Φ.Γεννηματά: Δεν θα επιτρέψουμε στον λαϊκισμό να διαλύσει την Ευρώπη

1736878Χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις μετά το σοκ του Brexit, τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Από τις Βρυξέλλες όπου μετέχει στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά δήλωσε, ότι «δεν θα επιτρέψουμε στο λαϊκισμό και τις συντηρητικές πολιτικές να διαλύσουν την Ευρώπη.

Μετά το πρώτο σοκ από το Brexit, χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις και γενναίες δράσεις, που σημαίνει τέλος στη λιτότητα τώρα, κοινωνική προστασία για όλους και χρηματοδότηση για ανάπτυξη σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Αν νοιαζόμαστε όμως πραγματικά για ένα ασφαλές μέλλον με προοπτική, να τολμήσουμε μία νέα ευρωπαϊκή συνθήκη. Να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το άφησαν οι μεγάλοι ευρωπαίοι ηγέτες που οραματίστηκαν το κοινό μας σπίτι. Όσο για μας, τους σοσιαλιστές, έχουμε ευθύνη να προωθήσουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες και τις μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλίσουμε ότι θα προχωρήσουμε όλοι μαζί, χωρίς κράτη-μέλη δύο ταχυτήτων».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι το Brexit δεν προέκυψε ως “κεραυνός εν αιθρία”, αλλά πως είναι το αποτέλεσμα συντηρητικών πολιτικών που δημιούργησαν ανασφάλεια, μεγάλωσαν τις ανισότητες μεταξύ χωρών και περιφερειών, όξυναν αντιθέσεις και απογοήτευσαν λαούς.«Οι ηγεσίες της Ευρώπης δεν είναι άμοιρες ευθυνών για την κατάσταση. Είναι ώρα περίσκεψης και επαναξιολόγησης της συνολικής πορείας» σημείωσε.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η Ε.Ε χρειάζεται μια νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη με 4 κύριους άξονες.

Πρώτον, την ανάδειξη της κοινωνικής διάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντικατάσταση των πολιτικών λιτότητας.

Δεύτερον, ένα ισχυρό αναπτυξιακό σοκ για την Ευρώπη με ολοκληρωμένες πολιτικές ανάπτυξης, απασχόλησης, μείωσης των περιφερειακών ανισοτήτων.

Τρίτον, ενίσχυση της δημοκρατίας, αποκέντρωση, ολοκλήρωση της ΟΝΕ, προώθηση της κοινής άμυνας και κοινής μεταναστευτικής πολιτικής.

Τέταρτον, σύγκληση μιας νέας ευρύτερης σύνθεσης συνέλευσης (Convention) για να επεξεργαστεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που υπερβαίνουν τις σημερινές συνθήκες (με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κρατών, των Εθνικών Κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα