Τσακαλώτος:Το κλειδί της επιτυχίας του προγράμματος είναι η αναδιάρθρωση του χρέους

eukleidis-tsakalotos

Είναι ο άνθρωπος που κάνει την λιγότερο ζηλευτή δουλειά στην Ευρώπη, λέει ο βρετανικός Guardian για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, μεγάλη συνέντευξη του οποίου φιλοξενεί σήμερα.

Ακόμη και σήμερα, λέει ο κ. Τσακαλώτος, «ασκούνται δυνάμεις σε όλες τις κατευθύνσεις», παραδεχόμενος ότι ακόμη δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση με τον τρόπο που θα ήθελε μια αριστερή κυβέρνηση.

«Ακόμα και ο Σόιμπλε είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει ό,τι έχει συμφωνηθεί και συνεργάζεται με τους θεσμούς με πολύ πιο εποικοδομητικό τρόπο», λέει ο κ. Τσακαλώτος στη συνέντευξη, ενώ παραδέχεται ότι αναγκάστηκε να αφήσει στην άκρη τις μαρξιστικές του απόψεις, όταν διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές το περασμένο καλοκαίρι.

«Ήταν ένας πολύ δύσκολος συμβιβασμός», λέει προσθέτοντας όμως ότι «όσοι πιστεύουν πως η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα στην δραχμή, κάνουν λάθος».

«Η υπόθεση ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα εάν είχαμε βγει από την Ευρωζώνη τον Ιούλιο φαίνεται να στηρίζεται στην υπόθεση ότι η χώρα δεν θα είχε χρηματοδοτικές ανάγκες και ότι δεν θα χρειαζόταν να προσφύγει στο ΔΝΤ για νέο δάνειο για να τις καλύψει και ότι το ΔΝΤ δεν θα επέβαλε κανέναν όρο. Αυτή η ιδέα, ότι εκτός Ευρωζώνης είσαι απολύτως ελεύθερος να κάνεις ό,τι θες, δεν υποστηρίζεται από καμία οικονομική θεωρία ή προηγούμενο στην οικονομική ιστορία», εξηγεί ο κ. Τσακαλώτος.

Το κλειδί της επιτυχίας του τρίτου μνημονίου είναι η αναδιάρθρωση του χρέους, η συζήτηση για την οποία θα έπρεπε να αρχίσει τον Φεβρουάριο, αμέσως μόλις εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, λέει και συνεχίζει πως «το τελικό τεστ για την Αριστερά δεν είναι αν θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, κι άλλες δυνάμεις θα μπορούσαν να το κάνουν εξίσου καλά. Κάναμε αυτόν τον συμβιβασμό και έχουμε καθήκον να τον εφαρμόσουμε, αλλά μόνο εάν αυτό αφήνει χώρο για ριζικές αλλαγές στην Υγεία και την Παιδεία, την κοινωνική σφαίρα για την οποία η Αριστερά είναι περήφανη».

«Δεν είχαμε τον χρόνο να κυνηγήσουμε τους πλούσιους και να δημιουργήσουμε μία αίσθηση δικαιοσύνης», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος. «Κάνουμε σημαντική δουλειά συγκρίνοντας εκροές από ελληνικές τράπεζες με φορολογικά έσοδα και κοιτάζουμε όλες τις λίστες, συμπεριλαμβανομένης της λίστας των Ελλήνων που έχουν ακίνητα στο Λονδίνο», συμπληρώνει ο υπουργός. Όπως λέει, κάτι τέτοιο δε θα το έκαναν ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε το ΠΑΣΟΚ διότι θα ήταν σαν να ψήφιζαν οι γαλοπούλες για το χριστουγεννιάτικο γεύμα.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τις απαιτήσεις των πιστωτών, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία του είναι η «μεταρρυθμιστική κόπωση», καθώς συνεχώς ψηφίζονται νέοι νόμοι και οι πολίτες «δε βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ». Όπως σημειώνει, «είχαμε ήδη 12 περικοπές στις συντάξεις». Τονίζει επίσης ότι οι δανειστές πρέπει να αποδεχθούν ότι ορισμένες μεταρρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοστούν μόνο σταδιακά, ενώ προβλέπει ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα αρθούν κάποια στιγμή μέσα στο 2016.

«Είναι σημαντικό οι Έλληνες να νιώσουν ότι οι θυσίες τους αποδίδουν», λέει ο κ. Τσακαλώτος.

Οι πιστωτές πρέπει να αποδεχθούν ότι ορισμένες μεταρρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοσθούν μόνο σταδιακά, επισημαίνει, λέγοντας ότι «είναι σημαντικό να αρχίσουν οι Έλληνες να αισθάνονται τα οφέλη (της αλλαγής). Είναι σημαντικό να αισθανθούν οι Έλληνες ότι οι θυσίες τους αποδίδουν».

Ο υπουργός τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει καρότο και μαστίγιο για να διερευνήσει όσους “τη γλύτωσαν φθηνά”. Στόχος είναι να συμβάλουν και οι πλούσιοι στην ανοικοδόμηση της χώρας που έχει χάσει το 25% του εθνικού της προϊόντος, σημειώνει η εφημερίδα.

«Είχαμε τόσο μεγάλη πίεση (κατά τη διάρκεια την πρώτης κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ), πηγαίνοντας από κρίση σε κρίση και με χρηματοδοτική πίεση, ώστε δεν είχαμε χρόνο να ελέγξουμε τους πλούσιους και να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα δικαιοσύνης», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας: «Τώρα, εξετάζουμε σοβαρά προγράμματα εθελοντικών δηλώσεων για τους Έλληνες που έβγαλαν τις καταθέσεις τους από την Ελλάδα. Κάνουμε σημαντικό έργο, διασταυρώνοντας τις εκροές από ελληνικές τράπεζες με τις φορολογικές δηλώσεις και ψάχνουμε σε όλες τις λίστες, περιλαμβανομένης της λίστας με τους Έλληνες που έχουν ακίνητη περιουσία στο Λονδίνο». Ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε το ΠΑΣΟΚ θα τολμούσαν ποτέ να αντιμετωπίσουν το θέμα αυτό, «επειδή θα ήταν σαν να ψήφιζαν οι γαλοπούλες για τα Χριστούγεννα – όλη η κοινωνική βάση τους στηρίζεται σε παλαιές πελατειακές πολιτικές», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος είναι η ελάφρυνση του χρέους, που τώρα θεωρείται ζωτικής σημασίας για να δώσει στους επενδυτές τον «καθαρό ορίζοντα» που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και θα δημιουργήσει τις αναγκαίες θέσεις απασχόλησης. Εάν το βάρος του ελληνικού χρέους αρθεί, η κυβέρνηση πιστεύει ότι αυτό θα προσφέρει τελικά την ασφάλεια που χρειάζεται για να εξαλειφθεί το ενδεχόμενο ενός Grexit, σημειώνει η εφημερίδα.

Ο κ. Τσακαλώτος, συνεχίζει η εφημερίδα, θα ήθελε να δει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους να αρχίζει τον Φεβρουάριο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι μεταρρυθμίσεις και η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους πιστωτές. Με τις χώρες της ΕΕ να έχουν αποκλείσει σχεδόν βέβαια την απευθείας διαγραφή χρέους, η χρονική επέκταση των λήξεων των δανείων και των περιόδων χάριτος θα είναι πιθανότατα καθοριστικής σημασίας για τη συμφωνία, σημειώνει η εφημερίδα. «Η συζήτηση για το χρέος είναι απόλυτα καθοριστική για το ερώτημα της αβεβαιότητας (για το μέλλον της Ελλάδας)», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να μη μετατεθεί χρονικά.

«Το κρίσιμο τεστ για την Αριστερά δεν είναι η εφαρμογή του προγράμματος – άλλες δυνάμεις θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό το ίδιο καλά», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Κάναμε αυτό τον συμβιβασμό και έχουμε καθήκον να το εφαρμόσουμε, αλλά μόνο εάν αυτός αφήνει χώρο για ριζικές πρωτοβουλίες στην υγεία και την εκπαίδευση – τον κοινωνικό τομέα, για τον οποίο θα ήταν υπερήφανη η Αριστερά».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα