξαιτίας του πολέμου  ιδιαίτερα στη Συρία είναι η βάση της δέσμευσης για την Ειρήνη .Για μας δεν είναι,η ανθρωπιστική εργασία ο κύριος σκοπός .Ο σκοπός είναι η αλλαγή των συνθηκών που δημιουργούν το πρόβλημα της προσφυγιάς .

Όταν δημιουργήθηκε το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης ,υπήρχε ήδη ο Ερυθρός Σταυρός, αλλά οι άνθρωποι του Γραφείου είπαν ότι δεν φτάνει μόνο  ο Ερυθρός Σταυρός αλλά χρειάζεται ένας φορέας για την πρόληψη του πολέμου.

Αυτή ήταν η διαφορά. Αυτή είναι η διαφορά και σήμερα και αυτός είναι ο λόγος που δώσαμε το βραβείο  και στους ανθρώπους της Κορέας ,οι οποίοι αγωνίζονται ενάντια στη μεγάλη ναυτική βάση η οποία κατασκευάζεται πάνω στο συγκεκριμένο Κορεάτικο νησί. Η δημιουργία της βάσης προκαλεί καταστροφή του περιβάλλοντος. Η βάση αυτή αποτελεί μια τερατώδη κατασκευή σε αυτό το πολύ όμορφο νησί ,το οποίο αποτελεί μέρος  προστατευόμενης κληρονομιάς από την UNESCO που οφείλεται στην παρουσία άγριας φύσης σε αυτό, στην επιφάνεια και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι τρομερό πράγμα που αυτοί οι άνθρωποι εκεί δείχνουν τόσο  μεγάλο κουράγιο, καθώς επί οκτώ χρόνια διαδηλώνουν και συλλαμβάνονται  και ξανά διαδηλώνουν και ξανά συλλαμβάνονται, αναδεικνύοντας ένα διεθνή αγώνα ειρήνης.

Διότι η δημιουργία αυτής της βάσης είναι ένα επιπλέον βήμα προς την κατεύθυνση του πολέμου στην Ασία. Τώρα έχουμε τις μεγάλες δυνάμεις   οι οποίες δεν συγκρούονται ακόμα, αλλά ανταγωνίζονται στην περιοχή  και απειλούν η μια την άλλη ,Ιαπωνία, Ρωσία, ΗΠΑ και,η Κορέα βεβαίως που είναι  με την πλευρά των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας .

Έτσι λοιπόν και τα δύο νησιά δικαιούνται το βραβείο ειρήνης .

3.Ποια είναι η δική σας θέση αναφορικά με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα και ειδικότερα όσον αφορά την Ευρώπη όπου αυτή την περίοδο δέχεται τεράστιες προσφυγικές ροές;

Εάν κοιτάξετε τον χάρτη θα δείτε σε ποια μέρη γίνονται πολεμικές επιχειρήσεις  από τη πλευρά της Δύσης. Παραδείγματα αποτελούν η Συρία, Αφγανιστάν ,Ιράκ και το Σουδάν. Έχουμε λοιπόν, την ευθύνη να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες  των δικών μας ενεργειών εδώ στην Ευρώπη.

Βεβαίως ,η Ελλάδα δεν είναι ένας κύριος  παράγων  σε αυτούς τους πολέμους ,η Αμερική ήταν. Παρά ταύτα  έχουμε ανθρώπινη ευθύνη να δεχτούμε αυτούς τους ανθρώπους. Έχουμε ακόμα και νομική ευθύνη σύμφωνα με την νομοθεσία που προστατεύει τους πρόσφυγες. Πολλοί άνθρωποι ξεχνούν την ύπαρξη αυτής της ευθύνης που αφορά ανθρώπους που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες .

Βέβαια, μερικοί υποστηρίζουν ότι δεν γνωρίζουμε την προέλευση αυτών των ανθρώπων ,διότι υπάρχουν συγχρόνως κανονικοί μετανάστες οι οποίοι απλά αναζητούν μια καλύτερη ζωή.

Στη περίπτωση αυτή ας τους εξετάζουμε για να διαπιστώσουμε την προέλευση τους.

Οι Ευρωπαϊκές χώρες ασκούν τις πολιτικές τους και δεν νομίζω ότι σε αυτή τη φάση είναι σωστή πολιτική απλά να ανοίξουν τις πόρτες τους σε οποιονδήποτε φτάνει και να πουν ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει προβλήματα. Πρέπει να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί.

Η κορυφαία προτεραιότητα είναι να γίνονται αποδεκτοί αυτοί που είναι πραγματικοί πρόσφυγες  από εμπόλεμες ζώνες .Επιπλέον, δεν είναι αρκετό να τους επιτρέψεις την είσοδο  και να τους βάζεις σε προσωρινά καταλύματα .Είναι απαραίτητο να τους βρεις μόνιμη στέγη  και εργασία. Η Ευρώπη θα πρέπει  να προσφέρει  διότι η Ευρώπη έχει όφελος  από αυτούς τους ανθρώπους.

Αυτοί οι άνθρωποι έρχονται με επαγγελματική εμπειρία και ικανότητες  και  κάποιες φορές  εισάγουν ακόμη και χρήματα. Κατά αυτό τον τρόπο οι άνθρωποι αυτοί  μπορούν να βοηθήσουν ,εισάγοντας  καινούργια ενέργεια στην Ευρώπη και την οικονομία της.

Ο πληθυσμός της Ευρώπης γερνάει. Δεν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι να κάνουν όλες τις εργασίες. Έτσι λοιπόν ,πρέπει να  βρούμε τον τρόπο να απορροφήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πρόσφυγες .

Το πρόβλημα είναι η πολιτική βούληση στις περισσότερες χώρες .Δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα ,διότι η Ελλάδα έχει κάνει μια υπέροχη δουλειά  και βεβαία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδειχτεί εξαιρετικός στις θέσεις του.

Πολλές άλλες χώρες όμως ,στις οποίες περιλαμβάνεται και η δική μου χώρα η Βρετανία ,δεν επιτρέπουν σε πολλούς πρόσφυγες την είσοδο .Το ποσοστό που γίνεται δεκτό είναι πολύ  περιορισμένο .Έτσι θα πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα σαν Ευρωπαίοι εάν  θέλουμε να θεωρούμαστε  πολιτισμένη Ήπειρος .

4.Μετά τα τραγικά γεγονότα στο Παρίσι, κάποιες Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως για παράδειγμα η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία αποφάσισαν αεροπορικές επιδρομές με σκοπό να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιοχή της Συρίας . Θεωρείτε ότι αυτή η πρακτική θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα ενάντια στη τρομοκρατία  των τζιχαντιστών ;

Σε καμία περίπτωση. Το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο.

Ξέρετε, υπάρχει  ένας αρχαίος ελληνικός μύθος της Λερναίας Υδρας, του τέρατος με τα πολλά κεφάλια, όπου ο ήρωας κόβει ένα από τα κεφάλια και στη θέση του φυτρώνουν τρία. Αυτή είναι μια ιστορία η οποία πρέπει να αναφέρεται πιο συχνά γιατί είναι πολύ σχετική με την αύξηση του τζιχαντισμού.

Αυτό που οι τζιχαντιστές θέλουν είναι ο πόλεμος. Θέλουν  μια πολεμική  αναμέτρηση με τη Δύση. Λοιπόν δεν πρέπει να τους δίνουμε αυτό που θέλουν. Ας αποδειχτούμε πιο έξυπνοι και ας βρούμε έναν άλλο τρόπο αντιμετώπισης τους. Βεβαίως όλοι καταλαβαίνουμε ότι είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα και κανένας δεν έχει πραγματικά απάντηση σε αυτό.

Βέβαια, αν θέλουμε να βρούμε πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης ,θα μπορούσαμε να πούμε ότι η απάντηση βρίσκεται αφενός στο επίπεδο της παιδείας, που σημαίνει προσπάθεια αγωγής και εκπαίδευσης των πληθυσμών αυτών και αφετέρου  ένας άλλος τρόπος δράσης είναι η προσφορά εργασίας  σε αυτούς τους ανθρώπους. Αυτά τα δύο πεδία δράσης θα πάρουν χρόνο αλλά μακροπρόθεσμα θα βοηθήσουν στη επίλυση του προβλήματος.

Αλλά αυτή δεν είναι η μοναδική απάντηση. Υπάρχει και ένας άλλος τρόπος σκέψης  .

Αυτός αφορά τη διακοπή των  ζωτικών προμηθειών προς το καθεστώς του Ισλαμικού Κράτους .Και ξέρετε ότι αυτό είναι πλέον κάτι πολύ περισσότερο από μια κρατική οντότητα ή ένα καθεστώς .Μιλάμε ήδη  για μια αυτοκρατορία.

Έτσι λοιπόν θα πρέπει να διακοπεί κάθε  οικονομική υποστήριξη  καθώς υπάρχει ακόμα ροή  κεφαλαίων και όπλων  από τις χώρες του Κόλπου η οποία πρέπει να σταματήσει .

Παράλληλα, πρέπει να διακοπεί και η στρατολόγηση τόσων ανθρώπων που φτάνουν στο Ισλαμικό Κράτος  μέσω της Τουρκίας .Το τέρας  πρέπει να απομονωθεί και αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο με βομβαρδισμούς.

5.Γνωρίζουμε ότι θα επισκεφτείτε την Κύπρο. Ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψή σας;Αυτή τη περίοδο λαμβάνουν χώρα ειρηνευτικές διαδικασίες για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος. Ποια είναι η δική σας θέση απέναντι σε αυτές τις προσπάθειες;

Όσον αφορά το Κυπριακό ζήτημα σκοπός της επίσκεψής μου είναι η διερεύνηση της δυνατότητας υποστήριξης  από το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης της ειρηνευτικής διαδικασίας που εξελίσσεται τώρα εκεί .

Εάν επιτευχθεί μια συμφωνία στη Κύπρο, το γεγονός αυτό θα στείλει ένα πολύ  ισχυρό μήνυμα όχι μόνο στους γείτονές σας στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της συνύπαρξης, αλλά θα στείλει ένα μήνυμα που θα φτάσει πιο μακριά  στην Πιονγιάνγκ (Β.Κορέα), διότι και εκεί πρόκειται για μια διαιρεμένη χώρα με προβλήματα συνύπαρξης. Θα πρόκειται για ένα υπέροχο μήνυμα προς όλο τον κόσμο, αν τελικά επιτευχθεί.

6.Τέλος,βλέποντας τις Παγκόσμιες  εξελίξεις  και σε όλα τα πεδία, θα θέλαμε να μας πείτε την δική σας εκτίμηση για το μέλλον.

Το μέλλον του κόσμου μας για την ώρα φαίνεται σκοτεινό .

Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής αποτελεί πλέον μείζον πρόβλημα. Δείτε τι συνέβη το Σάββ/Κύριακο που πέρασε στο Παρίσι. Επιτεύχθηκε μια μεγάλη συμφωνία η οποία ήδη δέχεται τις πρώτες κριτικές .Κατά την άποψή μου δεν είναι μια κακή συμφωνία,θα μπορούσε να ήταν και πολύ χειρότερη.Αλλά τώρα χρειάζεται πραγματική δράση.

Αν δεν υπάρξει πραγματική δράση με ουσιαστικές μειώσεις  στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τότε η δική σας γενιά και οι γενιές που θα ακολουθήσουν θα βιώσουν  έναν πλανήτη με πολλές συγκρούσεις .

Διότι η κλιματική αλλαγή φέρνει πόλεμο ,πείνα ,ασθένειες  και θάνατο .Όλα τα παραπάνω δίνουν την εικόνα των τεσσάρων ιπποτών της Αποκάλυψης. Η κλιματική αλλαγή είναι ο υπ αριθμόν πέντε και αυτή είναι η πραγματικότητα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Για αυτό το λόγο είμαι χαρούμενος που είδα τόσους πολλούς νέους ανθρώπους να διαδηλώνουν στο Παρίσι.

Όπως είπα το μέλλον είναι σκοτεινό αλλά υπάρχουν πολλές λαμπάδες που δίνουν φως μέσα στο σκοτάδι.

 

Interview in English version

Η συνέντευξη δόθηκε στην δημοσιογράφο Ελευθερία Κοσμόπουλου

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα