Δουλειά και ταχύτητα το μήνυμα του Eurogroup

Η λίστα με τα προαπαιτούμενα  τέθηκε σήμερα στο τραπέζι του Eurogroup, με την Ελλάδα να αποτελεί το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε στους ομολόγους του τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, με τους Ευρωπαίους να ανταποκρίνονται από την πλευρά τους με θετικό τρόπο.

O Γ.Ντάισελμπλουμ μετά τη λήξη του Eurogroup,εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχουν εφαρμοστεί τα πρώτα προαπαιτούμενα μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ώστε να δοθεί η πρώτη υποδόση των 2 δισ. ευρώ και εν συνεχεία να έχουν συμφωνηθεί μέχρι το τέλος του μήνα τα κριτήρια που αφορούν την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

Επίσης,σημείωσε ότι είναι σημαντικό να γίνει το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος, κάνοντας ειδική αναφορά στο Ασφαλιστικό και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που πρέπει -όπως είπε- να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Παράλληλα,Γ. Ντάισελμπλουν εξέφρασε την ικανοποίηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν το πρόγραμμα. Όπως είπε, πρέπει να γίνει πολλή δουλειά, τονίζοντας ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι σημαντική για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης εντός και εκτός της Ελλάδας, αλλά και για την οικονομική ανάκαμψη.

Όσον αφορά το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, θα πρέπει να συμφωνηθεί αργότερα, εντός του Οκτωβρίου, είπε ο Γ.Ντάισελμπλουμ.

«Ζητήσαμε από τους εκπροσώπους των θεσμών και από τις ελληνικές αρχές να εργαστούν εντατικά, ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup το επόμενο πακέτο μεταρρυθμίσεων θα αφορά το συνταξιοδοτικό, τη δημόσια διοίκηση και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «κλειδί» είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, υπογράμμισε από την πλευρά του, ότι η αποφασιστική και έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος αποτελεί το κλειδί για τη δημιουργία της εμπιστοσύνης και για το γρήγορο «ξεκλείδωμα» των δόσεων.

Ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε εν συνεχεία, ότι οι νέες εκταμιεύσεις είναι απαραίτητες για την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Ελλάδας αλλά και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Τέλος, ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα, την επόμενη εβδομάδα, πρέπει να αρχίσει την εφαρμογή της συμφωνίας.



 

diapragmateusi---thriler-se-ekseliksi-to-eurogroup_7.w_hrΌλες οι δηλώσεις των ευρωπαίων υπουργών πριν ξεκινήσει το Eurogroup:

Μοσκοβισί: Υπάρχει χρόνος για να αποφευχθεί ένα ελληνικό δράμα

«Υπάρχει χρόνος για να αποφευχθεί ένα ελληνικό δράμα και μία ελληνική τραγωδία», δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί, κατά την άφιξή του στη σύνοδο και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος και την αποφυγή επιπλοκών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο Επίτροπος επεσήμανε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι διαφορετική από τις άλλες και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε την ευθύνη να φέρει εις πέρας τη διαπραγμάτευση, γι’ αυτό σήμερα θα τον καλωσορίσουμε.

Σαπέν: Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, ώστε να μιλήσουμε για το χρέος

Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις έναντι των πιστωτών της όσο το δυνατόν ταχύτερα, ώστε αυτοί να προχωρήσουν στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους της, δήλωσεο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

«Θα πάρουμε τη θερμοκρασία της νέας κυβέρνησης Θέλουμε να δούμε την αποφασιστικότητά της να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Ιουλίου και μέσα στο σωστό χρονικό πλαίσιο», δήλωσε προσερχόμενος ο Μισέλ Σαπέν.

Σόιμπλε: Πολύ νωρίς να μιλάμε για καθυστερήσεις

Δεν είναι απαραίτητο να γίνει σήμερα μία ειδική συζήτηση για την Ελλάδα, υπογράμμισε, από τη δική του πλευρά, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οπως υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, είναι πολύ νωρίς να κάνουμε λόγο για καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα. Η Ελλάδα είχε εκλογές και υπάρχει μια νέα κυβέρνηση.

Δείτε live εικόνα από το Λουξεμβούργο

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα