Στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζόν Κέρι-Τι έχει στην ατζέντα του

Με καυτά θέματα στην ατζέντα του έρχεται ο  Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζόν Κέρι στην Αθήνα, καθώς απο τον Νοέμβριο ,όπου και επρόκειτο να επισκεφτεί την Ελλάδα,αλλά αναβλήθηκε λόγω των εξελίξεων στη Συρία, έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα στη διεθνή σκακιέρα.

johnkeriO επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έρχεται στην ελληνική πρωτεύουσα από τη Λευκωσία, την οποία επισκέφθηκε για συνομιλίες με έμφαση στο Κυπριακό,ένα θέμα το οποίο αναμένεται να βρεθεί ψηλά στις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Τώρα,πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι η πρόσφατη διένεξη Ρωσίας-Τουρκίας  μετά από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους Su – 24 από την Άγκυρα ,αλλά και  τα αποτελέσματα  των πολλαπλών τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι θα κυριαρχήσουν στις συναντήσεις του Αμερικανού αξιωματούχου στην Αθήνα,καθώς το ζήτημα της ασφάλειας είναι πρωταρχικής σημασίας για τις ΗΠΑ.

Μη ξεχνάμε ότι οι πρόσφατες διαρροές για προσωρινή αποβολή της Ελλάδος από το σύστημα Σένγκεν, στο πλαίσιο πάντα του προσφυγικού ζητήματος, έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της Ουάσινγκτον η οποία για την ώρα τηρεί ουδέτερη στάση.

Ταυτόχρονα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν πολύ σημαντικές για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ,καθώς σε διεθνές επίπεδο οι ισορροπίες αυτή τη στιγμή απαιτούν απόλυτη ηρεμία μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Όσον αφορά το ενεργειακό κομμάτι,ο Διαδριατικός Αγωγός ΤΑΡ,αλλά και η προώθηση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού (IGB) θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων,αφού η απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρώσικο φυσικό αέριο είναι βασικός στόχος.

Τέλος, το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί μια αμερικανική στήριξη και στο ζήτημα του χρέους,θεωρώντας πως μία δήλωση για το θέμα απο τον Τζον Κέρι, θα είναι μία  κίνηση που θα έχει τουλάχιστον συμβολική σημασία και θα ενισχύσει τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς προς τους δανειστές.

Ο κ. Κέρι αναμένεται να συναντηθεί τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (11:40 στο Μέγαρο Μαξίμου) όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά (12:30 στο ΥΠΕΞ).

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα