Άκαρπη η συνάντηση-Ανακοίνωση ΠτΔ-Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών(Βιντεο)

symvoulio arxhgwnΈπειτα από μια μαραθώνια σύσκεψη  που ξεκίνησε στις 12.00 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε γύρω στις 18.30,οι πολιτικοί αρχηγοί αποχώρησαν απο το Προεδρικό Μέγαρο επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες οι οποίες ανέφεραν ότι η συνάντηση μόνο συναινετικό χαρακτήρα δεν είχε.

Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα εθνικό μέτωπο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και για να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις.

Στο κλίμα αυτό ο πρωθυπουργός πρότεινε στους πολιτικούς αρχηγούς την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, πρόταση όμως στην οποία προβάλλουν αντιρρήσεις τόσο ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης-ο οποίος επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του για τη δημιουργία hot spots στα νησιά-όσο και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Σύμφωνα με πληροφορίες συνεργατών του πρωθυπουργού, τις οποίες επικαλείται η ΕΡΤ, ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να είπε στους πολιτικούς αρχηγούς: «Αν δεν συνυπογράψετε το κοινό ανακοινωθέν είναι σα να θέλετε να υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις».

Επίσης,σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός ακούγοντας τη σκληρή κριτική των Πολιτικών Αρχηγών για το τρίτο μνημόνιο, φέρεται να τους απάντησε σε σκληρό ύφος: “Έχετε το θράσος να λέτε ότι αυτό είναι το χειρότερο μνημόνιο, όταν επί των ημερών σας δεν αφήσατε τίποτα όρθιο στην αγορά;”

Ο πρωθυπουργός είχε προτείνει νωρίτερα τη δημιουργία δυο επιτροπών, μια για το Ασφαλιστικό και μια για την Συνταγματική Αναθεώρηση, πρόταση όμως που επίσης δεν έγινε αποδεκτή από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης φέρεται να ζήτησε την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ανακοίνωση ΠτΔ

Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό υπό όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, αλλά και ασφαλείας για τους Λαούς της Ευρώπης, τονίζει η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας και στέκεται στην απόλυτη άρνηση κοινών περιπολιών με την Τουρκία. Αναφέρεται:

* Στην ανάγκη να αναλάβει η ΕΕ πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία, προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επάνοδος των προσφύγων στις εστίες τους.

*. Να επιβάλει σε όλα τα κράτη-μέλη της την πλήρη εφαρμογή των κανόνων αλληλεγγύης ως προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, όπως αυτοί απορρέουν από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο

* Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία –την οποίαν η Ελλάδα ήδη κάνει πράξη- προκειμένου αυτή ν’ αναλάβει την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

* 4. Να παράσχει την απαιτούμενη συνδρομή της προς τη χώρα μας και να μετατραπεί η Frontex σε πραγματική Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή. «Οιαδήποτε συνεργασία κατά την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων νοείται μόνον μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκλειομένων κοινών περιπολιών με την Τουρκία, υφ’ οιανδήποτε μορφή».

Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό τονίστηκε αναγνωρίσθηκε η ανάγκη, κατά τις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, να διεξαχθεί διεξοδικός ουσιαστικός διάλογος, με στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και την αποφυγή περαιτέρω μειώσεων των συντάξεων, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Χώρα.

Ως προς την Αναθεώρηση του Συντάγματος, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη οι συζητήσεις κατά την οικεία κοινοβουλευτική διαδικασία να διεξαχθούν με βασικό στόχο την επίτευξη της κατά το δυνατόν μεγαλύτερης συναίνεσης,

Στην ανακοίνωση καταγράφονται οι διαφωνίες από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Αναλυτικά:

«Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 28 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 12.00΄, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την προεδρία του.

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:

• Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας,

• Ο μεταβατικός Αρχηγός της Ν.Δ., υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης,

• Η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, κα Φώφη Γεννηματά,

• Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης,

• Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτης Καμμένος και

• Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλειος Λεβέντης.

Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών επί των θεμάτων που περιελάμβανε η εισήγησή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την σύγκληση της σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή.

Μετά την σύσκεψη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

I. ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ:

Το προσφυγικό είναι πρόβλημα κοινό όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δοθέντος ότι ιδίως υπό την σημερινή δραματική συγκυρία αφορά, κυριολεκτικώς, την συνοχή και την εν γένει προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τον λόγο αυτόν η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τ’ αρμόδια όργανά της, οφείλει ν’ αντιμετωπίσει το οξύτατο προσφυγικό πρόβλημα συντεταγμένη, υπό όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, αλλά και ασφαλείας για τους Λαούς της Ευρώπης, πράγμα που σημαίνει μηδενική ανοχή ή ολιγωρία για τους τρομοκράτες. Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:

1. Ν’ αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία, προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επάνοδος των προσφύγων στις εστίες τους.

2. Να επιβάλει σε όλα τα κράτη-μέλη της την πλήρη εφαρμογή των κανόνων αλληλεγγύης ως προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, όπως αυτοί απορρέουν από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, με συγκεκριμένες κυρώσεις εις βάρος εκείνων των κρατών-μελών, τα οποία αρνούνται ν’ ανταποκριθούν. Δοθέντος ότι είναι αδιανόητο η Ελλάδα να υποστεί μόνη της τις συνέπειες του συνόλου των προσφυγικών ροών.

3. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία –την οποίαν η Ελλάδα ήδη κάνει πράξη- προκειμένου αυτή ν’ αναλάβει την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οφείλει όμως ν’ αναδείξει και το γεγονός της ως σήμερα παραβατικής συμπεριφοράς των τουρκικών αρχών κατά την διακίνηση των προσφύγων. Περαιτέρω δε πρέπει να διευκρινισθεί προς την Τουρκία ότι η ενταξιακή της διαδικασία εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού θεσμικού και πολιτικού κεκτημένου, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του σεβασμού των υποχρεώσεων της Τουρκίας, οι οποίες απορρέουν από τις οικείες συμφωνίες επανεισδοχής.

4. Να παράσχει την απαιτούμενη συνδρομή της προς τη Χώρα μας, ιδίως ως προς την οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των προσφύγων, αναγνωρίζοντας, ταυτοχρόνως, ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα σύνορα αυτά καθορίζονται κυριάρχως από την Ελλάδα και φυλάσσονται κυριάρχως από την Ελλάδα. Άρα, οιαδήποτε συνεργασία κατά την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων νοείται μόνον μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκλειομένων κοινών περιπολιών με την Τουρκία, υφ’ οιανδήποτε μορφή. Μια τέτοια συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης προϋποθέτει την ουσιαστική υποβοήθηση των ελληνικών αρχών από την Frontex, η οποία πρέπει να μετατραπεί σε πραγματική Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή.

ΙΙ. ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ – ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ:

Ως προς την Αναθεώρηση του Συντάγματος, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη οι συζητήσεις κατά την οικεία κοινοβουλευτική διαδικασία να διεξαχθούν με βασικό στόχο την επίτευξη της κατά το δυνατόν μεγαλύτερης συναίνεσης, όπως άλλωστε απαιτούν οι σχετικές διατάξεις του Συντάγματος. Και ως προς τον εκλογικό νόμο, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη αλλαγής του, από αυτή την Βουλή, επί το αναλογικότερον, δίχως όμως να θίγεται η ουσία της από το Σύνταγμα επιβαλλόμενης κυβερνητικής σταθερότητας.

ΙΙΙ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ:

Ως προς το Ασφαλιστικό, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη, κατά τις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, να διεξαχθεί διεξοδικός ουσιαστικός διάλογος, με στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και την αποφυγή περαιτέρω μειώσεων των συντάξεων, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Χώρα.

Από την πλευρά του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μεταβατικού Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, διατυπώθηκε η ακόλουθη συνολική επιφύλαξη:

«Η σημερινή οξύτατη κρίση στο προσφυγικό είναι αποτέλεσμα τόσο των διεθνών εξελίξεων και της αρνητικής στάσης της Τουρκίας όσο και της αναποτελεσματικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Προφανώς υπάρχουν και ευθύνες στην καθυστερημένη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως θέμα αρχής είμαστε κατά της μείωσης των συντάξεων. Το Ασφαλιστικό ούτως ή άλλως συζητείται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Τέλος, ως προς την Αναθεώρηση του Συντάγματος, να ισχύσει ό,τι προβλέπεται από το Σύνταγμα για τη διαδικασία. Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει πρόταση. Η πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι υπέρ της κυβερνητικής σταθερότητας. Επιπλέον δεν ήταν θέμα της ημερήσιας διάταξης.»

Από την πλευρά της Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κας Φώφης Γεννηματά,διατυπώθηκε η ακόλουθη επιφύλαξη ειδικώς επί του Ασφαλιστικού:

«Για το ζήτημα του Ασφαλιστικού το πεδίο διαλόγου είναι η Βουλή και όχι η σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε επί της ουσίας όλες αυτές τις ώρες, ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν. Δεν αρκούν ευχολόγια από την πλευρά της Κυβέρνησης. Αναμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έχουν ξεκάθαρη «κόκκινη» γραμμή: όχι μείωση των συντάξεων. Δημόσια ανοίξαμε τον διάλογο και καταθέσαμε τις προτάσεις μας, που είναι στην διάθεση και της Κυβέρνησης, για βιώσιμες λύσεις και αξιοπρεπείς συντάξεις. Σε καμία περίπτωση η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει στη Βουλή μείωση των συντάξεων».

Ακολουθούν οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης:

Π.Καμμένος

Ο Πάνος Καμμένος μετά την ολοκλήρωσή της ο Πάνος Καμμένος εξήγγειλε τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το PSI επισημαίνοντας ότι αυτό δεν αποτελεί μέρος της ανακοίνωση.

Παράλληλα ο κ. Καμμένος σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του 6ωρου συμβουλίου επιτέθηκε στην Νέα Δημοκρατία κάνοντας λόγο για επικράτηση των υποψηφίων της ομάδας Σαμαράς και ΛΑΟΣ στη διαφωνία της ΝΔ για το προσφυγικό.

Óôï 2ï äçìïôéêï ó÷ïëåéï Ãëõöáäáò øçöéóå ï Ðñïåäñïò ôùí Áíåîáñôçôùí Åëëçíùí Ðáíïò Êáììåíïò (EUROKINISSI/ ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)«Παρότι μέχρι τις 17:30 υπήρχε απόλυτη συμφωνία με διαφορά τη ΝΔ όπου φέρεται να επικράτησαν οι υποψήφιοι αό μάδα Σαμαρά και ΛΑΟΣ οι υπόλοιποι συμφωνήσαμε για τα αιτήματα προς την ΕΕ ότι το προσφυγικό αποτελεί ένα θέμα διεθνές και όχι Ελληνικό» ανέφερε ο κ. Καμμένος ανακοινώνοντας ότι θα ζητηθεί η οικονομική ενίσχυση και η ενίσχυση μέσων μετά τις εξελίξεις με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Όσον αφορά στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης ο κ. Καμμένος είπε ότι «συμφωνήσαμε για αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και την αλλαγή του εκλογικού νόμου από αυτή τη Βουλη προς το αναλογικότερο με διαφωνία της ΝΔ».

Για το ασφαλιστικό τέλος είπε ότι «η συμμαχία Σαμαρά-Βενιζέλου οδήγησε τη διαφοροποίηση των δύο κομμάτων σε σχέση με όλους τους άλλους. Προτίμησαν να προστατεύουν τις πολιτικές που οδήγησαν το συνταξιοδοτικό σε αδιέξοδο, την πολιτική του PSI».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

leventisΒ.Λεβέντης

Στις δημόσιες δηλώσεις του ο Β. Λεβέντης επανέλαβε ότι ζήτησε οικουμενική αλλά ο Τσίπρας επιμένει σε συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ.

«Στο μυαλό του ο Τσίπρας ήθελε να χρηστιμοποιήσει το προσφυγικό για να πετύχει χαλάρωση γιατί ξέρει τι το ασφαλιστικό ότι δεν μπορεί να το περάσει και θα πέσει».

Το πονηρό σχέδιο του Τσίπρα δεν θα περάσει εκτίμησε ο Βασίλης Λέβέντης.

Τι στήριξη να παράσχω αφού έχουν ήδη υπογράψει ότι κρατική χρηματοδότηση δεν θα υπάρχει και ότι έχουν τα ταμεία θα δίνουν.

Αν ο κ. Τσίπρας δεν αποδεχθεί την οικουμενική κακό του κεφαλιού του.

Ο Πλακιωτάκης να με συγχωρήσουν ούτε ήξεραν τι έλεγαν.

ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι άλλα αντί άλλων.

Ο Τσίπρας παρουσίασε λόγια του αέρα.

ΒΙΝΤΕΟ – ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΔΗΛΩΣΗ

theodorakisΣ.Θεοδωράκης

Ο πρόεδρος του Ποταμιού, κ. Σταύρος Θεοδωράκης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε: Είπα στον κ. Τσίπρα, ότι ο δρόμος που τραβάει είναι λάθος και τα αδιέξοδα μεγαλώνουνΑυτό το σύμπλεγμα κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν έχει ούτε τις κατάλληλες προτάσεις ούτε τους κατάλληλους ανθρώπους.

Λόγω της ανευθυνότητας των υπουργών αυτής της κυβέρνησης, που έλεγε ότι η Ελλάδα δεν έχει σύνορα, επειδεινώθηκε το προσφυγικό.

Το Ποτάμι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ούτε σε οικουμενική. Η Ελλάδα χρειάζεται κυβέρνηση Εθνικής Ελλάδος με μεγάλη πλειοψηφία,είπε ο κ.Θεοδωράκης.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ

 

 

Φ.Γεννηματά

ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΪΟΥ ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΦΗ πρόεδρος του ΠαΣοΚ κυρία Φώφη Γεννηματά στις δηλώσεις της τόνισε ότι πιστεύει στο διάλογο και στην πολιτική συνεννόηση αλλά αυτό απιτεί σοβαρότητα.

Δεν θα γίνουμε συνεργοί σε επικοινωνιακά κόλπα. Δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις του Πρωθυπουργού για το Ασφαλιστικό.

Φώφη Γεννηματά: Δεν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις του Πρωθυπουργού - ΒΙΝΤΕΟ

plakiotakisΓ.Πλακιωτάκης

Προσήλθαμε με θεσμική συνέπεια και σοβαρές επιφυλάξεις για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της δικής της πολιτικής, και αναζητά σωσίβιο σωτηρίας.Η ΝΔ δεν θα συμμετάσχουμε σε επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Η βουλή είναι ο χώρος που συζητούνται όλα.

Για το προσφυγικό ο κ. Πλακιωτάκης επέρριψε ευθύνη στη ΝΔ για την κατάσταση που δημιουργήθηκε.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα