Φ.Γεννηματά: Ανοιχτοί στον διάλογο με όσους αποδέχονται το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί

590_2fc4f1e27331e26cffa58a9ae18b3a6aΤη συγκρότηση αυτόνομου ισχυρού πολιτικού φορέα στο χώρο της Κεντροαριστεράς που θα είναι σαφώς οριοθετημένος από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, επανέλαβε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των κομματικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και των Κινήσεων Πολιτών και των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Με αιχμές και έντονη κριτική προς την ηγεσία του Ποταμιού η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι στην «ανοιχτή επιστολή», ανατρέπουν τον βασικό λόγο της δημιουργίας της νέας παράταξης, εγκαταλείποντας την βασική στρατηγική επιλογή του αυτόνομου πολιτικού πόλου, της ιδεολογικής και πολιτικής οριοθέτησης τόσο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και απέναντι στη ΝΔ» και συμπλήρωσε ότι «νέος ενιαίος φορέας της κεντροαριστεράς και παράρτημα ή συμπλήρωμα της ΝΔ, είναι παντελώς ασύμβατες έννοιες για τον χώρο μας».

Θύμισε ότι ανάλογη ήταν η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΠΑΣΟΚ στην πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για να συμπεριληφθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ στον διάλογο για την ανασύσταση της κεντροαριστεράς. «Η οριοθέτησή μας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ είναι σαφής και ξεκάθαρη», ανέφερε.

Για τα επόμενα βήματα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς πρέπει να μείνει ζωντανό και να προχωρήσει δυναμικά αλλά προϋποθέτει όμως πίστη στους στόχους του και μπέσα μεταξύ όσων συμμετέχουν. Δεν γυρίζουμε πίσω»

Μίλησε για ευθύνες της ηγεσίας του Ποταμιού λέγοντας ότι αντιμετώπισε κωλυσιεργία, διγλωσσία και ανοιχτή αμφισβήτηση με συνεχείς παρεμβάσεις και διαρροές μέσω των ΜΜΕ ενώ κάλεσε όλους όσοι αποδέχονται ως πολιτικό πλαίσιο την αυτονομία του φορέα να συνδράμουν στην δημιουργία του.

«Ναι οι πόρτες είναι και θα παραμείνουν ανοιχτές σε όλους όσοι είναι έτοιμοι να απαντήσουν καθαρά στα θεμελιώδη ερωτήματα: Τι λέμε για την αυτονομία του κοινού εγχειρήματος; Επιμονή σε αυτοδύναμη στρατηγική ή άγχος για συμπληρωματικούς ρόλους στα παιχνίδια πολιτικής εξουσίας; Πώς βλέπει την υπόθεση των πολιτικών συμμαχιών; Ποιες κοινωνικές Αναφορές οφείλουμε να έχουμε; Πώς θα εκπροσωπήσουμε τα κομμάτια της κοινωνίας που οδηγούνται στο περιθώριο; Ποιος είναι ο χαρακτήρας, το πρόσημο των Μεταρρυθμίσεων;» υπογράμμισε.

Η κ. Γεννηματά ανακοίνωσε πρωτοβουλίες που θα περιλαμβάνουν:

– Διάλογο με την κοινωνία, συζήτηση επί του πορίσματος της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου, όπως και των θέσεων της Συνδιάσκεψής, σε ανοιχτές εκδηλώσεις που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα.

– Συγκρότηση των Περιφερειακών Οργάνων της Συμπαράταξης, και την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε αυτά μαζί με τα τοπικά κοινωνικά κινήματα, για την ανάπτυξη δικτύων σε όλη την Ελλάδα.

«Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο με όποιον φορέα, κίνηση, ή προσωπικότητα του χώρου το θέλει πραγματικά και αποδέχεται το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί. Αρκεί να θέτουν την κοινή προσπάθεια, πάνω από προσωπικές ή κομματικές σκοπιμότητες», επεσήμανε η κ. Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε υψηλούς τόνους κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιτείνει τα αδιέξοδα της χώρας με την πολιτική που εφαρμόζει προβλέποντας ότι η χώρα οδηγείται σε επικίνδυνη στασιμότητα. Ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και ανέφερε πως «προϋπόθεση για την Εθνική Συνεννόηση, που είναι δική μας θέση και πρόταση, είναι μια άλλη κυβέρνηση με άλλο πρωθυπουργό».

Για τη ΝΔ η κ. Γεννηματά υπογράμμισε πώς η αλλαγή ηγεσίας δεν συνιστά καμία επί της ουσίας αλλαγή στο διαχρονικά συντηρητικό ιδεολογικό, πολιτικό και προγραμματικό πρόσημό της και δεν την απομακρύνει ούτε την απαλλάσσει από τις πολιτικές ευθύνες ούτε της καταστροφικής διακυβέρνησης 2004-2009 ούτε τον αντιμνημονιακό λαϊκισμό των Ζαππείων.

«Εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης σε όλα αυτά ήταν εκεί και ούτε μια λέξη αυτοκριτικής έχει ψελλίσει. Σιωπά για το χθες, αρκείται στο να περιγράφει το σήμερα, αδυνατεί να εμπνεύσει για το αύριο, αφήνοντας τον χρόνο να κυλά, περιμένοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει ως «ώριμο φρούτο», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή / πηγή φωτο: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα