Ν.Βούτσης:Έχουμε πόλεμο-Πρέπει να μπεί ένα τέρμα στα σχέδια της διαπλοκής

Για «πολιτικά επαρχιώτικη αξιωματική αντιπολίτευση» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος μιλώντας για τον προϋπολογισμό κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε συναίνεση κατά των σχεδίων της διαπλοκής. voutsis1-thumb-large

Έχουμε «δεύτερο πόλεμο» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι αυτές τις μέρες «αναπτύσσονται σενάρια πολιτικής φαντασίας των κέντρων διαπλοκής. Ξανά μανά παρενθέσεις, οικουμενικές κ.λπ.». «Δεν πρέπει να μπει ένα τέρμα στην αντιδημοκρατική πρακτική στα σχέδια κάποιων που επιχειρούν να βάλουν ως πιόνια το πολιτικό σύστημα για να μην χάσουν τα δικά τους συμφέροντα;», ρώτησε την αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε 4 θέματα για τα οποία μπορεί να υπάρξει «ευρύτατη συνεννόηση»:

α) το προσφυγικό.

β) οι συντάξεις: «Είπε ο πρωθυπουργός να υπάρξει συμφωνία ότι δεν θα μειωθούν, και άρα να αναζητηθούν οι λύσεις, τα καλάθια, οι κουμπαράδες από κοινού. Να γίνει μία ευρύτατη συζήτηση με ποιο κουμπαρά, γιατί δεν κάνετε μία γόνιμη συζήτηση πάνω σ’ αυτό; Τι περιμένετε; Να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να έρθει η ΝΔ;», αναρωτήθηκε ο Ν. Βούτσης και χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε δεικτικά για τα σχέδια της ΝΔ: «άστα να πάνε στο διάολο».

γ) συμφωνία για τις εργασιακές σχέσεις: «Μπορεί να γίνει ένα αρραγές μέτωπο για να ξαναέρθουν οι εργασιακές συμβάσεις και να φύγουμε από τον εργασιακό μεσαίωνα;», αναρωτήθηκε ο Ν. Βούτσης.

δ) το χρέος: «Ελπίζω ότι όλοι έχουμε καταλάβει ότι δεν είναι βιώσιμο και ψάχνουν διάφορες μειώσεις. Εμείς συμφωνούμε ότι δεν είναι βιώσιμο; Δεν το έχω ακούσει ακόμη. Επί 1,5 χρόνο σας προκαλούμε και δεν το έχουμε ακούσει», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ, που βασίζεται «στην πλήρη άρνηση και την κριτική», αλλά και στην πλήρη έλλειψη προτάσεων ο Ν. Βούτσης είπε είναι «σαν να μιλάμε ότι υπάρχει μία αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα απολύτως επαρχιώτικη πολιτικά που βλέπει τι συμβαίνει μόνο στο τρίγωνο του Κολωνακίου». Από τις ομιλίες της ΝΔ ο πρόεδρος της Βουλ΄λης ξεχώρισε εκείνη του Νίκου Δένδια, ο οποίος πρότεινε ένα κουμπαρά για το ασφαλιστικό, ενώ υπενθύμισε ότι πέρυσι οι ομιλίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ «είχαν ένα σύνολο θετικών προτάσεων. Κάποιες αποδείχθηκαν ότι δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν σ’ αυτό το χρόνο, κάποιες κάτι άλλο, αλλά όλες είχαν ένα θετικό πρόσημο».

«Λέτε πραγματικά η Αριστερά να εξαπάτησε τον λαό τέσσερις φορές μέσα σε 1,5 χρόνο; Δεν σκέφτεστε ότι μπορεί να συμβαίνει και κάτι άλλο; Ότι μπορεί να έχουν αλλάξει οι συνειδήσεις, η ταξική διαστρωμάτωση;» ρώτησε ο πρόεδρος της Βουλής τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας ο πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι «ακόμα και στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας υπάρχει μία νότα αισιοδοξίας για τα οικονομικά πράγματα της χώρας, ιδιαίτερα από ένα σημείο και μετά. Όπως υπάρχει και πολύ θετική αποτίμηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που γλιτώνει 16,5 δις επιβάρυνση του δημόσιου χρέους». «Έχετε αντιληφθεί ότι ζητήθηκε από την χώρα μας να είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που θα έχει μόνο συστημικές τράπεζες, ενώ σε όλες τις άλλες χώρες οι συστημικές είναι μέχρι 70%; Μόνο οι τέσσερις τράπεζες να υπάρχουν και να κλείσουν οι άλλες. Δεν σας άκουσα να λέτε τίποτα γι’ αυτό το μείζον ζήτημα. Όλη σας την πείρα που την ακουμπάτε;», ανέφερε.

«Θα περίμενε κανείς να υπάρχει ένα μέτωπο αντιστάσεων προς τους Ευρωπαίους», υπογράμμισε ο Ν. Βούτσης και συνέχισε: «η επικινδυνότητα που εξάγεται για το θέμα της Σένγκεν, που σωστά συζητείται. Θα ορθωθεί μία άμυνα, μία καταγγελία σε όσους θέλουν να σπρώξουν τη χώρα έξω από τη Σένγκεν; Δεν μπορεί να σιωπά η αντιπολίτευση και να ψάχνει μήπως ο Μουζάλας, η Χριστοδουλοπούλου κάπου σιώπησαν και μπορεί να βγαίνει ο Ούγγρος, ο Σλοβάκος και να ζητά».

Απευθυνόμενος προς το ΚΚΕ ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «παραμένουμε πιστοί στην ανάγκη ανατροπής της λιτότητας στην ευρωπαϊκή κλίμακα. Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό που έγινε στην Πορτογαλία και να βοηθήσουμε να γίνει και στην Ισπανία και στις άλλες χώρες».

«Είπαμε και ξαναλέμε ότι αυτή η Βουλή με την εξάντληση της θητείας της μπορεί να είναι αυτή που θα φέρει την απεξάρτηση από τα  μνημόνια και να έχουμε για χρόνια κυβερνήσεις δημοκρατικά εκλεγμένες με κορμό την σύγχρονη δημοκρατική Αριστερά», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.


 

 

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης, συναντήθηκε σήμερα, με το Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος του παρέδωσε την Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική του 2015.

Photos Hellenic parliament

Παραλαμβάνοντας την Έκθεση, ο κ. Βούτσης επεσήμανε πως μέχρι αύριο το βράδυ, που θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, αυτή θα εμπλουτιστεί σε επίπεδο των προέδρων και των εκπροσώπων των κομμάτων, από τα συμπεράσματα της Έκθεσης της Τραπέζης της Ελλάδος. «Ευελπιστούμε πως αυτή η Βουλή, που προ δύο-τριών μηνών ξεκίνησε τη δική της διαδρομή, θα είναι η Βουλή μέσα στην οποία -και αρκετά νωρίτερα από τη λήξη της τετραετούς θητείας- θα κλείσουν αυτοί οι αλλεπάλληλοι κύκλοι των δεσμεύσεων, με τις συγκεκριμένες κοινωνικές επιπτώσεις, που όλοι γνωρίζουμε στο λαό μας.  Οι δεσμεύσεις αυτές θα κλείσουν με θετικό πρόσημο για να πάμε σε μία πολύ σοβαρή αναπτυξιακή πορεία, αλλά και κοινωνική σύγκλιση και ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

 

Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε, επίσης, πως «η Βουλή, μέσα στα καθήκοντά της, έχει τη διάθεση όλες οι πτέρυγες να συζητήσουν τις εκθέσεις και αναφορές, που θα έρθουν από όλα τα τραπεζικά ιδρύματα, την πορεία των διαδοχικών ανακεφαλαιοποιήσεων που έγιναν με λεφτά του ελληνικού λαού και με υπερχρέωση, τόσο για το παρελθόν, όσο και για το παρόν και για το μέλλον, καθώς και την κατεύθυνση του τραπεζικού συστήματος». «Ευελπιστούμε ότι, σε αυτή την προσπάθεια της Βουλής, η δικιά σας συμβολή θα είναι καθοριστική, έτσι ώστε, πράγματι, να γίνουν τα βήματα που χρειάζονται για να πάμε και στο αναπτυξιακό πρόγραμμα στις αρχές του έτους και στην τήρηση όλων των συμφωνηθέντων, με την παράλληλη εφαρμογή πολιτικών που θ’ ανακουφίσουν το λαό» κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

 

Από την πλευρά του, ο κ. Στουρνάρας, παραδίδοντας την Έκθεση, τόνισε: «Είναι χαρά και τιμή που σας παραδίδω σήμερα την Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής για το 2015, όπως άλλωστε έχω την υποχρέωση από το νόμο. Η Έκθεση αυτή, σαφώς, έχει μια νότα αισιοδοξίας για το μέλλον, αφού αναλύει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία.  Βέβαια, έχει και τις προϋποθέσεις για να ευοδωθεί αυτή η αισιοδοξία, η βασικότερη από τις οποίες είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα κλίμα πολιτικής σταθερότητας, η κυβέρνηση να συνεχίσει τις ομαλές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και να υλοποιήσει στη Βουλή τη συμφωνία. Αυτό πρέπει να γίνει γιατί σήμερα στην Ευρώπη, όλες οι χώρες απολαμβάνουν μία πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική και πρέπει και εμείς, προς όφελος του ελληνικού λαού, να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε αυτές τις χαλαρές συνθήκες νομισματικής πολιτικής που επικρατούν σήμερα στην Ευρώπη».

 

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε στην Ολομέλεια ότι παρέλαβε την Ενδιάμεση Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική του 2015.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα