Ο Σόιμπλε επιμένει στο “Μένουμε ΔΝΤ”

soimplednt«Δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητεί την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης», δήλωσε σε νέα του παρέμβαση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η αναφορά του Γερμανού υπουργού  έρχεται ως συνέχεια των δηλώσεων που έκανε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ρόλο του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο είπε ότι η Ελλάδα δεν είχε ζητήσει την συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο μνημόνιο.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι πλέον οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι σαφώς μειωμένες σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς, αφού μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιποίησης των τραπεζών το δάνειο των 86 δισ. περιορίζεται κατά 19 δισ. ευρώ.

Περιέγραψε ένα τέλμα στις σχέσεις με το ΔΝΤ λέγοντας ότι  το Ταμείο πρέπει να καταλήξει στο τι θέλει, υποστηρίζοντας ότι όταν έρχονται στην Ελλάδα οι εκπρόσωποί του ζητούν πράγματα που δεν τα θέλουν οι Ευρωπαίοι και όταν μιλούν με τους Ευρωπαίους, ζητούν πράγματα που δεν τα θέλουμε εμείς.Η στάση τους είναι μη εποικοδομητική», είπε και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο ενός διμερούς διαλόγου όλοι πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς.

Βασικά σημεία προστριβής του ΔΝΤ με την Ευρώπη είναι ότι το Ταμείο θέτει την ελάφρυνση του χρέους(ακόμα και κούρεμα) ως βασική προϋπόθεση χρηματοδοτικής συμμετοχής,ενώ παράλληλα τα τετραπλάσια επιτόκια των δανείων του(σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας),αλλά και η χωρίς ευελιξία αποπληρωμή τους καθιστούν δύσκολη τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα.

Το ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι εάν τελικά ξεπεραστεί η αντίσταση της Γερμανικής θέσης η οποία θέλει το ΔΝΤ να συμμετέχει ως εποπτικός και χρηματοδοτικός “μηχανισμός”.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα