Οι επαφές του Αυγύπτιου προέδρου στην Αθήνα-Τι συζήτησε με Τσίπρα-Παυλόπουλο

alsisiO Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος στο Μαξίμου τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπτάλ Φατάχ Αλ Σίσι,τόνισε ότι η επίσκεψη αυτή εγκαινιάζει μια νέα περίοδο στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου από την πλευρά του αναφέρθηκε στους δεσμούς φιλίας που συνδέουν τους δύο λαούς, και υπογράμμισε με σημασία το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση μεταφέρει με αξιοπιστία τη φωνή της Αιγύπτου στην ΕΕ.

«Από τη συνεργασία μας αναμένουν πολλοί, πολλά» είπε χαρακτηριστικά, ενώ προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί επίσημα την Αίγυπτο.

Μετά το πέρας της 2ωρης κατ΄ιδίαν συνάνττησης, οι Τσίπρας και Αλ Σίσι παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου.

Το βράδυ, οι Τσίπρας και Αλ Σίσι θα μιλήσουν στο επιχειρηματικό συνέδριο Ελλάδας-Αιγύπτου, ενώ θα υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των λιμένων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης με τα αιγυπτιακά λιμάνια της Αλεξάνδρειας και Δαμιέτης.

Το πρωί, ο αιγύπτιος πρόεδρος επισκέφθηκε το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη όπου κατέθεσε στεφάνι.

  • Κοινή συνέντευξη Τύπου Τσίπρα-Σίσι

altsiprasΟ πρωθυπουργός  έκανε λόγο για συνομιλίες που είχαν στόχο μια ευρεία επισκόπηση των διμερών σχέσεων και τις εξελίξεις στο γεωγραφικό περίγυρο της ανατολικής Μεσογείου.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου βασίζονται σε γερά θεμέλια που διαμορφώνουν εξαιρετικές προοπτικές συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων, της ενέργειας, την κήρυξη θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δυο κρατών (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα), τα λιμάνια, τις αεροπορικές μεταφορές και τις υποδομές.

«Η σταδιακή έξοδο της Ελλάδας από την κρίση σημαίνει προσέλκυση επενδύσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι με την ενίσχυση των ενεργειακών δικτύων και της διασυνδεσιμότητας Ελλάδας και Αιγύπτου θα δρομολογηθεί η ενδυνάμωση των σχέσεων όχι μόνο των δυο χωρών αλλά θα δημιουργηθεί ένας άρρηκτος δεσμός ανάμεσα σε τρεις ηπείρους.

«Σε μια περίοδο προκλήσεων και αποσταθεροποίησης η συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου θα μπορέσει να αποτελέσει όαση σταθερότητας» διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στις διμερείς συνομιλίες, όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, συζητήθηκαν οι τρόποι αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων από τις δυο χώρες, τα δυο μέρη αναγνώρισαν την ανάγκη συνεργασίας σε διεθνείς οργανισμούς και αμοιβαίας υποστήριξης σε επίπεδο διεθνών οργανισμών όπως η Ε.Ε. και ο Οργανισμός Ισλαμικών Κρατών.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ψηλά στη ατζέντα των διμερών συνομιλιών είναι η ανάγκη εξεύρεσης ειρηνικής λύσης στα ανοιχτά μέτωπα της Συρίας και της Λιβύης, η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και η δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού.

Εξήρε τον σταθεροποιητικό ρόλο των δυο χωρών στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, κυρίως της Ελλάδας ως πύλης εισόδου στην Ευρώπη που διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Για το ζήτημα της τρομοκρατίας ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πρώτιστο μέλημα των ηγεσιών των δυο χωρών είναι ο τρόπος συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου ώστε να αντιμετωπιστεί η κοινή απειλή που είναι ο ακραίος θρησκευτικός φονταμενταλισμός και οι ενέργειες με στόχο την τρομοκράτηση λαών και πολιτών.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μόνιμη συνεργασία και συντονισμός για ανταλλαγή πληροφοριών στους τομείς της ασφάλειας και της Άμυνας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας και Δημόσιας Τάξης των δυο χωρών, προκειμένου, όπως είπε, να αντιμετωπιστούν από τη μια πλευρά η πρόσκληση διαχείρισης της τεράστιας προσφυγικής κρίσης και αφετέρου η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο των κατασκευών ο πρωθυπουργός πρότεινε στον Πρόεδρο της Αιγύπτου την δραστηριοποίηση ελληνικών εταιριών που έχουν σημαντική τεχνογνωσία σε έργα γύρω από την υπό επέκταση διώρυγα του Σουέζ, αλλά και την μελλοντική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και των λιμενικών εγκαταστάσεων.

Για τις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου με σκοπό τη διευθέτηση της ΑΟΖ ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η τριμερής συνεργασία για την ανακήρυξη της θαλάσσιας αυτής ζώνης ανάμεσα στις χώρες αυτές δεν στρέφεται κατά τρίτων χωρών.

«Συνεργαζόμαστε επί τη βάση του Διεθνούς Δικαίου για να αξιοποιήσουμε το φυσικό μας πλούτο. Δεν είναι σωστό να συσχετίζουμε την πετυχημένη συνεργασία μας με τις σχέσεις μας με τρίτες χώρες στην περιοχή που θέλουμε να είναι σχέσεις εξίσου καλής γειτονίας» δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς εννοώντας την Τουρκία. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό δεν υπάρχει καθυστέρηση για την ανακήρυξη ΑΟΖ και όλες οι διμερείς συνομιλίες διεξάγονται συντεταγμένα.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι τόνισε ότι η αντιμετώπιση του προσφυγικού ρεύματος απαιτεί μία διεθνή συνεργασία και δεν αποτελεί μία τριμερή προσπάθεια μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

«Όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την λαθρομετανάστευση είναι από τα ευαίσθητα θέματα που επηρεάζουν το πρίσμα της σταθερότητας. Συνεργαζόμαστε στενά με την Λιβύη και το βάρος που επωμιζόμαστε είναι τεράστιο. Η Αίγυπτος ίσως χρειάζεται στήριξη από τους Ευρωπαίους και τις χώρες που ενδιαφέρονται για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε ο πρόεδρος της Αιγύπτου και συνέχισε «Δεν υπάρχει έλεγχος των Λίβυων για τις ακτές και χρειάζεται τεράστια προσπάθεια. Πρέπει να υπάρξει μία διεθνής κινητοποίηση. Δεν μπορεί μόνη της η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος. Δεν θα είναι μία τριμερής προσπάθεια αλλά επιβάλλεται μία διεθνής προσπάθεια».

Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι σημείωσε ότι «ο ρόλος της Ελλάδας και της Ιταλίας είναι αρκετά σημαντικός στο να καταλάβουν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι τα πραγματικά προβλήματα της περιοχής».

Επιπλέον ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για την φιλοξενία και αναφέρθηκε στους άξονες της συζήτησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Επιτρέψτε να εκφράσω την πλήρη εκτίμηση μου στο πρόσωπο σας και την υπερηφάνεια μου για αυτή την βαθιά φιλία μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών. Με αυτή την ευκαιρία επιτρέψτε μου να απευθυνθώ στον ελληνικό λαό και να εκφράσω τους χαιρετισμούς και την εκτίμηση μου», είπε ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Σημείωσε ότι η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τα θέματα της ενέργειας, της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, το προσφυγικό ρεύμα, την τρομοκρατία, την κρίση στη Συρία και τις εξελίξεις στην Λιβύη, την Υεμένη και την ευρύτερη περιοχή. «Η Ελλάδα διακρίνεται για την αντικειμενική άποψη της στα θέματα ασφάλειας Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε για να επαναφέρουμε την ασφάλεια στην περιοχή. Θέλω να επισημάνω το υψηλό επίπεδο της συνεργασίας των δύο κυβερνήσεων», είπε ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και συνέχισε «η ταύτιση των απόψεων στα θέματα ασφάλειας και σταθερότητας της περιοχής συμβαίνει σε μία φάση που διανύουμε τις πιο κρίσιμες φάσεις της ιστορίας μας».

«Εγώ δεν θα μπορέσω να πω καλύτερα από αυτά που είπε ο κ. πρωθυπουργός της Ελλάδας. Συνεργαζόμαστε και ενδιαφερόμαστε να αναπτυχθεί αυτή η συνεργασία σε διάφορα θέματα όπως της οριοθέτησης της ΑΟΖ. Κινητοποιούμαστε δραστηριοποιούμαστε με βάση το διεθνές δίκαιο και τίποτα άλλο», ανέφερε ο πρόεδρος της Αιγύπτου.

  • Συνάντηση του προέδρου της Αιγύπτου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

alpaulopoulosΛίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μέγαρο ο οποίος συναντήθηκε με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στον σημαντικό και σταθεροποιητικό  ρόλο της Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή, ενώ τόνισε ότι από τη συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου θα πρέπει να διδαχθεί και η Τουρκία. Την ανάγκη στενότερης συνεργασίας όλων των χωρών της περιοχής κατά της τρομοκρατίας υπογράμμισε ο Αλ Σίσι.

«Ο ρόλος αυτός αφορά κυρίως στην προσπάθεια που γίνεται να δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο στη Συρία, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού δράματος και στην καταπολέμηση του ISIS» είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Επίσης, έκανε λόγο για συνεργασία με την Ελλάδα στον οικονομικό τομέα, τη συνεκμετάλλευση ορυκτού πλούτου, ακόμη και στρατιωτική συνεργασία.

Ο κ. Παυλόπουλος επίσης μίλησε για την τριμερή Συνάντηση Κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου που θα γίνει αύριο Τετάρτη, τονίζοντας ότι αποτελεί «υπόδειγμα συνεργασίας και πρότυπο διότι σέβεται το διεθνές δίκαιο».

«Πολλοί μπορούν να διδαχθούν από τη συνεργασία αυτή, όπως η Τουρκία» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος. Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα διεκδικεί αυτό που της ανήκει και δεν θα κάνει καμία έκπτωση σε αυτά».

Παράλληλα, εξήρε την πρόοδο που έχει κάνει η Αίγυπτος κυρίως στον οικονομικό τομέα, ενώ χαρακτήρισε τη διώρυγα του Σουέζ «μνημειώδες έργο αντάξιο με την ιστορία του αιγυπτιακού λαού» που «θα φέρει την Αίγυπτο πιο κοντά στην Δύση και στην ΕΕ».
Απο την πλευρά του ο ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι υπογράμμισε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας όλων των χωρών της περιοχής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής που προέρχεται από τη Συρία ή αλλού και αποτελεί κίνδυνο για ολόκληρο τον κόσμο .

Απευθυνόμενος στον Πρ.Παυλόπουλο υπογράμμισε ακόμη ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι η στενότερη συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος μίλησε για περισσότερη συνεργασία σε ό,τι αφορά την συνεκμετάλλευση ορυκτού πλούτου, ενώ ανέφερε ότι η συνεργασία με την Ελλάδα θα μπορούσε να επεκταθεί και στον στρατιωτικό τομέα.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, στο πρόσωπο του Πρ.Παυλόπουλου, ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστηρικτική της στάση υπέρ των θέσεων της Αιγύπτου και στο πλαίσιο της ΕΕ.

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί Τριμερής Συνάντηση Κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, στην οποία θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα