Βίτσας:Αποκλείονται κοινές περιπολίες με την Τουρκία επιβάλλεται όμως συντονισμός

bitsas_0

O αναπληρωτής υπουργός Άμυνας  Δημήτρης Βίτσας. μιλώντας στο ρ/σ “Στο Κόκκινο”,εμφανίστηκε καθυσηχαστικός προς όσους ερμήνευσαν την ανακοίνωση των Τσίπρα – Νταβούτογλου για ελληνο-τουρική συνεργασία ως απαρχή για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο,ενώ χαρακτήρισε την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία “απολύτως επιτυχημένη”.

Συγκεκριμένα,ο κ.Βίτσας είπε” η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία ήταν απολύτως επιτυχημένη κι αυτό θα φανεί στο μέλλον”προσθέτοβτας ότι η Ελλάδα και Τουρκία, είναι «δυο χώρες που δέχονται μεγάλη πίεση από τις προσφυγικές ροές», και θα πρέπει «να συνεννοούνται απ’ ευθείας μεταξύ τους».

Ερωτηθείς σχετικά, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο διενέργειας κοινών περιπολιών στο Αιγαίο και εξήγησε τι εννοεί η ελληνική πλευρά, όταν αναφέρεται στην ανάγκη συντονισμού δράσης και ενεργειών, ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα.

Ο κ.Βίτσας τόνισε ότι πρέπει «να δημιουργήσουμε ασφαλή δίοδο από την ‘πόρτα’ και ‘πόρτα’ είναι η Τουρκία» ενώ πρόσθεσε «Για αυτό χρειάζεται ταυτοποίηση, όπως και μετεγκατάσταση προσφύγων». Η ταυτοποίηση «θα πρέπει να γίνεται επί τουρκικού εδάφους», αλλά να προσφέρεται και αρωγή στα ελληνικά νησιά, όταν είναι αναγκαίο.

Παράλληλα,ανέφερε ότι χρειάζεται συνεργασία και συντονισμός, ώστε «να καταπολεμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις και όλους τους νόμιμους τρόπους τις σπείρες των διακινητών, αυτά τα απάνθρωπα κυκλώματα που δεν διστάζουν να πνίξουν και ανθρώπους».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας είπε ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να εμπλακεί σε ένοπλες επιχειρήσεις. «Δεν συμφέρει και κανέναν αυτό, άλλωστε, όπως θα διαπιστώσετε αν δείτε την περιοχή», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι νευραλγικό θέμα είναι το εάν «δια της διπλωματικής οδού θα πετύχουμε σταθεροποίηση στη Συρία», κάτι για το οποίο, όπως πρόσθεσε χρειάζεται συνεννόηση δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και ένας σχετικός «οδικός χάρτης».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα