Χωρίς πόσιμο νερό δύο εκατομμύρια κάτοικοι στο Χαλέπι

a2c57288dae3122bdbd559de83225afb_0Σχεδόν δύο εκατομμύρια κάτοικοι στο Χαλέπι δεν διαθέτουν πλέον πόσιμο νερό, λόγω των πρόσφατων βομβαρδισμών στις ανατολικές, ανταρτοκρατούμενες συνοικίες της πόλης, ανακοίνωσε η Unicef, εκφράζοντας φόβους για την εμφάνιση ασθενειών στα μικρά παιδιά.

Μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας, την περασμένη Δευτέρα, οι κυβερνητικές δυνάμεις με τη στήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας βομβαρδίζουν καθημερινά τις συνοικίες που ελέγχονται από τους αντάρτες. Το δυτικό Χαλέπι ελέγχεται από το καθεστώς.

Τις δύο τελευταίες ημέρες τα πλήγματα ήταν ιδιαίτερα σφοδρά, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 70 άνθρωποι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 100.

«Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται και πάλι το πόσιμο νερό μέσω του δημοσίου δικτύου ύδρευσης. Οι σφοδρές επιθέσεις της περασμένης νύχτας κατέστρεψαν το αντλιοστάσιο της Μπαμπ αλ Ναϊράμπ που παρέχει νερό σε περίπου 250.000 κατοίκους στο ανατολικό Χαλέπι» ανέφερε η Χάνα Σίνγκερ, η εκπρόσωπος της Unicef στη Συρία, εξηγώντας ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί οι τεχνικοί αδυνατούν να φτάσουν στον σταθμό για να αποκαταστήσουν τη ζημιά.

«Σε αντίποινα, σταμάτησε και η λειτουργία του αντλιοστασίου στο Σουλεϊμάν αλ Χαλάμπι (σ.σ. βρίσκεται στα ανατολικά προάστια) και κόπηκε έτσι η υδροδότηση στον δυτικό τομέα της πόλης όπου ζουν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι» συνέχισε η Σίνγκερ. «Στερώντας το τρεχούμενο νερό από τα παιδιά υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστούν ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του νερού» προειδοποίησε, κάνοντας λόγο για άλλη μια δοκιμασία, πέραν της φρίκης που ζουν σε καθημερινή βάση οι κάτοικοι του Χαλεπιού.

Η Unicef εκτιμά ότι από την έλλειψη πόσιμου νερού κινδυνεύουν περισσότερο οι κάτοικοι των ανατολικών συνοικιών γιατί η μοναδική εναλλακτική τους είναι το μολυσμένο νερό των πηγαδιών. Στο δυτικό τμήμα οι κάτοικοι διαθέτουν πιο βαθιά πηγάδια, με πιο ασφαλή νερά. Η οργάνωση ανέφερε ότι σκοπεύει να στείλει κατεπειγόντως υδροφόρες στην πόλη, διευκρινίζοντας όμως ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν είναι εφαρμόσιμο μακροπρόθεσμα.

«Είναι πολύ σημαντικό, για την επιβίωση των παιδιών, όλες οι πλευρές να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον των υδραυλικών εγκαταστάσεων και υποδομών, να επιτρέψουν την πρόσβαση για να επιδιορθωθούν οι ζημιές στο αντλιοστάσιο του Μπαμπ αλ Ναϊράμπ και να επαναλειτουργήσει εκείνο του Σουλεϊμάν αλ Χαλάμπι» πρόσθεσε η Unicef.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα