Σήμερα το EuroWorking Group για επικύρωση της συμφωνίας

images (1)

Σήμερα Παρασκευή συνεδριάζει το το EuroWorking Group,μετά και την  ψήφιση του νομοσχεδίου με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς, προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για τη δόση των 2+10 δισ. ευρώ. Η εισήγηση του EWG θα επικυρωθεί και από το Eurogroup της Δευτέρας και στη συνέχεια θα συνεδριάσει το ΔΣ του ESM για την εκταμίευση των χρημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 2 δισ. ευρώ θα δοθούν άμεσα, ενώ τα χρήματα για τις τράπεζες θα δοθούν μέσα στο επόμενο διάστημα, όταν χρειαστούν στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι τράπεζες ενδεχομένως χρειαστούν λιγότερα από 10 δισ. ευρώ, λόγω της αυξημένης συμμετοχής του ιδιωτικού τομεα στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ιδρυμάτων.

Επόμενο βήμα για την κυβέρνηση είναι η συμφωνία του δεύτερου πακέτου προαπατούμενων, που θα ξεκλειδώσει το δεύτερο μέρος της υποδόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ, και εν συνεχεία η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος.

Η επιτυχής κατάληξη της πρώτης αξιολόγησης θα ανοίξει το δρόμο για τη συζήτηση του ζητήματος του χρέους. Εκτιμάται ότι τα βασικά (και δύσκολα) σημεία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα συζητηθούν σε συνάρτηση με τη βιωσιμότητα του χρέους, προκειμένου να καμφθούν τυχόν κοινωνικές (και κοινοβουλευτικές) αντιδράσεις.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα