Ιστορική συμφωνία για το κλίμα-Θετικά αποτιμούν οι ανταπτυσσόμενες χώρες και ΜΚΟ το σχέδιο της συμφωνίας

Αποτελεί μία «στροφή» δήλωσαν σήμερα ΜΚΟ σχετικά με το σχέδιο συμφωνίας για το κλίμα, που παρουσιάστηκε σήμερα στη διάσκεψη του ΟΗΕ, ενώ παράλληλα άσκησαν κριτική στο ότι το χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση προς τα πάνω των εθνικών σχεδίων μείωσης των εκπομπών ρύπων, παραμένει.

Το σύμφωνο στέλνει στην «άσχημη πλευρά της Ιστορίας» την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, που είναι εν πολλοίς η αιτία της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, εκτιμησε η Greenpeace.

«Ο τροχός της δράσης γυρίζει αργά, όμως στο Παρίσι γύρισε. Το κείμενο τοποθετεί τη βιομηχανία των ενεργειών από ορυκτά καύσιμα στην άσχημη πλευρά της Ιστορίας», δήλωσε ο διευθυντής της Greenpeace, Κούμι ΝαΊντου.

«Το ποτήρι είναι γεμάτο κατά τα τρία τέταρτα», συνοψίζει ο Πασκάλ Κανφίν, ειδικός στο World Resources Institute, που εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το κείμενο ορίζει επιτέλους έναν μακροπρόθεσμο στόχο για τις εκπομπές αερίου που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, πηγή αυτή της χωρίς προηγούμενο απορρύθμισης του κλίματος.103_shutterstock_88550854-740px

Το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει μηδενικό στόχο εκπομπών χάρη σε ένα αυστηρό ισοζύγιο μεταξύ των εκπομπών αερίων και των αερίων από απορροφώνται από «τρύπες άνθρακα» (δάση, ωκεανούς, τεχνικές πρόσληψης και αποθήκευσης του άνθρακα) και αυτά «μέσα στο δεύτερο μισό αυτού του αιώνα».

«Πριν από δύο χρόνια ήταν ακόμη μια ουτοπία», θυμάται ο Κανφίν, για τον οποίο «αυτός ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι ένα ισχυρό και πολύ σημαντικό σήμα προς την κατεύθυνση των επενδυτών. Εδώ βρίσκεται η στροφή».

ΜΚΟ και δεξαμενές σκέψης εκφράζουν επίσης την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η συμφωνία σημειώνει την ανάγκη η αύξηση της θερμοκρασίας να διατηρηθεί «κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της προ-βιομηχανικής εποχής», και μάλιστα να πέσει στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

«Στο εξής όλα όσα θα κάνουν οι κυβερνήσεις θα μπορεί να μετρηθεί σε σχέση με αυτό τον στόχο», υπογράμμισε η Σαμάνθα Σμιθ του WWF. «Και κυρίως, πρέπει να απαντήσουν, και για τη βοήθεια στα πιο φτωχά και ευάλωτα κράτη, στις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών».

Το κείμενο εγκαθιδρύει έναν μηχανισμό που επιβάλλει στις χώρες να αναθεωρούν κάθε πέντε χρόνια τα σχέδιά τους για περιορισμό ή μείωση των εκπομπών, που σε αυτό το στάδιο είναι μη ικανοποιητικά.

Μεγάλο θέμα: η ημερομηνία της πρώτης υποχρεωτικής αναθεώρησης, που έχει οριστεί για το 2025.

«Τα 15 επόμενα χρόνια θα είναι αποφασιστικά για να παραμείνουμε κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την Giec (Διακυβερνητική Ομάδα Ειδικών για τις Κλιματικές Αλλαγές), άρα το 2025 είναι πολύ αργά», υπογραμμίζει ο Κανφίν.

«Ζητάμε να ξεκινήσει πριν από το 2020,» με την εθελοντική δέσμευση των ανεπτυγμένων χωρών, εκτίμησε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Fondation Nicolas Hulot, Ματιέ Ορφελίν.

Η αναφορά σε έναν στόχο κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, και αν είναι δυνατόν κάτω από τους 1,5 βαθμούς, είναι μια μεγάλη πρόοδοs. Όμως προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά είναι επείγον να αναθεωρηθούν πολύ γρήγορα τα σχέδια των εθνικών συνεισφορών.

Ικανοποίηση 134 αναπτυσσόμενων χωρών 

Η Ινδία και η Σαουδική Αραβία, δήλωσαν «ικανοποιημένες» από το σχέδιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής το οποίο παρουσίασε στο Παρίσι η γαλλική προεδρία της COP, δήλωσε εκπρόσωπός της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Είμαστε ικανοποιημένοι με αυτή τη συμφωνία. Πιστεύουμε πως είναι ισορροπημένη και πως έχουν ληφθεί υπόψη τα συμφέροντά μας», δήλωσε στο AFP ο Γκουρντιάλ Σινγκ Νιτζάρ, ο εκπρόσωπος της ομάδας χωρών σε ανάπτυξη, της λεγόμενης «LMDC».

«Η Ινδία συμφωνεί, η Κίνα, συμφωνεί, η Σαουδική Αραβία συμφωνεί, η αραβική ομάδα συμφωνεί», είπε.

«Η LMDC έχει σοβαρές αντιρρήσεις αλλά μόνο σε ό,τι αφορά το κλίμα έξω από τη διάσκεψη, όχι για τη συμφωνία!» χαριτολόγησε.

Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο σε εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η Ινδία κατέχει την τέταρτη θέση, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

«Είμαστε πολύ σίγουροι ότι (το κείμενο) θα εγκριθεί», δήλωσε από την πλευρά της στο AFP η Άνα-Καΐσα Ιτκόνεν, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Αν το σχέδιο υιοθετηθεί», «θα είναι μια τεράστια νίκη για την ΕΕ», είπε: «η συμφωνία καλύπτει όλες τις κύριες απαιτήσεις μας – είναι φιλόδοξη, είναι ισορροπημένη».

«Αν εγκριθεί στην ολομέλεια, θα είναι μια ιστορική επιτυχία, η πρώτη παγκόσμια και υποχρεωτική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Αλλά και η ομάδα της G77, όπου μετέχουν 134 αναπτυσσόμενες χώρες και αναδυόμενες οικονομίες, εξέφρασε την «ικανοποίησή» της για το σχέδιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που κατατέθηκε σήμερα στη Διεθνή Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος τύπου της.

«Είμαστε ενωμένοι, όλοι μαζί. Είμαστε ευτυχείς που επιστρέφουμε στις πατρίδες μας με αυτό το κείμενο» επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Νοζίφο Μξακάτο- Ντισέκο, πρέσβειρα της Νοτίου Αφρικής και εκπρόσωπος τύπου της G77.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα