Ένα βήμα πριν από την συνολική συμφωνία

kouartetotsakalotos_madata_793589671

Συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τον ΑΔΜΗΕ επιτεύχθηκε στη διάρκεια των μαραθώνιων συσκέψεων την Πέμπτη με τα ανοιχτά μέτωπα να περιορίζονται κυρίως στα κόκκινα δάνεια τα οποία αναμένεται να κλείσουν εντός της ημέρας.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι σήμερα θα κλείσει το ζήτημα των επιχειρηματικών δανείων, ενώ για τον Ιανουάριο παραπέμπεται το θέμα των στεγαστικών.

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, οι συζητήσεις θα συνεχισθούν και σήμερα, γιαυτό και οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρίσουν αύριο, Σάββατο, απο την Αθήνα αντί για σήμερα το απόγευμα, που είχε αρχικά προγραμματισθεί.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ανέφερεραν μετά το τέλος της συνάντησης ότι η φόρμουλα της συμφωνίας για τα κόκκινα δάνεια έχει βρεθεί και θα αφορά στην παρούσα φάση τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια. Για τα στεγαστικά δάνεια θα υπάρξει νέα ρύθμιση το νέο έτος, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

Οι εταιρείες που θα αναλάβουν τα δάνεια, αυτόνομα ή σε μεικτές εταιρείες με τις τράπεζες, θα αδειοδοτούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος, θα λειτουργούν με βάση την ελληνική έννομη τάξη και δεν θα μπορούν να κάνουν κάτι επιπλέον αυτού που κάνουν οι τράπεζες, σύμφωνα με υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εκτιμούσαν κύκλοι του οικονομικού επιτελείου, σήμερα θα επέλθει η τελική συμφωνία που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει μέχρι την ερχόμενη Τρίτη να έχει ψηφισθεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα