Χρ. Μαντάς: Τέλος στα σενάρια των εκλογών

mantas_7_1Η απόφαση του Eurogroup αποτελεί ορόσημο και όλα τα χαρακτηριστικά της δείχνουν ότι έχουμε πλέον μια βασική συμφωνία, που βάζει «φρένο» στα σενάρια των εκλογών, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

 

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό πρώτο βήμα η εξέλιξη ήταν στα αναμενόμενα πλαίσια δεν υπήρχε αρνητική εξέλιξη έχει όμως αξία να αναλύσουμε τα εξής: Πρώτα απ’ όλα σε τεχνικό επίπεδο έχουμε προχώρημα» τόνισε ο κ. Μαντάς.

Ο κ. Μαντάς διευκρίνισε πως το Eurogroup είχε δύο σκέλη στο πρωινό μέρος εγκρίθηκαν οι προϋπολογισμοί για το 2017, που έχει τα συγκεκριμένα μεγέθη, πρόβλεψη για ανάπτυξη και όπως ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει για το 2018 έχουν έρθει πολύ κοντά τα πράγματα στους στόχους.

Το δεύτερο στοιχείο της χθεσινής απόφασης, είπε ο κ. Μαντάς, αποτελούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους. Θα ξεκινήσουν από αύριο, να το πω έτσι, και έχουν μακροχρόνιο ορίζοντα μέχρι το 2060. Ένα από τα θετικά στοιχεία της χθεσινής απόφασης είναι η επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων στα 32,5 χρόνια από 28, που ήταν μέχρι σήμερα, το δεύτερο είναι η σταθεροποίηση των επιτοκίων που εξασφαλίζει ότι οι δαπάνες για την αποπληρωμή του χρέους θα είναι μακροπρόθεσμα μειωμένες κοντά στο 5% αλλά σε κάθε περίπτωση θα είναι κάτω από το 15% του ΑΕΠ ως ένα ταβάνι και τέλος θα έχουμε σε μακροπρόθεσμο επίπεδο μείωση του χρέους κατά 20%».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον αν η χθεσινή απόφαση λύνει το πρόβλημα, σημείωσε πως προφανώς δεν μας το λύνει οριστικά, «όμως θα το πω ανάποδα χωρίς τη δημιουργία ενός καθαρού διαδρόμου δεν θα έχουμε την επενδυτική δραστηριότητα που θέλουμε για τη χώρα μας, που θα δώσει μεγάλη ανάσα για την οικονομία , όμως αυτό από μόνο του δεν λύνει τα προβλήματα. Μένει να δούμε πώς θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση είπε, υπογραμμίζοντας πως καλούνται να απαντήσουν στον ελληνικό λαό όσοι προεξοφλούν νέα μέτρα, αυτοί που αποφεύγουν να μιλάνε για την ταμπακέρα. «Η ΝΔ αποφεύγει να μιλήσει, ειδικά στα εργασιακά συμπλέει με το ΣΕΒ, παρά με τη θέληση να επανέλθει το ευρωπαϊκό κεκτημένο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα