Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ:Μεγάλη ανησυχία για τα επεισόδια στην Ειδομένη

eidomeni-epeisodia (1)

Ζήτημα «μεγάλης ανησυχίας» χαρακτήρισε με ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τα χθεσινά «εκτεταμένα» επεισόδια και τη χρήση δακρυγόνων στα σύνορα της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

«Τους τελευταίους μήνες έχουμε δει επανειλημμένα να ξεσπούν εντάσεις σε διάφορα ευρωπαϊκά σύνορα, μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας, από τη μία πλευρά, και τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και που έχουν ανάγκη από βοήθεια, από την άλλη», αναφέρει ο εκπρόσωπος του οργανισμού, Άντριαν Έντουαρντς, σημειώνοντας πως αυτές οι σκηνές βλάπτουν τόσο τους πρόσφυγες όσο και την εικόνα της Ευρώπης.

Συνεχίζοντας, ο ίδιος εκπρόσωπος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για «τους περίπου 46.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στην Ελλάδα πριν ισχύσει η ευρωτουρκική συμφωνία». «Στην Ειδομένη περίπου 11.000 εξ αυτών κοιμούνται εδώ και πολλές εβδομάδες σε άθλιες συνθήκες που τροφοδοτούν την απελπισία και την απόγνωση», αναφέρει ο Ά. Έντουαρντς.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ δηλώνει «έτοιμη» να υποστηρίξει την «εκούσια μεταφορά» των ανθρώπων στα σημεία όπου λαμβάνουν χώρα οι απαραίτητες διαδικασίες καταγραφής, κάτι που χαρακτηρίζει ως «επείγον». «Εν τω μεταξύ, στην Ειδομένη, η Ύπατη Αρμοστεία μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, τις ελληνικές ΜΚΟ και άλλους εταίρους παρέχουν τροφή, ιατρική βοήθεια και υποστήριξη για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως επίσης και για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σεξουαλικής και φυλετικής βίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Τέλος, η Ύπατη Αρμοστεία, υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει «δράση» στο πλαίσιο της «ευρύτερης λύσης» που έχει συμφωνηθεί εδώ και πολλούς μήνες, δηλαδή στη μετεγκατάσταση όσων έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. «Η βία είναι λάθος, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις. Η Ύπατη Αρμοστεία ελπίζει πως η Ευρώπη θα λάβει τα αναγκαία μέτρα τώρα, και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις κυβερνήσεις περαιτέρω στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς τους πρόσφυγες», καταλήγει ο κ. Έντουαρντς.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα