Χιλή:Διαδηλώσεις με αίτημα τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

Thousands march against Pension Fund Administrators demanding an end to the system due to low pensions, in Santiago, Chile, Sunday, Aug. 21, 2016. There were demonstrations and marches in several other cities around the country. (AP Photo/Esteban Felix)

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους της Χιλής, για να αυξήσουν την πίεση στην κυβέρνηση να αλλάξει το ιδιωτικό συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας σε κάποιο το οποίο θα προσφέρει βελτιωμένες ασφαλιστικές παροχές.

Με το σύστημα που ισχύει τώρα, το οποίο μπήκε σε εφαρμογή τη δεκαετία του ’80 υπό την κυβέρνηση του δικτάτορα Αουγούστο Πινοσέτ, έξι ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία γνωστά με το ακρωνύμιο AFP διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων (141,1 δις ευρώ).

Αυτοί που διαφωνούν με το ιδιωτικό σύστημα δηλώνουν ότι αναγκάζει τους εργαζόμενους να παραδώσουν τα εισοδήματά τους σε κερδοσκοπικά ταμεία τα οποία δεν εγγυώνται αξιοπρεπή γηρατειά για όλους τους Χιλιανούς.

«Αναμένουμε από την πρόεδρο και την κυβέρνησή της να ανοίξει έναν διάλογο και να ακούσει τους πολίτες της χώρας, και όχι μόνο τους ιδιοκτήτες των AFP», είπε ο Λουίς Μεσίνα, εκπρόσωπος της οργάνωσης Όχι ‘Αλλα AFP, η οποία διοργάνωσε την πορεία. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στην πρωτεύουσα Σαντιάγο συμμετείχαν στη διαμαρτυρία 350.000 άτομα, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία ήταν 80.000.

Μερικοί διαδηλωτές έφεραν μαζί τους πινακίδες που έγραφαν «Οι Χιλιανοί εξαπατήθηκαν».

Η πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέ έχει παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που ανεβάζει το ποσοστό συνταξιοδοτικής εισφοράς κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες. Αυτό θα κοστίσει περίπου 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο (3,36 δις ευρώ), ενώ το μερίδιο της κυβέρνησης θα αντιστοιχεί σε 1,5 δις (1,32 δις ευρώ), ανακοίνωσε η κυβέρνηση νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Οι διαδηλωτές ωστόσο είπαν ότι επιθυμούσαν την κατάργιση του τωρινού συστήματος.

Κάθε μεταρρύθμιση πρέπει να ψηφιστεί από το κογκρέσο, όπου υπάρχει μεγάλη υποστήριξη για την ενίσχυση των συντάξεων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα